Η Ελλάδα καταρτίζει ένα νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα το οποίο αποτελεί το βασικό εργαλείο σχεδιασμού της εθνικής πολιτικής για την Ενέργεια και το Κλίμα για την επόμενη δεκαετία, λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.
Γράφει η Μαριάννα Σκλαβούνου, VIP Clients & Special Markets Supervisor, Generali
Αποτελεί επίσης τον οδικό χάρτη που εξειδικεύει τις βασικές προτεραιότητες της πολιτείας στην ενέργεια και το κλίμα, ήτοι από την ταχεία απολιγνιτοποίηση, έως την αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα και την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων στα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, ως τα εργαλεία προώθησης των απαραίτητων επενδύσεων για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των εν λόγω δικτύων, αλλά και την καθημερινή περιβαλλοντική και καταναλωτική συμπεριφορά με τη χρήση νέων πιο πράσινων τεχνολογιών –όπως η ηλεκτροκίνηση, οι έξυπνοι μετρητές κ.λπ.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα τεράστιο πολυεπίπεδο πρόγραμμα συνολικού ύψους σχεδόν 50 δισ. ευρώ μόνο για τη δεκαετία 2020-2030, εφάμιλλο παλαιότερων αναπτυξιακών προγραμμάτων που εστίαζαν στην ανάπτυξη των μεγάλων έργων στη βιομηχανία και τις υποδομές. Ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης θα είναι παρών στην κάλυψη μεγάλων και μικρών αναγκών και κινδύνων που θα προκύπτουν κατά την υλοποίηση του προγράμματος, με την απαραίτητη τεχνογνωσία και τον απαιτούμενο επαγγελματισμό. Άλλωστε οι προτεραιότητες του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα είναι σύμφωνες με τις επιδιώξεις της ΕΕ αλλά και τις γενικές αρχές βιωσιμότητας που έχει ορίσει και ο ασφαλιστικός κλάδος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Μάλιστα, προκειμένου να έχουν ακόμη πιο ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών μιας πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι ασφαλιστικές εταιρείες μέσω του Insurance Europe ζητούν στοχευμένες βελτιώσεις στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι μακροπρόθεσμες δραστηριότητες από την οδηγία Solvency II για να διασφαλιστεί ότι οι ασφαλιστές μπορούν να συνεχίσουν να παρέχουν μακροπρόθεσμα προϊόντα και να εκπληρώνουν το ρόλο τους στη στήριξη των επενδυτικών αναγκών της ΕΕ για ανάκαμψη, βιώσιμη ανάπτυξη και μετάβαση σε μια οικονομία με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα.
Εκτός από τα μεγάλα ενεργειακά έργα, ιδιαίτερης αξίας είναι για τον ασφαλιστικό κλάδο η κάλυψη των έργων μικρότερων και μεγαλύτερων, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας –όπως αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά συστήματα και μικρά υδροηλεκτρικά έργα. Η ασφάλιση αυτών των κινδύνων συνδέεται σε μεγάλο βαθμό και με τον τρόπο χρηματοδότησης του επενδυτικού προγράμματος καθώς οι τράπεζες, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν ένα πρόγραμμα, ζητούν την ασφάλιση των εγκαταστάσεων και ως εκ τούτου μπορεί να πει κανείς ότι σε γενικές γραμμές η ασφάλισή τους κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Αξίζει να σημειωθεί για παράδειγμα, ότι για την ασφάλιση των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Περιουσίας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, οι ασφαλισμένες εγκαταστάσεις από 7.763 το 2016 ανήλθαν το 2019 στις 12.210, σχεδόν διπλασιάστηκαν, ένδειξη άλλωστε και της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ελληνικό ενεργειακό ισοζύγιο.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο τεύχος 62 του περιοδικού Broker’s Time