Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την επιβολή των capital controls και το αποτύπωμα τους παραμένει μεγάλο πάνω στα ασφαλιστικά ταμεία.
Στα ίδια τα ασφαλιστικά ταμεία φάνηκε με το πιο οξύ τρόπο η έλλειψη ρευστότητας του ελληνικού Δημοσίου και της εθνικής οικονομίας που προϋπήρξε των capital controls, αλλά και τα ταμεία πλήρωσαν επίσης με τον πιο οξύ τρόπο τις συνέπειες των capital controls.
*Παραμονές της επιβολής του ελέγχου κίνησης κεφαλαίων και συγκεκριμένα στις 26.6, το ΙΚΑ παρολίγον να μην καταβάλλει συντάξεις μιας και το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων αρνήθηκε να του δανείσει 180 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε ο ΟΑΕΕ, ο οποίος κατέβαλε τις συντάξεις του Ιουλίου σε 2 δόσεις , αφού πήρε δάνειο από το … ΙΚΑ.
* Έκτοτε και παρότι μεσολάβησαν ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς, οι συμφωνίες του Ιουλίου και του Αυγούστου, κάθε άλλο παρά βελτιώθηκαν τα οικονομικά των δημόσιων συνταξιοδοτικών ταμείων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως τον Απρίλιο του 2016 οι καταθέσεις τους στις συστημικές τράπεζες ανήλθαν στα 1,6 δις. ευρώ, ενώ τον Ιούλιο του 2015 (δηλαδή τον πρώτο μήνα των capital controls και ενώ η Ελλάδα βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας) οι καταθέσεις τους ανέρχονταν στα 2 δις. ευρώ. Μ΄άλλα λόγια , η ρευστότητα των Ταμείων τον Απρίλιο του 2016 (9 μήνες μετά τα capital controls) βρισκόταν σε χειρότερο σημείο σε σχέση με το επίπεδο εκείνο το οποίο βρισκόταν πάνω στη «φωτιά» των capital controls.
Το γεγονός ότι τα Ταμεία έχουν στο μεταξύ μεταφέρει κοντά στο 1 δις. ευρώ από τις συστημικές τράπεζες στην Τράπεζας της Ελλάδας πολύ λίγο αλλάζει τη δεινή οικονομική θέση τους.
Και αυτό γιατί με τα κεφάλαια που έχουν μεταφερθεί στην ΤτΕ έχουν συναφθεί ρέπος με το Δημόσιο και δεν είναι άμεσα «επιστρέψιμα ». Και αυτό γιατί το Δημόσιο έχει χρησιμοποιήσει τις καταθέσεις των Ταμείων για να κλείσει άλλες «τρύπες» του (πχ μισθοδοσία δημοσίων υπαλλήλων, προνοιακά επιδόματα κλπ.) , ενώ κάθε άλλο παρά υπάρχει κάποιο ικανό δημοσιονομικό πλεόνασμα το οποίο θα μπορούσε να επιτρέψει την επιστροφή των κεφαλαίων αυτών στα Ταμεία.
Η δημοσιονομική αυτή «στενότητα» στο κράτος και τα Ταμεία δεν προβλέπεται να αλλάξει το επόμενο 12μηνο , μιας η αύξηση της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης που φέρνει το διπλό πακέτο μέτρων που ψηφίστηκε το Μάιο του 2016 (σ.σ. αύξηση αφορολόγητου, αύξηση ΦΠΑ και έμμεσων φόρων, περικοπές στις συντάξεις) γίνεται σε συνθήκες συνεχιζόμενης ύφεσης της ελληνικής οικονομίας.
Το εθνικό οικονομικό περιβάλλον κάθε άλλο παρά αναμένεται να βελτιωθεί από τις διεθνείς και προπαντός οικονομικές συνθήκες τις οποίες διαμορφώνει το αποτέλεσμα του πρόσφατου βρετανικού δημοψηφίσματος (Brexit).