Τροπολογία η οποία θα προβλέπει πάγωμα των επιτοκίων με τα οποία επιβαρύνονται τα ασφαλιστικά χρέη ετοιμάζεται να φέρει το Υπουργείο Εργασίας, όπως ήδη ισχύει για τα φορολογικά χρέη.
Σημειώνεται πως με απόφαση του το ΥΠΟΙΚ προχωρά στη σχετική κίνηση όσον αφορά τα χρέη στην εφορία για τον επόμενο χρόνο, δηλαδή μέχρι το Νοέμβριο του 2023.
Σύμφωνα την τελευταία τριμηνιαία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) τα χρέη στα ταμεία αυξήθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ μεταξύ Ιουνίου – Σεπτεμβρίου 2022 λόγω των διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ.
Και αυτό λόγω της αύξησης των προσαυξήσεων και όχι των κύριων οφειλών. Η αύξηση, όμως, των προσαυξήσεων οφείλεται ιδίως στην αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ (με βάση τα οποία προσαυξάνονται οι κύριες οφειλές) κατά το προαναφερθέν διάστημα κατά 125 μονάδες και συγκεκριμένα από το 8% στο 9,25%.
Η κίνηση αυτή της ΕΚΤ με στόχο την αναχαίτιση του πληθωρισμού οδήγησε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην αύξηση των συνολικών χρεών εργοδοτών, επαγγελματιών και αγροτών προς τον e- ΕΦΚΑ στο επίπεδο ρεκόρ των 45,4 δισ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο του 2022, έναντι 43,4 δισ. ευρώ στο β’ τρίμηνο του ίδιου έτους.
Να σημειωθεί πως η αύξηση των επιτοκίων δεν επιβαρύνει μόνο τα μη ρυθμισμένα χρέη, αλλά και τα ρυθμισμένα, οδηγώντας σε άνοδο του ύψους των δόσεων τους και έτσι της μηνιαίας επιβάρυνσης των οφειλετών, πιέζοντας προς τα κάτω ακόμη περισσότερο την οικονομική δυνατότητά όσων έχουν ρυθμίσει τις οφειλές, αλλά και όσων επιθυμούν να κάνουν κάτι τέτοιο (ειδικά καθώς από τον επόμενο μήνα αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση των 24 δόσεων και της παραγραφής μετά την 10ετία).
Συνεπώς, ενδεχόμενο πάγωμα των αυξήσεων των επιτοκίων επί των ασφαλιστικών χρεών, θα σήμαινε το πάγωμα των παραπέρα αυξήσεων των οφειλών αυτών και έτσι τη διευκόλυνση αφενός της ρύθμισης (για όσες οφειλές δεν έχουν ρυθμισθεί) και αφετέρου της τήρησης των ρυθμίσεων που έχουν γίνει.
Και αυτό την ώρα που έχει σημειωθεί αύξηση-σοκ στο πλήθος των μικροφειλετών των ασφαλιστικών ταμείων δείχνει η σύγκριση στοιχείων μεταξύ 2020-2021.
Όπως φαίνεται στα στοιχεία τα οποία παρουσιάζει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το β’ τρίμηνο του 2022 (στη βάση των εκθέσεων του ΚΕΑΟ οι οποίες έχουν ήδη δημοσιευθεί), εκείνοι οι επιχειρηματίες οι οποίοι χρωστούν από 50 έως 500 ευρώ κυριολεκτικά εκτοξεύτηκαν, καθώς αυξήθηκαν κατά 71% μέσα σε μόλις 12 μήνες.
Συγκεκριμένα, στο β΄ τρίμηνο του 2022 ανήλθαν σε 330.655 έναντι 192.491 στο β΄ τρίμηνο του 2021. Μ΄ άλλα λόγια αυξήθηκαν σε 138.164.
Σημειώνεται πως σε όλες τις “βαθμίδες” οφειλετών (ανάλογα με το ύψος του ασφαλιστικού χρέους τους) καταγράφηκε αύξηση, αλλά σε καμία άλλη δεν καταγράφηκε τόσο μεγάλη όσο σε εκείνη των οφειλετών με χρέος 50-500 ευρώ.