Αναδημοσιεύουμε ένα άρθρο από το blog της Ευρωπαϊκής Πίστης με χρηστικές πληροφορίες για το πως να περιορίσετε την κατανάλωση του ρεύματος και ποιες συσκευές καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα.
Με τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος να σημειώνουν ρεκόρ ακρίβειας και ανατιμήσεων, λογικό είναι οι περισσότεροι από εμάς να έχουμε αρχίσει να σκεφτόμαστε την κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι μας. Πως μπορούμε να κάνουμε οικονομία και ποιες ηλεκτρικές συσκευές μπορεί να δείχνουν «αθώες», αλλά η καθημερινή και πολλές φορές άσκοπη χρήση τους, να τις καθιστά πηγή υπερκατανάλωσης;
Ένα μέσο ελληνικό σπίτι, σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και με τη συνδρομή του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καταναλώνει κάθε χρόνο περίπου 3.750 kWh ηλεκτρική ενέργεια. Ποσότητα η οποία κυρίως προκύπτει από το μαγείρεμα στην κουζίνα, από τον θερμοσίφωνα και από τη θέρμανση ή την ψύξη στο διαμέρισμα. Αν μάλιστα τα κλιματιστικά αποτελούν την κύρια και μόνη πηγή θέρμανσης, τότε σίγουρα οι κιλοβατώρες που καταναλώνουμε ανά έτος, μπορούν να διπλασιαστούν ακόμα και να τριπλασιαστούν, μιας και αυτές οι συσκευές «καίνε» ρεύμα.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να ελέγξουμε την κατανάλωση;
Αρχικά, σε ότι αφορά στο ζεστό νερό, επενδύουμε σε ηλιακό θερμοσίφωνα. Μια «standard» επένδυση που αξίζει τα λεφτά της, μιας και στη χώρα μας οι καλές καιρικές συνθήκες ευνοούν τέτοιου είδους εξοπλισμό.
Σε ότι αφορά στη θέρμανση ή στην ψύξη του σπιτιού μας, αν η χρήση κλιματιστικού είναι μονόδρομος, τότε πρέπει τα μηχανήματα που θα χρησιμοποιούμε να είναι τεχνολογίας inverter μέγιστης ενεργειακής κλάσης και τα btu να είναι υπολογισμένα για τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου που θέλουμε να χρησιμοποιηθούν. Πιο συγκεκριμένα, η inverter τεχνολογία βοηθάει στον έλεγχο της θερμοκρασίας του χώρου, η καλή ενεργειακή κλάση περιορίζει την κατανάλωση ρεύματος στο λιγότερο δυνατό με την καλύτερη δυνατή απόδοση, ενώ γνωρίζοντας τα σωστά btu, μπορούμε να υπολογίσουμε πόσο δυνατή ισχύ θα πρέπει να έχει το μηχάνημα που χρειαζόμαστε.
Οι «αθώες» μικρές & μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές
Σε ότι αφορά στη χρήση συσκευών στην κουζίνα ή στο μπάνιο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι μπορούμε να μειώσουμε έως και 20% της ενέργειας που καταναλώνουμε στο σπίτι μας, αρκεί να χρησιμοποιούμε τις συσκευές έξυπνα και πρακτικά. Οι συσκευές που καταναλώνουν το περισσότερο ρεύμα σύμφωνα με το blog του προμηθευτή ενέργειας Volton, είναι:
- Φούρνος μικροκυμάτων (από 600W μέχρι 1700W)
- Καφετιέρα (από 500W μέχρι 1400W)
- Ηλεκτρική σκούπα (από 400W μέχρι 1500W)
- Φούρνος κουζίνας (από 2000W μέχρι 4000W)
- Mάτι κουζίνας μεγάλο (2000W)
- Μάτι κουζίνας μικρό (1500W)
- Πιστολάκι μαλλιών (από 1800W μέχρι 2500W)
- Βραστήρας (από 1200W μέχρι 3000W)
- Πλυντήριο Πιάτων (από 1200 μέχρι 2000W)
- Πλυντήριο ρούχων (από 350 μέχρι 500W)
- Σίδερο (από 1000W μέχρι 2000W)
- Τοστιέρα (από 800W μέχρι 1800W)
Σε κάθε σπίτι υπάρχουν και χρησιμοποιούνται σχεδόν καθημερινά, συσκευές που πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε ότι καταναλώνουν αρκετό ρεύμα. Ενδεικτικές είναι οι ακόλουθες περιπτώσεις τριών οικιακών συσκευών: ιών οικιακών συσκευών από τις παραπάνω, που ενώ υπάρχουν σε κάθε σπίτι και χρησιμοποιούνται σχεδόν καθημερινά, πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε ότι καταναλώνουν αρκετό ρεύμα.
Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις τριών οικιακών συσκευών από τις παραπάνω, που ενώ υπάρχουν σε κάθε σπίτι και χρησιμοποιούνται σχεδόν καθημερινά, πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε ότι καταναλώνουν αρκετό ρεύμα.