Ο καρκίνος αποτελεί μια πραγματικότητα στον χώρο της υγείας, καθώς αγγίζει τις ζωές μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Μια λέξη που συχνά προκαλεί τρόμο σε ασθενείς και οικογένειες, ο καρκίνος προμηνύει μακροχρόνιες θεραπείες και ταλαιπωρία.
Όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει κατά πολύ σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες, με τις εξελισσόμενες θεραπείες και δυνατότητες που προσφέρει η επιστήμη. Ο καρκίνος δεν είναι πια μια “θανατική ποινή”, αλλά μια ασθένεια την οποία μπορεί κανείς να διαχειριστεί και να ξεπεράσει με την κατάλληλη θεραπεία.
Τι είναι ο καρκίνος
Ο καρκίνος ουσιαστικά δεν είναι μία ασθένεια, αλλά πολλές, που δρουν σε κυτταρικό επίπεδο. Μπαίνουν κάτω από τον όρο-ομπρέλα “καρκίνος” γιατί χαρακτηρίζονται από κοινά στοιχεία, το σημαντικότερο των οποίων είναι η μη-φυσιολογική και υπερβολική ανάπτυξη κυττάρων που με τη σειρά τους σχηματίζουν μάζες, τους λεγόμενους όγκους.
Ο καρκίνος μπορεί να επηρεάσει σχεδόν οποιοδήποτε όργανο του σώματος, και υπάρχουν πάνω από 200 διαφορετικά είδη καρκίνου. Σαν ασθένεια εξελίσσεται διαρκώς και η θεραπεία είναι διαφορετική για κάθε είδος και κάθε στάδιο. Από το ατομικό επίπεδο του ασθενή έως το συλλογικό επίπεδο της επιστημονικής κοινότητας, ο αγώνας ενάντια στον καρκίνο είναι διαρκής και δύσκολος.
Ο καρκίνος σε αριθμούς
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου, η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) και η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου έδωσαν στη δημοσιότητα την έρευνα «Παγκόσμια Στατιστική Καρκίνου 2020», σύμφωνα με την οποία ένα άτομο στα πέντε θα εμφανίσει καρκίνο στη διάρκεια της ζωής του, ενώ ένας στους οκτώ άνδρες και μία στις 11 γυναίκες θα πεθάνουν από την ασθένεια.
Άλλα αξιοσημείωτα στατιστικά στοιχεία για τον καρκίνο είναι και τα εξής:
- Το 2020 υπήρξαν 19,3 εκατ. νέες διαγνώσεις για καρκίνο και σχεδόν 10 εκατ. θάνατοι σε παγκόσμιο επίπεδο.
- Αναμένεται αύξηση των περιστατικών κατά σχεδόν 40% έως το 2040.
Οι περισσότερες διαγνώσεις έγιναν για καρκίνο του μαστού (11,7% του συνόλου), ακολουθεί ο καρκίνος του πνεύμονα (11,4%), του παχέος εντέρου (10%), του προστάτη (7,3%), και του στομάχου (5,6%). - Ο καρκίνος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου για τα άτομα ηλικίας από 65 μέχρι 74 ετών και τη δεύτερη αιτία θανάτου για τις ηλικίες από 75 ετών και άνω.
- Σύμφωνα με υπολογισμούς, πάνω από 1/3 των περιπτώσεων καρκίνου θα μπορούσε να προληφθεί με ενημέρωση του κοινού και λήψη μέτρων για την ενίσχυση των κανόνων υγιεινής διαβίωσης.
Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, μπορούμε να δούμε τα εξής στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας:
Ο καρκίνος αποτελεί και στην Ελλάδα την πρώτη αιτία θανάτου. Το ποσοστό κυμαίνεται στο 27% για τον γενικό πληθυσμό και 38% για τις ηλικίες κάτω των 65 ετών. Υπολογίζεται ότι καταγράφονται περίπου 67.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου και περίπου 32.000 θάνατοι σε ετήσιο επίπεδο. Όσον αφορά τη διάγνωση, μόνο 11% των διαγνώσεων καρκίνου έγιναν ως αποτέλεσμα check-up, ενώ το 50% των περιπτώσεων διαγνώστηκαν κατά τον έλεγχο για άλλο πρόβλημα υγείας.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα βρίσκεται στην 15η θέση της λίστας των 28 χωρών με 6,05 διαγνώσεις ανά 1.000 κατοίκους.
