Τα σημάδια, αρνητικά αλλά και θετικά, στην εξέλιξη των παραγωγικών μεγεθών της ασφαλιστικής αγοράς από τις διαδοχικές κρίσεις, πανδημική και γεωπολιτική, καταγράφουν από τις αρχές του έτους τα ανώτατα στελέχη του κλάδου.
του Πλάτωνα Τσούλου
Μελετώντας τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για την παραγωγή ασφαλίστρων α’ τετραμήνου του 2022, διαπιστώνουν ότι σε συγκεκριμένους κλάδους της αγοράς αρχίζει να διαγράφεται το αρνητικό αποτύπωμα των έκτακτων – ακραίων συνθηκών που βιώνει η εγχώρια οικονομία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και τα πρώτα θετικά μηνύματα της σταδιακής εξόδου της χώρας από την πανδημία. Ειδικότερα:
– Στο σύνολό της η ασφαλιστική παραγωγή εμφανίζει στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου μία μείωση της τάξης του 0,7%, παρά το γεγονός ότι η αγορά έχει εξέλθει σε πολύ μεγάλο βαθμό της πανδημικής κρίσης και η βάση σύγκρισης του 2021 διαμορφώνεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.
– Οι ασφαλίσεις Ζωής καταγράφουν μία άνευ προηγουμένου μείωση της τάξης του 18,5%, η οποία προφανώς προέρχεται από την στρατηγική επιλογή της αγοράς να μεταφέρει -σταδιακά- ισόβια προγράμματα ασφάλισης σε καθεστώς ετήσιας ανανέωσης, αλλά και από τις ακυρώσεις στις οποίες προβαίνουν νοικοκυριά τα οποία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν του ετήσιου παγίου κόστους ασφάλισης.
– Η παραγωγή του κλάδου Ασθενειών (Ασφαλίσεις κατά Ζημιών) εμφανίζει αύξηση κατά 10,4% λόγω της στροφής των ασφαλισμένων σε ετησίως ανανεούμενα συμβόλαια Υγείας.
– Οι ασφαλίσεις Ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις σημειώνουν μία εντυπωσιακή άνοδο, της τάξης του 14,2%, λόγω αύξησης -εν μέσω πανδημίας- των διαθέσιμων σε καταθέσεις και της μεταφοράς μέρους αυτών σε επενδύσεις.
– Άκρως εντυπωσιακή είναι κι η αύξηση στις ασφάλισης εμπορευμάτων, 21,6%, μετά την αναθέρμανση της αγοράς και την τόνωση της εμπορικής δραστηριότητας.
– Μικρή αύξηση (2,3%) εμφανίζει κι η παραγωγή στις Ασφαλίσεις Οχημάτων, λόγω ενίσχυσης των πωλήσεων νέων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.
– Η παραγωγή Γενικής Αστικής Ευθύνης είναι επίσης ενισχυμένη κατά 14,3%, ως απόρροια της αναθέρμανσης της εμπορικής και εν γένει επιχειρηματικής κίνησης, μετά τη σταδιακή επιστροφή της οικονομίας σε καθεστώς κανονικότητας.