Οι ψευδείς ειδήσεις (fake news) και οι ψηφιακές απάτες αποτελούν παγίδα για κάθε άνθρωπο και για την κοινωνία συνολικά. Στο Meta (πρώην Facebook) και το Instagram η ομάδα των ειδικών που έχει αναλάβει τον έλεγχο και την διασταύρωσή τους ονομάζεται «Ελληνικά hoaxes», με επικεφαλής τον Δημήτρη Αλικάκο. Η ομάδα ασχολείται με απάτες, κλεμμένα προφίλ και viral ψευδείς ειδήσεις που έχουν μεγάλη διείσδυση στο κοινό, ώστε να προστατέψουν την τσέπη μας και την ψυχική και σωματική υγεία μας. Συμβουλές δίνει και ο Μανώλης Σφακιανάκης ιδρυτής και πρόεδρος του Ιδρύματος CSIi για την Κυβερνοασφάλεια.
της Αλεξίας Σβώλου
Οι διαδικτυακοί απατεώνες αποτελούν ένα απειλητικό φαινόμενο των καιρών που λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις και θα διογκωθεί ακόμα περισσότερο καθώς όπως εξηγεί ο καθ’ ύλην αρμόδιος του fact checking (του ελέγχου των γεγονότων) που αναρτώνται στα κοινωνικά δίκτυα στην πατρίδα μας, ο Δημήτρης Αλικάκος, πολλοί απατεώνες έμειναν άνεργοι από την αύξηση της ασφάλειας σε τράπεζες, σπίτια και επιχειρήσεις. Με αυξημένα συστήματα ασφαλείας, χρήση καμερών και εξελιγμένων συναγερμών, υπάρχουν πολλοί ανέντιμοι άνθρωποι που… «έχασαν την δουλειά τους» καθώς είναι σήμερα πολύ δύσκολο να κλέψεις μια τράπεζα. Συνεπώς στρέφονται στο διαδίκτυο και τα social media βάζοντας στόχο να εξαπατήσουν ανθρώπους-χρήστες των κοινωνικών δικτύων. Στο Meta (πρώην Facebook) και το Instagram η ομάδα των ειδικών που έχει αναλάβει τον έλεγχο και την διασταύρωσή των στοιχείων που αναρτώνται ονομάζεται «Ελληνικά hoaxes», με επικεφαλής τον Δημήτρη Αλικάκο. Η ομάδα αυτή ασχολείται με απάτες, κλεμμένα προφίλ και viral ψευδείς ειδήσεις που έχουν μεγάλη διείσδυση στο κοινό, πραγματοποιώντας δημοσιογραφική διασταύρωση δεδομένων. Το πεδίο με το οποίο ασχολείται πολύ είναι οι εφαρμογές ΑΙ με τις οποίες επιτήδειοι αντιγράφουν πρόσωπα και φωνές (του καθενός μας) και δημιουργούν ακόμα και video υψηλής πιστότητας στα οποία μπορεί κάθε χρήστης να δει να «πρωταγωνιστεί» ένας φίλος του, το ίδιο του το παιδί ο εαυτός του και να πέσει θύμα απάτης.
Για παράδειγμα υπάρχουν μηνύματα, τα οποία μπορεί να λάβουμε από «δήθεν» ιντερνετικούς φίλους, που στην πραγματικότητα αποτελούν κλεμμένα προφίλ χρηστών τα οποία μας καλούν να κάνουμε κλικ σε ένα σύνδεσμο για να προστατευτούμε και με αυτό τον τρόπο πέφτουμε θύμα υποκλοπής δεδομένων και χρημάτων.
Επίσης υπάρχουν φωτογραφίες και video παιδιών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία Παίδων και καλούν τους πολίτες να δώσουν συνδρομή για να στηρίξουν την οικογένεια του λιλιπούτειου ασθενούς, μόνο που από πίσω υπάρχει κάποιος απατεώνας που υποκλέπτει τα χρήματα και η οικογένεια δεν λαμβάνει τελικά ούτε ένα ευρώ.
Υπάρχουν ποσταρίσματα και video που εμπλέκουν γνωστούς διακεκριμένους επιστήμονες και ζητούν από τους χρήστες να κλικάρουν ένα σύνδεσμο για να μάθουν το μυστικό της μακροζωίας ή για να λάβουν ένα θαυματουργό φάρμακο. Σε αρκετές τέτοιες αναρτήσεις-απάτες έχει αντιγραφεί το πρόσωπο του καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, τον οποίο υποδύονται οι απατεώνες για να εξαπατήσουν τους πολίτες.