Καρκίνος του πνεύμονα: πρώτος σε θανάτους
Υπάρχουν κάποια είδη καρκίνου τα οποία κυριαρχούν δυστυχώς σε θανάτους, και ένα από αυτά είναι και ο καρκίνος του πνεύμονα. Σύμφωνα με στοιχεία, 1,6 εκατ. άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από καρκίνο του πνεύμονα το 2018 σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο, ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο σε άντρες και γυναίκες. Μόνο στη χώρα μας, το 2018 υπήρξαν 8.343 θάνατοι, ξεπερνώντας το άθροισμα των θανάτων από καρκίνο του μαστού, του προστάτη, και του παχέος εντέρου.
Η κύρια αιτία για αυτές τις δυσάρεστες στατιστικές είναι ότι ο καρκίνος του πνεύμονα διαγιγνώσκεται συνήθως σε προχωρημένο στάδιο, καθώς δίνει συμπτώματα αργά ή έχει συμπτώματα που μπορεί να υποτιμηθούν. Όσο πιο προχωρημένο το στάδιο της διάγνωσης, τόσο λιγότερες οι διαθέσιμες θεραπευτικές στρατηγικές και χαμηλότερες πιθανότητες επιβίωσης.
Για αυτόν τον λόγο είναι εξαιρετικά σημαντικό να αυξηθεί η δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα και υπάρχουν προσπάθειες για να γίνει ακριβώς αυτό.
Σύμφωνα με μελέτη, μπορεί να υπάρξει μείωση των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα κατά 24,61% μέσω της υιοθέτησης προληπτικού προσυμπτωματικού ελέγχου. Η μελέτη έγινε από το Ινστιτούτου Πολιτικής Υγείας που εκπονήθηκε υπό την επιστημονική ευθύνη του Καθηγητή Πολιτικής Υγείας και Κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κυριάκου Σουλιώτη και της Αντιπροέδρου της FairLife LCC και Διδάκτορος Δημόσιας Υγείας Εύης Χατζηανδρέου.
Ο φορέας «FairLife-Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα» ιδρύθηκε το 2020 και αποτελεί τον πρώτο μη κερδοσκοπικό κοινωνικό φορέα στην Ελλάδα που ασχολείται με την ενημέρωση, την υποστήριξη και την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα αποκλειστικά.
Καρκίνος & Θεραπεία
Οι ιατρική κοινότητα έχει στο οπλοστάσιό της πληθώρα θεραπευτικών στρατηγικών για την αντιμετώπιση του καρκίνου, οι οποίες διαρκώς εξελίσσονται για να γίνονται πιο στοχευμένες και αποτελεσματικές.
Στρατηγικές όπως η χειρουργική αφαίρεση των όγκων, η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία μας είναι ως έναν βαθμό γνωστές. Όμως έρχονται και νέες λύσεις να προστεθούν στην υπηρεσία των ασθενών. Όπως γράφει σε άρθρο του ο Βασίλειος Μπαρμπούνης, Παθολόγος – Ογκολόγος, Διευθυντής Γ΄ Ογκολογικής Κλινικής στο Metropolitan Hospital, το μέλλον ανήκει στην εξατομικευμένη θεραπεία, καθώς κάθε ασθενής με καρκίνο είναι διαφορετικός.
Πλέον τα περιστατικά καρκίνου μπορούν να αντιμετωπίζονται με πιο στοχευμένες λύσεις όπως η ανοσοθεραπεία, τα μονοκλωνικά αντισώματα, αλλά και η ανάπτυξη εμβολίων για συγκεκριμένες μορφές καρκίνου.
Παρόλα αυτά, το πιο σημαντικό όπλο ασθενών και ιατρών είναι η έγκαιρη πρόληψη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η διάγνωση σε πρώιμο στάδιο και η γρήγορη θεραπεία σημαίνουν ότι ο ασθενής μπορεί να ξεπεράσει πλήρως τον καρκίνο.
Η πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και η δυνατότητα να τεθούν γρήγορα σε κίνηση οι σωτήριες θεραπευτικές διαδικασίες βοηθά τους ασθενείς να νιώθουν πιο ήσυχοι και σίγουροι για να μπορούν να εστιάσουν στην θεραπεία τους, όπως γράφει σε μαρτυρία της μια ασφαλισμένη γυναίκα που αντιμετώπισε καρκίνο του μαστού.
Μαζί με το ιατρικό προσωπικό και την οικογένεια του ασθενή, μπορεί να βρει στήριξη κι από ένα ιδιωτικό πρόγραμμα ασφάλισης υγείας. Καθώς η θεραπεία του καρκίνου συχνά έχει πολλά βήματα και διαρκεί καιρό, ένα ιδιωτικό πρόγραμμα μπορεί να προσφέρει προνόμια και υπηρεσίες υγείας έτσι ώστε ο ασθενής να εξασφαλίσει ταχύτητα, άνεση και λιγότερη γραφειοκρατία.
