Μετά από δειγματοληπτικούς ελέγχους σε 93 προϊόντα της δημοφιλούς κινέζικης πλατφόρμας Shein, βρέθηκαν επικίνδυνα τοξικά συστατικά στα μισά προϊόντα ένδυσης και υπόδησης, που εξετάστηκαν. Πρόκειται για φθαλικούς εστέρες, που διαταράσσουν την ορμονική ισορροπία του οργανισμού προκαλώντας μια σειρά σοβαρών βλαβών.
Τα επίπεδα στα οποία ανιχνεύτηκαν οι φθαλικοί εστέρες ήταν υπερβολικά πάνω από τα νόμιμα όρια για την ασφάλεια των καταναλωτών. Όπως εξηγεί ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, «δεν μιλάμε για λίγη παραπανίσια ποσότητα, στα προϊόντα της πλατφόρμας αλλά για συγκεντρώσεις τουλάχιστον 100 φορές πάνω από τα νόμιμα όρια».. Ένα συγκεκριμένο ζευγάρι παιδικών παπουτσιών βρέθηκε να περιέχει φθαλικές ενώσεις 428 φορές πάνω από το αποδεκτό όριο! Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο που εντοπίστηκε ποτέ στις συγκεκριμένες επιθεωρήσεις τις οποίες διεξάγουν οι αρχές της Σεούλ για την προστασία των καταναλωτών. Επιπλέον, αρκετές δερμάτινες τσάντες που πωλούνται από την πλατφόρμα Shein βρέθηκαν να έχουν επίπεδα φθαλικών εστέρων έως και 153 φορές πάνω από το νόμιμο όριο.
Ουσίες που «μαλακώνουν» το πλαστικό
Σύμφωνα με τον ειδικό, οι φθαλικοί εστέρες ανήκουν στην κατηγορία των «πλαστικοποιητών», είναι δηλαδή χημικές ουσίες που προστίθενται σε προϊόντα για να δώσουν εύκαμπτη υφή, αντοχή, ευελιξία, και να μαλακώσουν τα πλαστικά, ώστε να αποφεύγονται οι φθορές, τα σπασίματα και τα τσακίσματα. Οι φθαλικοί εστέρες μπορούν να περάσουν διαδερμικά στον οργανισμό, μέσω της επαφής με ρούχα και υποδήματα, αλλά και μέσω της στοματικής κοιλότητας όταν πρόκειται για παιχνίδια που τα νήπια και τα παιδιά βάζουν στο στόμα τους. Οι συγκεκριμένες χημικές ουσίες προκαλούν καρδιαγγειακά προβλήματα, νεφρική ανεπάρκεια, ηπατική ανεπάρκεια, μεταβολικό σύνδρομο, κάποιες μορφές καρκίνου και διαταραχές στο αναπαραγωγικό σύστημα, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε στειρότητα. Όπως λέει ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι οι φθαλικοί εστέρες μοιάζουν πολύ σε επίπεδο χημικής δομής με την ορμόνη τεστοστερόνη. Όταν λοιπόν συσσωρεύονται στον οργανισμό, το σώμα «μπερδεύεται» και σταματά την παραγωγή τεστοστερόνης. Έτσι επέρχεται ορμονική ανισορροπία και γι αυτό αυτές οι ενώσεις θεωρούνται ενδοκρινικοί διαταρράκτες.