Η πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε τον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε. Η τηλεργασία και η χρήση πλατφορμών επικοινωνίας μπήκαν για τα καλά στη ζωή μας αλλά και την επαγγελματική μας καθημερινότητα.
Οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι αξιοποίησαν εργαλεία και εφαρμογές για την ενδοεταιρική τους επικοινωνία τα οποία ενδέχεται να διατηρήσουν για αρκετό καιρό. Πόσο ασφαλείς είναι όμως στην πραγματικότητα οι χρήστες των εφαρμογών κοινωνικής, διαδικτυακής συνάντησης; Την απάντηση δίνει σχετική έρευνα της Kaspersky που εντόπισε περίπου 1.300 αρχεία με ονόματα παρόμοια με γνωστές εφαρμογές όπως το Zoom, το Webex και το Slack.
Οι εφαρμογές κοινωνικής, διαδικτυακής συνάντησης παρέχουν επί του παρόντος εύκολους τρόπους για να συνδεθούν οι χρήστες μέσω βίντεο, ήχου ή κειμένου, όταν δεν υπάρχουν άλλα διαθέσιμα μέσα επικοινωνίας. Ωστόσο, οι απατεώνες του κυβερνοχώρου δεν διστάζουν να τις «χρησιμοποιήσουν» και να προσπαθήσουν να διανείμουν διάφορες κυβερνοαπειλές.
Ανάμεσα σε αυτά τα 1.300 αρχεία, εντοπίστηκαν 200 απειλές. Οι πιο διαδεδομένες είναι δύο οικογένειες adware – η DealPly και η Download Sponsor.
Και οι δύο οικογένειες είναι προγράμματα εγκατάστασης που εμφανίζουν διαφημίσεις ή «κατεβάζουν» λειτουργίες adware. Αυτό το λογισμικό εμφανίζεται συνήθως στις συσκευές των χρηστών μόλις μεταφορτωθούν από μη εξουσιοδοτημένα διαδικτυακά καταστήματα.