Έχοντας σπουδάσει στον χώρο της φυσικής αγωγής και δραστηριοποιούμενος στον χώρο της ασφαλιστικής αγοράς σαν ασφαλιστικός πράκτορας, δε σταμάτησα ποτέ να συγχέω τους δύο «κόσμους» με το τελικό αποτέλεσμα.
του Γιώργου Εμμανουήλ, ασφαλιστικού συμβούλου
Όποιος και αν είναι ο στόχος στο κομμάτι της άθλησης, σίγουρα θα σε βοηθήσει να φτάσεις τους στόχους σου και στον επαγγελματικό τομέα. Το συμπέρασμα αυτό προέρχεται από επιστημονικές μελέτες αλλά και από προσωπική εμπειρία μετά από συμμετοχή στον Μαραθώνιο Δρόμο την Αθήνας αλλά και σε αγώνα “Ironman 70.3” στην Ελλάδα.
Βάλε εφικτούς στόχους πρώτα: Όπως στον αθλητισμό, πρέπει ο στόχος σε πρώτη φάση να είναι εφικτός όπως για παράδειγμα ο τερματισμός στα 5 ή 10 χιλιόμετρα τρέξιμο και όχι κατευθείαν στον Μαραθώνιο. Έτσι και στον επαγγελματικό χώρο, μη βάλεις πολύ υψηλούς στόχους που δεν έχεις φτάσει ποτέ, ή τουλάχιστον στο 50% αυτού μέχρι σήμερα. Αν δεις στην πορεία ότι ο στόχος σου μπορεί να επιτευχθεί πιο γρήγορα από ό,τι είχες υπολογίσει, μπορείς να αναθεωρήσεις σε ένα σκαλί παραπάνω, όπως αν τερμάτισες τον αγώνα των 5 χιλιόμετρων μπορείς να βάλεις στόχο έναν συγκεκριμένο χρόνο τερματισμού.
Σχεδίασε το πλάνο: Για να φτάσεις στον στόχο δεν θα πας ποτέ τυχαία, ακόμα και αν συμβεί θα είναι για μια φορά. Σχεδίασε πόσες προπονήσεις θα κάνεις την εβδομάδα, πόση ώρα και ποιο είδος προπόνησης θα ακολουθήσεις. Το ίδιο ισχύει και στον επαγγελματικό στόχο δηλαδή πόσες ώρες θα ασχοληθείς με την δουλειά σου, πόσα ραντεβού θα κάνεις και ποια μεθοδολογία θα ακολουθήσεις. Ειδικά στην εποχή μας όπου οι υποχρεώσεις, επαγγελματικές και οικογενειακές, είναι πολύ υψηλές, ο σχεδιασμός του πλάνου σου μηνιαία και εβδομαδιαία θα είναι ό,τι καλύτερο έχεις κάνει μέχρι τώρα.
Ακολούθησε το πλάνο: Ακολούθησε το πλάνο που έβαλες πιστά γιατί πολλές δικαιολογίες θα εμφανιστούν στην πορεία. Κούραση, ψυχική κατάπτωση, καιρικές συνθήκες είναι κάποια από τα χιλιάδες εμπόδια που θα συναντήσεις και στους δυο τομείς. Κάνε αλλαγές στο πλάνο μόνο όταν δεις ότι κάτι δεν σου πάει καλά και δεν έχει την αποτελεσματικότητα που θα ήθελες.
Μην αλλάξεις τίποτα στην τελική διαδικασία: Ένας πολύ βασικός κανόνας στον αθλητισμό είναι ότι στον τελικό αγώνα δεν πρέπει να κάνεις τίποτα άλλο από αυτό που έκανες στις προπονήσεις του αντίστοιχου αγώνα. Το αντίθετο μπορεί να φέρει καταστροφικά αποτελέσματα στον οργανισμό την ώρα του αγώνα με αποτέλεσμα την μείωση της απόδοσης ακόμα και εγκατάλειψη. Το ίδιο ισχύει και στον επαγγελματικό τομέα. Μην αλλάξεις τίποτα σε ένα πολύ σημαντικό ραντεβού για μια μεγάλη δουλειά. Ακολούθησε τη διαδικασία πώλησης σύμφωνα με προηγούμενα επιτυχημένα ραντεβού. Άρα μην κάνεις κάτι δοκιμαστικά για πρώτη φορά, την σημαντική στιγμή.
Συμπερασματικά, στον επαγγελματικό σχεδιασμό της χρονιάς βάλε και έναν αθλητικό στόχο και σίγουρα η αλληλεπίδρασή τους θα σε βοηθήσει.
Καλή επιτυχία!