Τα προγράμματα ασφάλισης υγείας της Eurolife FFH παρέχουν σημαντικές καλύψεις όπως:
- Χρήση Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ή Αυξημένης Φροντίδας
- Δαπάνες χειρουργείου
- Δαπάνες χημειοθεραπείας και φαρμάκων, και πολλά άλλα.
Επιπλέον, με τα προγράμματα εξωνοσοκομειακής περίθαλψης, οι ασφαλισμένοι μπορούν να εξασφαλίσουν διαγνωστικές εξετάσεις και προληπτικούς ελέγχους χωρίς αναμονές, κάτι που μπορεί να αποβεί σωτήριο στην περίπτωση μιας διάγνωσης με καρκίνο.
Το πρώτο οργανωμένο πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα στην Ελλάδα
Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα, οργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου «Πνευμόνων Υγεία» από το Metropolitan Hospital.
Μέσω του προγράμματος, άτομα υψηλού κινδύνου (βαρείς καπνιστές ή άτομα με βεβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό) μπορούν να έχουν πρόσβαση σε εξέταση για την πρώιμη διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα. Η χρήση αξονικής τομογραφίας θώρακα με χαμηλή δόση ακτινοβολίας και χωρίς σκιαγραφικό (low-dose CT, LDCT) έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη για την έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα έτσι ώστε να ακολουθηθούν οι κατάλληλες θεραπευτικές διαδικασίες και να αυξηθεί η πιθανότητα ίασης του ασθενή.
Σε συνεργασία με τον φορέα «FairLife-Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα», ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο πρόγραμμα.
Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια αρχική συμβουλευτική συζήτηση και εκτίμηση του κινδύνου από ειδικό ιατρό. Εφόσον πληρούνται τα κριτήρια ένταξης στο Πρόγραμμα πραγματοποιείται η αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης ακτινοβολίας.
Στη συνέχεια, σε δεύτερη συνεδρία, ανακοινώνονται τα αποτελέσματα και γίνεται συνάντηση με ομάδα εξειδικευμένων ογκολόγων και πνευμονολόγων, οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν περαιτέρω συμβουλευτική προσέγγιση.
Τα άτομα με αρνητικά ευρήματα θα μπορούν να επαναλάβουν την εξέταση στο μέλλον εφόσον πληρούν τα κριτήρια σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες και θα μπορούν να παραπεμφθούν σε ειδικό Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος εάν χρειαστεί.
Εάν η αξονική τομογραφία δείξει κάποιο παθολογικό εύρημα, το άτομο θα μπορεί να λάβει συγκεκριμένες συστάσεις για διαχείριση: επανέλεγχο με νέα αξονική ή διαγνωστική προσέγγιση από τα αντίστοιχα τμήματα του νοσοκομείου.
Προσφορά από την Eurolife FFH
Σε συνεργασία με το Metropolitan Hospital και θέλοντας να στηρίξει τους ασφαλισμένους στην προσπάθεια προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα, η Eurolife FFH έχει εξασφαλίσει προνομιακή τιμή για το Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου «Πνευμόνων Υγεία».
Το κόστος του πακέτου κυμαίνεται στα 90€ συμπεριλαμβανομένου rapid test για τον COVID-19. Οι ασφαλισμένοι της Eurolife FFH θα μπορούν να κάνουν χρήση του προγράμματος στην προνομιακή τιμή των 75€. Η προσφορά είναι διαθέσιμη στα νοσοκομεία Metropolitan Hospital και Metropolitan General.
Με τη στήριξη της επιστήμης, ο καρκίνος μπορεί πια να είναι μια πλήρως αντιμετωπίσιμη και διαχειρίσιμη ασθένεια και οι ασθενείς να απολαμβάνουν πολλά χρόνια ποιοτικής ζωής. Με τις κατάλληλες διαγνωστικές ενέργειες και έγκαιρες θεραπείες, είναι στο χέρι μας να βγούμε νικητές από τη μάχη.
Οι ασφαλισμένοι μπορούν να κλείσουν ραντεβού στα παρακάτω τηλέφωνα:
Metropolitan hospital : 2104809150-160 (8:00-16:00)
Metropolitan General: 2106502015 (8.00-15.00)
Κατέβασε εδώ το σχετικό έντυπο για περισσότερες πληροφορίες.