Το «σίριαλ» της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής και όλα τα σενάρια που κυκλοφορούν τόσο για τα… επόμενα επεισόδια, όσο και για το φινάλε του, είναι το θέμα που κυριαρχεί – και θα κυριαρχήσει μέσα στο 2016 – από πλευράς ενδιαφέροντος στην ασφαλιστική αγορά.
Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Η πώληση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων αποτελεί επιθυμία της Τράπεζας εδώ και αρκετά χρόνια με στόχο να επικεντρωθεί στις αμιγώς τραπεζικές εργασίες, αλλά και βασική της δέσμευση από το αρχικό σχέδιο αναδιάρθρωσης. Ακολουθεί, επίσης, μία πανευρωπαϊκή τάση που θέλει τις τράπεζες να περιορίζουν την έκθεσή τους σε άλλους κλάδους.
Σήμερα, ωστόσο, η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και η έγκριση του αναθεωρημένου σχεδίου από την Κομισιόν, φουντώνουν τις εικασίες γύρω από το μέλλον της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Στο σχέδιο αναδιάρθρωσης αναφέρεται ότι η Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσει στην πώληση ποσοστού τουλάχιστον της τάξης του 75% μέχρι το τέλος του 2016. Τι θα γίνει, λοιπόν, μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες;
Τα δύο βασικά σημεία που αναμένεται να καθορίσουν την ταχύτητα με την οποία θα τρέξουν οι εξελίξεις είναι το προσφερόμενο τίμημα, η τμηματική ή ολόκληρη διάθεση του ποσοστού και βέβαια η «διευθέτηση» της διαχείρισης των τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων (bancassurance).
Ποιο είναι όμως το προφίλ του κατάλληλου αγοραστή; Θα υπάρξουν σοβαρές προτάσεις που αφενός θα εξασφαλίζουν το μέλλον της μεγαλύτερης ελληνικής ασφαλιστικής και αφετέρου θα κριθούν ωφέλιμες για την Τράπεζα;
Καλές και ενδιαφέρουσες οι κινήσεις των υπόλοιπων εταιρειών του κλάδου, οι προσπάθειες μικρότερων σχημάτων να προσαρμοστούν στο Solvency II και οι εξελίξεις στο ασφαλιστικό και στην Υγεία, όμως η Εθνική Ασφαλιστική έχει ένα ειδικό βάρος που κάνει τη διαφορά και γι’ αυτό η πώλησή της θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον.
Η Εταιρεία δεσπόζει στην αγορά και δικαιολογημένα στρέφει πάνω της τους προβολείς καθώς επηρεάζει μεγάλο αριθμό ενδιαφερόμενων μερών. Επιπλέον, πρόκειται για ένα σίριαλ που έχει ξεκινήσει από το 2008 όταν η διοίκηση του κ. Τάκη Αράπογλου αναζητούσε στρατηγικό επενδυτή για τις ασφαλιστικές δραστηριότητες.
Η Κομισιόν, από την πλευρά της, έχει ζητήσει εδώ και δύο χρόνια την εκπόνηση σχεδίων αναδιάρθρωσης από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και ενέκρινε το πλήρες σχέδιο της Εθνικής για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2014. Είχαν προηγηθεί συζητήσεις για ένα πλάνο αναδιάρθρωσης το οποίο «πέρασε» από την Τράπεζα της Ελλάδος, στο οποίο επίσης είχε συμφωνηθεί η μείωση του ποσοστού της ΕΤΕ στην ασφαλιστική της θυγατρική.
Η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές για το νέο πρόγραμμα στήριξης που υπεγράφη τον περασμένο Αύγουστο άλλαξε σημαντικά την κατάσταση σε ό,τι αφορά τις παραδοχές και προβλέψεις βάσει των οποίων είχαν εγκριθεί τα αρχικά πλάνα.
«Από το 2008 μέχρι σήμερα η Εθνική Ασφαλιστική έχει πουληθεί τουλάχιστον 4-5 φορές, μόνο που αυτό συνέβη στη φαντασία ορισμένων και στις αναφορές του τύπου», σημειώνουν πηγές της ασφαλιστικής εταιρείας. «Η λειτουργία της Εταιρείας σήμερα γίνεται με μοναδικό γνώμονα την ανάπτυξή της», προσθέτουν.
Εξελίξεις
Από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2013 μέχρι σήμερα, η διοίκηση Μαυρόγαλου έχει έναν πρωταρχικό στόχο. Να ενισχύσει την αξία της Εταιρείας καθιστώντας την ακόμη πιο ανταγωνιστική και κερδοφόρο και να την προσαρμόσει στα νέα δεδομένα ενόψει της εφαρμογής του Solvency II και των ευκαιριών που προσφέρουν οι εφαρμογές της τεχνολογίας.
Κατά γενική ομολογία, η Εθνική βαδίζει σήμερα σε ένα πιο ασφαλές μονοπάτι, έχοντας ισχυρές «βάσεις» για την υιοθέτηση του νέου κανονιστικού πλαισίου, ενώ πρόσφατα έχει ξεκινήσει την υλοποίηση συγκεκριμένου «προγράμματος ενδυνάμωσης».
Σε αυτό πρωτοστατεί η «αναδιάρθρωση» του Agency με γνώμονα την ενίσχυση της παραγωγικότητας. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που έχει σχεδιαστεί με ιδιαίτερη προσοχή και εκτιμάται ότι θα φρεσκάρει την πρώτη γραμμή του δικτύου.
Παράλληλα, η Εταιρεία σχεδιάζει νέα, πιο ανταγωνιστικά προϊόντα που θα αντικαταστήσουν τα ισόβια, σε μία κίνηση που συμβάλλει στην καλύτερη προσαρμογή στο νέο καθεστώς του Solvency II.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Εθνική Ασφαλιστική επενδύει στην καινοτομία, δημιουργώντας την εφαρμογή Ethnodigos που ήδη έχει κλέψει τις εντυπώσεις.
Η συνεργασία της, επίσης, με την Vodafone, για την προώθηση ασφαλίσεων αυτοκινήτου μέσω της ιστοσελίδας thankyouinsurance.gr, δείχνει την προσαρμογή σε μία νέα πραγματικότητα, αν και δεν έλειψαν έντονες αντιδράσεις από τον Σύλλογο Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Δεν θα μπορούσε βέβαια, η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής να μη γίνει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, με τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη να «καρφώνει» την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ότι υποστήριζε πριν τις εκλογές Ιανουαρίου πως η Εθνική Ασφαλιστική πρέπει να παραμείνει στην ΕΤΕ ως δημόσια τραπεζική ασφαλιστική εταιρεία.