Η τηλεματική άλλαξε την ασφάλιση αυτοκινήτων, εισάγοντας ένα νέο μοντέλο ασφάλισης βάσει χρήσης και μετατοπίζοντας τη μέτρηση κινδύνου από αναλογιστικές εκτιμήσεις σε ακριβέστερη, ποσοτικοποίηση κινδύνου που υποστηρίζεται από δεδομένα.
Η τηλεματική συλλέγει και μεταδίδει δεδομένα οδηγού και οχήματος μέσω ενός συστήματος παρακολούθησης GPS, στέλνει τα δεδομένα σε έναν διακομιστή που ερμηνεύει τις πληροφορίες και τις καθιστά διαθέσιμες στους τελικούς χρήστες. Οι ασφαλιστές αυτοκινήτων μπορούν στη συνέχεια να τιμολογήσουν σύμφωνα με την πραγματική χρήση και να προσδιορίσουν συμπεριφορές οδήγησης που μπορεί να υποδηλώνουν αυξημένο κίνδυνο.
Η startup BlueZoo, με έδρα στην Καλιφόρνια, έχει αναπτύξει μια λύση τηλεματικής κτιρίου που λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, αλλά μετρά τον κίνδυνο εμπορικής ιδιοκτησίας αντί της συμπεριφοράς του οδηγού. Το BlueZoo εξυπηρετεί εταιρείες που θέλουν να προβλέψουν τον κίνδυνο και να αποτρέψουν προληπτικά τις αξιώσεις σε κτίρια γραφείων, ξενοδοχεία και άλλους χώρους.
Η BlueZoo έχει καινοτομήσει και βασιστεί στο Google Cloud, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα της και τα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης για να μετρήσει με μεγαλύτερη ακρίβεια την πληρότητα των κτιρίων για να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων να μειώσουν το κόστος ασφάλισης, να μετριάσουν τον κίνδυνο και να βελτιώσουν την ασφάλεια των κτιρίων και να βοηθήσουν τους ασφαλιστές με μεγαλύτερη ακρίβεια στον κίνδυνο τιμών. Χρησιμοποιεί ανώνυμα σήματα Wi-Fi από κινητά τηλέφωνα και οπτικούς αισθητήρες ενεργοποιημένους από το Google Cloud.
Η πλατφόρμα BlueZoo χρησιμοποιεί μικρούς επιτόπιους αισθητήρες παρόμοιους με τα dongles που διαθέτουν οι τηλεματικές λύσεις αυτοκινήτων για την παρακολούθηση και τη μέτρηση της πληρότητας των κτιρίων και τον προσδιορισμό της κίνησης των ανθρώπων σε εσωτερικούς χώρους. Η εταιρεία χρησιμοποιεί υπηρεσίες cloud για τη μετάδοση και την κατανόηση των δεδομένων για δυνατότητα δράσης. Οι ασφαλοιστικές μπορούν στη συνέχεια να προσδιορίσουν τους κινδύνους που σχετίζονται με τον άνθρωπο, υπολογίζοντας πόσο πυκνοκατοικημένοι είναι οι χώροι, πώς συμπεριφέρονται και κινούνται και εάν η κατοχή κτιρίου ή χώρου υπερβαίνει τις οδηγίες πυρκαγιάς. Τα κτίρια με λιγότερους κατοίκους είναι λιγότερο ριψοκίνδυνα από εκείνα που είναι πολύ πιο πολυσύχναστα.
Η τεχνολογία συνδυάζει την υπολογιστική ισχύ και την αποτελεσματικότητα αποθήκευσης του cloud για την εκπαίδευση μοντέλων μηχανικής μάθησης (ML) για την παροχή ακριβών και έγκαιρων δεδομένων, τη συνεχή μέτρηση της χρήσης φωτισμού, της κυκλοφορίας ανθρώπων, των περιοχών με συμφόρηση και άλλων μετρήσεων κινδύνου με ακρίβεια 99%. Οι οπτικοί αισθητήρες περιέχουν Tensor Processing Units (TPUs) της Google, επιτρέποντας την ανάλυση δεδομένων χωρίς να αποκαλύπτονται προσωπικά αναγνωρίσιμες πληροφορίες για την ενίσχυση της απόδοσης, διατηρώντας παράλληλα τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς.
«Η Google μας παρέχει τεχνολογίες που πριν από δύο χρόνια δεν ήταν διαθέσιμες από κανέναν προμηθευτή», λέει ο Bill Evans, Διευθύνων Σύμβουλος της BlueZoo. «Ο συνδυασμός της τεχνολογίας cloud και της τεχνολογίας AI της Google επιτρέπει στο BlueZoo να λειτπυργήσει μια νέα γενιά αισθητήρων πληρότητας που κάνουν καλύτερη δουλειά για τη μέτρηση της πληρότητας από ό, τι ήταν δυνατό πριν.”
Σύμφωνα με τη Henna Karna, διευθύνουσα σύμβουλο, Global Insurance & Risk Management Solutions, Google Cloud, η Google «Αυτή είναι μια εξαιρετική συνεργασία για εμάς. Βλέπουμε την ικανότητα να αξιοποιείται για τις σωστές περιπτώσεις χρήσης και τη σωστή αποστολή, αυτό ακριβώς είναι το όφελος της Google.
Η τεχνολογία αυτή δεν επιτρέπει μόνο τον εντοπισμό και τον μετριασμό του κινδύνου αλλά και την τιμολόγηση συμβολαίων, την ανάπτυξη νέων προϊόντων και την «αναγνώριση» των περισσότερων και των λιγότερο επιθυμητών πελατών. «Η ευκαιρία για τους ασφαλιστές είναι να διακρίνουν τους λιγότερο ριψοκίνδυνους πελάτες τους από τους πιο ριψοκίνδυνους πελάτες τους», επισημαίνει ο Evans. «Οι λιγότερο ριψοκίνδυνοι πελάτες επιδοτούν τους πιο ριψοκίνδυνους πελάτες, αλλά δεν ξέρουν ποιοι είναι. Εάν μπορούν να διακριθούν τις δύο ομάδες, μπορούν να προσφέρουν εκπτώσεις στους λιγότερο ριψοκίνδυνους και είτε να αυξήσουν την τιμή premium είτε να συνεργαστούν με τον ασφαλισμένο για να μετριάσουν τον κίνδυνο για τις πιο ριψοκίνδυνες εταιρείες. Εάν ένα ξενοδοχείο θεωρείται επικίνδυνο επειδή έχει συνεχώς 50% περισσότερους ανθρώπους στις αίθουσες χορού, ο ασφαλιστής μπορεί να εντοπίσει το πρόβλημα και να συνεργαστεί με την ιδιοκτησία για να μειώσει τον κίνδυνο. ”
Αυτή η ικανότητα θα βοηθήσει τους ασφαλιστές να τιμολογήσουν καλύτερα και επίσης να κατανοήσουν καλύτερα τον κίνδυνο.