Τις τελευταίες ημέρες η έκδοση απόφασης του Αρείου Πάγου η οποία έκρινε ότι ιδιοκτήτης οχήματος δεν αποζημιώνεται από ασφαλιστική εταιρεία για κλοπή, ενώ είχε κάλυψη, λόγω «βαριάς αμέλειας» του ιδιοκτήτη, έχει οδηγήσει σε ένα “κύμα λανθασμένης πληροφόρησης” σε social media και τηλεοπτικές εκπομπές με δημοσιογράφους να εκφέρουν απόψεις χωρίς να παρουσιάζονται όλα τα δεδομένα.
του Νίκου Μωράκη
Επιχειρώντας λοιπόν να δούμε σφαιρικά το θέμα, έχουμε να πούμε τα εξής:
- Η ασφαλιστική αγορά δίνει κάθε χρόνο στους ασφαλισμένους ιδιοκτήτες που τα οχήματά τους έχουν κλαπεί γύρω στα 30 εκατ. ευρώ.
- Υπολογίζεται ότι στις 70.000 υποθέσεις κλοπής που υπάρχουν ασφαλιστήρια συμβόλαια -με την εν λόγω κάλυψη- περίπου οι 5 καταλήγουν στις δικαστικές αίθουσες.
- Συνολικά 500 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις στον κλάδο ασφάλισης οχημάτων κάθε χρόνο.
- Η Ασφαλιστική εταιρεία που εμπλέκεται στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι από τις πιο φερέγγυες της αγοράς, μέλος πολυεθνικού ασφαλιστικού ομίλου.
Αρκετοί δημοσιογράφοι όμως και δυστυχώς επώνυμοι, χωρίς να έχουν ερευνήσει το θέμα ή ακόμα χειρότερα έχοντας γνώση της απόφασης, επιχειρούν στις εκπομπές τους – απομονώνοντας φωτογραφικά σημεία της απόφασης του Αρείου Πάγου «όπως σκοτεινό σημείο χωρίς φωτισμό» ή «απομονωμένο σημείο» – να δημιουργήσουν εντυπώσεις.
Εντυπώσεις για τη φερεγγυότητα της ασφαλιστικής αγοράς αλλά και για τις προθέσεις ενός ολόκληρου κλάδου με 2,6% συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας (4,5 δις ευρώ) σε μια ευαίσθητη περίοδο για την Ασφαλιστική αγορά που λόγω της υποχρεωτικότητας έναντι φυσικών καταστροφών στις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 2% αλλά και του κινήτρου 10% στον ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτητών ακινήτων – έχει στραμμένα τα φώτα της δημοσιότητας πάνω της.
Μια πραγματική στρέβλωση της πραγματικότητας που απορεί κανείς με τις προθέσεις των δημοσιογράφων που υιοθετούν αυτές τις απόψεις (χωρίς μάλιστα να παρουσιάζουν ολιστικά το θέμα παρά μόνο το κομμάτι που «πουλάει»). Βάζοντας στη σέντρα έναν ολόκληρο κλάδο.
Διαβάστε επίσης: 7 λόγοι που ο Άρειος Πάγος αρνήθηκε την αποζημίωση κλοπής οχήματος
Μια χωρίς προηγούμενο κινδυνολογία για τις “πονηρές” ασφαλιστικές εταιρείες που εκμεταλλεύονται “παραθυράκια” στο νόμο προκειμένου να μην πληρώσουν. Μια νοοτροπία του περασμένου αιώνα που δυστυχώς αναπαράγουν με ευκολία μεταφέροντας τα λάθος μηνύματα στην κοινωνία.
Στο video που ακολουθεί, ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (EAEE) Κωσταντίνος Μπερτσιάς μαζί με τη δικηγόρο Εβίτα Βαρελά, προσπαθούν να εξηγήσουν στους παρουσιαστές της εκπομπής τι ισχύει σχετικά με την συγκεκριμένη απόφαση. (από το 44.10 και μετά στην εκπομπή της Κυριακής 8/10)
https://www.ertflix.gr/en/series/ser.213683-duo-stis-10