Στον φορολογικό παράδεισο του Λίχτενσταιν οι πολίτες δαπανούν 6.756 ευρώ για ασφάλιστρα υγείας και 5.648 ευρώ για προγράμματα υγείας με επενδυτικά προϊόντα.
Οι αντίστοιχες δαπάνες στην Ελλάδα κυμαίνονται στην πρώτη περίπτωση σε 7,3 ευρώ και στη δεύτερη σε 6,9 ευρώ. Οι Γάλλοι επίσης δαπανούν 17.865 ευρώ κάθε χρόνο για ασφαλίσεις υγείας που έχουν μέσα και επενδύσεις και 1.443 ευρώ για ασφαλίσεις υγείας.
Βάσει των στοιχείων της EIOPA για την παραγωγή του 2019 και των στοιχείων της eurostat για τον πληθυσμό στα κράτη-μέλη της ΕΕ η Ελλάδα στα παραδοσιακά προγράμματα υγείας βρίσκεται σε επίπεδο δαπανών ανά κάτοικο στη 19η θέση και σε προγράμματα που έχουν και επενδυτικά προϊόντα στην 28η θέση και βρίσκεται στα κράτη της τελευταίας τετράδας.
Την ίδια στιγμή οι κατακεφαλήν δαπάνες στην Ελλάδα είναι περίπου κατά 45% χαμηλότερες από το μέσο όρο της ΕΕ σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ.
Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2019 «Η Κατάσταση της Υγείας στην ΕΕ – ΕΛΛΑΔΑ Προφίλ Υγείας 2019» αναφέρεται πώς συνολικά στη χώρα μας μόνο το 61 % των δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη προέρχεται από δημόσιες πηγές, ενώ το 35 % χρηματοδοτείται απευθείας από τα νοικοκυριά (το τέταρτο μεγαλύτερο ποσοστό στην ΕΕ).
Το ποσοστό αυτό κυμάνθηκε ανάμεσα στο 28 % το 2010, που ήταν το χαμηλότερο σημείο, έως το 37 % το 2014, που ήταν το υψηλότερο σημείο.
Τα υψηλά επίπεδα επιμερισμού του κόστους πηγάζουν σε μεγάλο βαθμό από την προκλητή ζήτηση (ζήτηση που υποκινείται από την προσφορά) και οφείλονται κυρίως στις συμμετοχές των ασφαλισμένων για τα φάρμακα και στις άμεσες πληρωμές για υπηρεσίες που δεν περιλαμβάνονται στη δέσμη παροχών, επισκέψεις σε ειδικούς ιατρούς και νοσηλευτική περίθαλψη.
Επιπλέον οι ερευνητές επισημαίνουν πως οι άτυπες πληρωμές αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τέταρτο των άμεσων ιδιωτικών πληρωμών, γεγονός που εγείρει σοβαρές ανησυχίες όσον αφορά την ισότητα και τα εμπόδια πρόσβασης στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Όπως αναφέρεται «η προαιρετική ασφάλιση υγείας διαδραματίζει μόνον ήσσονος σημασίας ρόλο και αντιπροσωπεύει το 4 % των συνολικών δαπανών υγείας».
Χρήσιμο θα ήταν να αναφέρετε επίσης το μέσο ύψος αποζημίωσης ανά περίπτωση που έχει ξαταβληθεί από τις ασφαλιστικές εταιρίες