Τις ενστάσεις της σχετικά με το «δικαίωμα στη λήθη των ασθενών» που προβλέπεται στο ευρωπαϊκό σχέδιο για τον καρκίνο εκφράζει η Insurance Europe επισημαίνοντας ότι θα επηρεάσει τα ασφάλιστρα και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη διαθεσιμότητα της ασφάλισης και τα οφέλη προς τους καταναλωτές.
Το συγκεκριμένο σχέδιο έχει προταθεί Από το Φεβρουάριο του 2021 αφορά όλες τις πτυχές της νόσου: από την πρόληψη και τη διάγνωση έως τη θεραπεία και την επιβίωση. Τον Οκτώβριο μάλιστα συζητήθηκε σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με κεντρική ομιλήτρια την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, κ. Μίνα Γκάγκα.
Όπως αναφέρει η Insurance Europe σε έγγραφο με τίτλο: The EC Beating Cancer Plan – προβληματισμοί σχετικά με το δικαίωμα στη λήθη «πρόκειται παράβλεψη του τρόπου λειτουργίας της ιδιωτικής ασφάλισης (δηλαδή, της συγκέντρωσης κινδύνων) θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη διαθεσιμότητα της ασφάλισης, στην τιμή της και στην επιλογή ή τα οφέλη που θα μπορούσαν να προσφέρουν οι ασφαλιστές για όλους τους καταναλωτές. Για παράδειγμα, εάν η τιμή του ασφαλίστρου δεν συνδέεται πλέον με τους κινδύνους που θέτει ο ασφαλισμένος, ορισμένοι καταναλωτές θα πληρώσουν πάρα πολύ υψηλό ασφάλιστρο σε σχέση με τον κίνδυνο που επιφέρουν στον ασφαλιστή, ενώ άλλοι θα πληρώσουν λιγότερο για την κάλυψη που εξασφαλίζουν σε σχέση με τους κινδύνους που φέρουν.
Οι ασφαλιστές υπόκεινται σε νομοθετικές και ρυθμιστικές απαιτήσεις κατά την προσφορά και τη σύναψη συμβάσεων ασφάλισης με τους καταναλωτές. Δεδομένου ότι η ασφάλιση λειτουργεί συνενώνοντας τους κινδύνους πολλών, η δίκαιη αξία των όρων (όπως τα ασφάλιστρα και τα οφέλη) καθορίζεται όχι μόνο από την οπτική γωνία ενός μεμονωμένου καταναλωτή, αλλά και όσον αφορά τη μεγαλύτερη ομάδα καταναλωτών των οποίων οι κίνδυνοι συγκεντρώνονται μαζί».
Και προσθέτει πως η Insurance Europe υποστηρίζει την χρήση ενός ευέλικτου κώδικα δεοντολογίας, που θα συμφωνηθεί από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ο οποίος μπορεί να προσαρμοστεί ομαλά στις επιστημονικές εξελίξεις.