Διαβάζουμε και γράφουμε συνέχεια για την μείωση του αριθμού των Aσφαλιστικών Eταιρειών στην χώρα μας και για τις ολιγοπωλιακές καταστάσεις που μπορεί να δημιουργηθούν. Αν ρίξουμε όμως μια ματιά στην …διπλανή μας αγορά, την Tραπεζική, ειλικρινά θα τρομάξουμε. Εκεί βέβαια, άλλοι είναι οι λόγοι και το κυριότερο δεν χύθηκε σταγόνα αίμα! Όλα είχαν προβλεφθεί, όλα είχαν εκ των προτέρων λυθεί και τα όποια «σκάνδαλα», αν υπάρχουν, αφορούν στις αξίες ματαβίβασης, στις χαριστικές ή όχι παραχωρήσεις τραπεζών, στην επιβάρυνση του προϋπολογισμού από τα «κακά» τμήματα των τραπεζών κλπ. Δεν υπήρξε όμως οποιαδήποτε επίπτωση στον πελάτη της κάθε τράπεζας, που έπαυε να υπάρχει, που εξαγοραζόταν ή που διαχωριζόταν σε καλή και κακή.
Ας πάρουμε την τελευταία πενταετία, 2008 – 2013 για να δούμε από που ξεκινήσαμε και που βρισκόμαστε σήμερα. Καταρχήν, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παροχή τραπεζικών υπηρεσιών στην ελληνική αγορά χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες, αλλά η πλέον ενδιαφέρουσα είναι η κατηγορία «Πιστωτικά Ιδρύματα με έδρα την Ελλάδα, που υπάγονται στο καθεστώς αμοιβαίας αναγνώρισης (κοινοτικό διαβατήριο), σύμφωνα με τον ν. 3601/2007». Σε αυτήν την κατηγορία το 2008 είχαμε 19 ανεξάρτητα λειτουργούντα Ιδρύματα, τα εξής:
1. ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.
2. ΤΡΑΠΕΖΑ EFG EUROBANK ERGASIAS A.E.
3. ALPHA BANK A.E.
4. ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ A.E.
5. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ A.E.
6. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.
7. ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Τ.Ε.
8. MARFIN ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.
9. ΤΡΑΠΕΖΑ MILLENNIUM BANK Α.Ε.
10. ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.
11. ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε.
12. ASPIS BANK ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
13. ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.
14. ΤΡΑΠΕΖΑ PROBANK A.E.
15. PROTON ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.
16. FBB – ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.
17. AEGEAN BALTIC BANK A.E.
18. ΕΜΠΟΡΙΚΗ CREDICOM ΤΡΑΠΕΖΑ A.E.
19. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.
(Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος, Πίνακες Εποπτευομένων Ιδρυμάτων)
Σήμερα, υπάρχουν οι τέσσερις πρώτες (ΕΘΝΙΚΗ, EUROBANK, ALPHA και ΠΕΙΡΑΙΩΣ), οι λεγόμενες συστημικές τράπεζες, στους ομίλους των οποίων έχουν ενταχθεί με οποιονδήποτε τρόπο (με εξαγορά, με απορρόφηση, κατόπιν διαχωρισμού ή όχι, συνολικά ως τράπεζα ή ως δίκτυα στην Ελλάδα), έστω και αν διατηρούν την ονομασία τους ή την οντότητά τους, οι εξής τράπεζες:
Στην ΕΘΝΙΚΗ η PROBANK και η FBB.
Στην EUROBANK το ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ, η ASPIS BANK (μέσω ΤΤ) και η PROTON BANK.
Στην ALPHA BANK η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ.
Στην ΠΕΙΡΑΙΩΣ η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, η MILLENNIUM, η ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, καθώς και οι τραπεζικές δραστηριότητες στην Ελλάδα της Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank και της Ελληνικής Τράπεζας.
Αν σκεφθούμε επίσης, ότι η η AEGEAN BALTIC BANK A.E. δραστηριοποιείται κυρίως στην χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας, η ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε είναι επενδυτική τράπεζα και η CREDICOM CONSUMER FINANCE ΤΡΑΠΕΖΑ A.E. παρέχει μόνο πιστωτικές κάρτες και διαμεσολαβεί σε ασφαλιστικά προγράμματα, τότε ουσιαστικά έχουμε τις 4 συστημικές τράπεζες και επιπλέον την ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ και την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ (που ανήκει στο συνεταιριστικό κίνημα με μετόχους τις Συνεταιριστικές Τράπεζες). Έχουμε δηλαδή μόνο 6 τράπεζες!Για κάποιους αναλυτές είναι και πάλι …πολλές! Όλοι θυμόμαστε την παλαιότερη δήλωση του Προέδρου της ALPHA BANK κ. Γ. Κωστόπουλου ότι “Στην Ελλάδα «χωρούν» μόλις 2,5 τράπεζες”!
Παράλληλα, στην ίδια κατηγορία «Πιστωτικά Ιδρύματα με έδρα την Ελλάδα», υπήρχαν το 2008 και 16 Συνεταιριστικές Τράπεζες, οι εξής:
1. ΑΧΑΪΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
2. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΡΑΜΑΣ
3. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
4. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΒΡΟΥ
5. ΕΥΒΟΙΑΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
6. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
7. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ
8. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
9. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΛΑΜΙΑΣ
10. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΛΕΣΒΟΥ-ΛΗΜΝΟΥ
11. ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
12. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ
13. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
14. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΑΝΙΩΝ
15. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
16. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΕΡΡΩΝ
Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος, Πίνακες Εποπτευομένων Ιδρυμάτων,
Σήμερα, δεν λειτουργούν οι τρεις, η ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΛΕΣΒΟΥ-ΛΗΜΝΟΥ, η ΑΧΑΪΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και η ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΛΑΜΙΑΣ, των οποίων έχει ανακληθεί η άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Κλείνοντας, ας μην ξεχνάμε ότι η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με τεράστια ποσοστά στις τρεις τουλάχιστον από τις 4 συστημικές τράπεζες (π.χ. με ποσοστό 84,39% στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, με 93,55% στην EUROBANK, με 81,01% στη ΠΕΙΡΑΙΩΣ), τις καθιστά ουσιαστικά “μη ελεγχόμενες” και ότι οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να βρεθούμε, ως χώρα χωρίς ελληνική τράπεζα!