H υγεία και η εξασφάλιση του βιοτικού επιπέδου στα χρόνια της σύνταξης είναι κάτι που απασχολεί όλους μας, ειδικά τώρα που διανύουμε μια ιδιαίτερα αβέβαιη εποχή.
Εάν είσαι οικογενειάρχης, δεν θα σου είναι άγνωστη η ανησυχία για την αβεβαιότητα και το μέλλον, καθώς έχεις να φροντίσεις όχι μόνο τη δική σου υγεία αλλά και την υγεία της οικογένειάς σου.
Οι έρευνες δείχνουν ότι αυτή η τάση είναι καθολική, καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αύξηση της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας, κυρίως σε ομαδικό επίπεδο.
Ενδεικτικά, υπολογίζεται ότι πάνω από 1 εκατομμύριο Έλληνες έχουν σήμερα ιδιωτική ασφάλιση υγείας, είτε ατομική είτε ομαδική μέσω του εργοδότη τους. Υπάρχει σαφώς μία προτίμηση και ζήτηση για ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας και όπως πολύ εύστοχα έχει πει ο ερευνητής R. Klein “ο ιδιωτικός τομέας υγείας ανταποκρίνεται στη ζήτηση ενώ ο δημόσιος καλύπτει ανάγκες”.
Πράγματι, σε πρόσφατη έρευνα που δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) διαπιστώθηκε ότι, ο κάθε πολίτης καλείται να πληρώσει από την τσέπη του πάνω από το 35% των δαπανών υγείας λόγω δυσπιστίας απέναντι στις δημόσιες υπηρεσίας σε περιστατικά που χρήζουν ακριβότερης περίθαλψης, όπως για παράδειγμα τα χειρουργεία. Άρα, από τη μία πλευρά έχουμε τη δωρεάν υγεία και από την άλλη την ιδιωτική η οποία είναι πιο ακριβή αλλά πιο ποιοτική. Έτσι, είναι ένα δίλημμα με το οποίο σίγουρα οι περισσότεροι έχουμε έρθει αντιμέτωποι: δημόσιος ή ιδιωτικός τομέας υγείας;
Καθώς λοιπόν βλέπουμε μεγάλη αύξηση των ασφαλισμένων που ανήκουν σε ομαδικά προγράμματα ασφάλισης υγείας τα τελευταία χρόνια, τα προγράμματα αυτά από μόνα τους δεν μπορούν να προσφέρουν πλήρη κάλυψη. Ας τα δούμε με προσοχή.
Τι προσφέρει η ομαδική ασφάλιση υγείας
Η ομαδική ασφάλιση υγείας προσφέρεται από πολλές εταιρείες προς τους εργαζόμενους και έρχεται να συμπληρώσει τις συρρικνωμένες παροχές της κοινωνικής ασφάλισης στην υγεία, μετά από τις μεγάλες περικοπές της προηγούμενης δεκαετίας. Τα ομαδικά προγράμματα προσφέρουν μια επιπλέον αίσθηση ασφάλειας στους εργαζόμενους και ενισχύουν τη συνοχή και την ομαδικότητα στο εργασιακό περιβάλλον. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι παρά τα σημαντικά οφέλη των ομαδικών προγραμμάτων προς τους ασφαλισμένους, παρουσιάζουν και κάποιους περιορισμούς.
Ο μεγαλύτερος περιορισμός είναι ότι μια ομαδική ασφάλιση καλύπτει τον εργαζόμενο μόνο όσο συνεχίζει να εργάζεται στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Κάποιος εργαζόμενος που πρόκειται σύντομα να βγει στη σύνταξη, που δεν είναι ευχαριστημένος με τη δουλειά του και θέλει να αλλάξει ή που μπορεί να βρεθεί στη δυσμενή θέση να χάσει τη δουλειά του, δεν θα καλύπτεται πια από την ομαδική ασφάλιση. Και φυσικά, είναι στην ευχέρεια του εργοδότη να διακόψει την παροχή ομαδικής ασφάλισης στους εργαζόμενους για διάφορους λόγους.
Εάν ανήκεις στην ομάδα εργαζόμενων που τους προσφέρεται η δυνατότητα ομαδικής ασφάλισης, καλό είναι να γνωρίζεις σε τι βαθμό σε καλύπτει το πρόγραμμά σου και τι δεν μπορεί να σου προσφέρει:
– Τα ομαδικά προγράμματα ασφάλισης συνήθως παρέχουν σχετικά μικρά ανώτατα όρια κάλυψης, κάτι που δεν σε υποστηρίζει αν χρειαστεί να αντιμετωπίσεις κάποιο σοβαρό περιστατικό υγείας.
– Δεν σου δίνουν τη δυνατότητα να προσθέσεις επιπλέον καλύψεις ή παροχές που να ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες σου.
Ειδικά σε περίπτωση συνταξιοδότησης ο ασφαλισμένος μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολίες αν θελήσει να συνεχίσει να έχει ιδιωτική ασφάλιση μετά την αποχώρηση από την εργασία του. Το να συνάψει ένα νέο ατομικό πρόγραμμα ασφάλισης υγείας σε προχωρημένη ηλικία και με ίσως κάποια προϋπάρχοντα θέματα υγείας να μην είναι καθόλου οικονομικό.
Βλέπουμε λοιπόν ότι τα ομαδικά προγράμματα είναι σε θέση να συμπληρώσουν τα ατομικά προγράμματα αλλά δεν μπορούν να τα υποκαταστήσουν πλήρως.
Θα ήθελα να λαμβάνω ενημερώσεις σχετικά με την πορεία των ασφαλιστικών μου προγραμματων