Όλο αυτό το διάστημα ακούμε και μαθαίνουμε συμβουλές για το πώς να πλένουμε σωστά και συχνά τα χέρια μας, προκειμένου να αποτρέψουμε τη μετάδοση του νέου κορωνοϊού. Ας δούμε μερικά χρήσιμα tips για την προστασία του δέρματός μας:
Της Αργυρούλας Παπαδοπούλου, Υπεύθυνης Δερματολογικού Τμήματος, Ευρωκλινική Αθηνών
Ποιο είναι το πιο συχνό πρόβλημα από τη συνεχή απολύμανση των χεριών;
Συχνό πρόβλημα: Το πιο συχνό πρόβλημα είναι η συνοδός ξηροδερμία/επιδείνωση των εκζεμάτων των χεριών (φαγούρα, ρωγμές, ερυθρότητα, ξεφλούδισμα δέρματος κ.λπ.).
Λύση: Η πιο αποτελεσματική λύση είναι η συχνή χρήση επανορθωτικών κρεμών χεριών ή κρεμών φραγμού αμέσως μετά από κάθε πλύση χεριών ή και ενδιάμεσα.
Ποια είναι το πιο συχνά λάθη που κάνουμε όταν πλένουμε τα χέρια μας;
Συχνό λάθος: Το πιο συχνό λάθος κατά τη διάρκεια πλυσίματος των χεριών είναι η χρήση καυτού νερού, το έντονο τρίψιμο και η επάλειψη με αντισηπτικό μετά το πλύσιμο.
Διόρθωση: Χρησιμοποιούμε αντισηπτικά gel και μαντηλάκια όταν δεν μπορούμε να καθαριστούμε με σαπούνι και νερό. Προτιμούμε σαπούνια χωρίς αρώματα/χρώματα και επιμένουμε στο χρόνο σαπουνίσματος και επαφής με όλες τις επιφάνειες των χεριών.
Συχνό λάθος: Ένα ακόμα λάθος είναι ότι πιστεύουμε πως τα διαλύματα χλωρίνης, οξυζενέ και αλκοόλης κάνουν όλα για το δέρμα μας!
Διόρθωση: Τα διαλύματα αλκοόλης με περιεκτικότητα άνω του 70% είναι τα καταλληλότερα για επαφή με το δέρμα. Τα διαλύματα χλωρίου είναι μόνο για απολύμανση επιφανειών και τα ιατρικά διαλύματα οξυζενέ μόνο για καθάρισμα πληγών. Συνεπώς, μόνο τα εγκεκριμένα διαλύματα αλκοόλης είναι κατάλληλα για επαφή με το δέρμα.
Επιπλέον Συμβουλές:
Θυμηθείτε τέλος τα γενικά μέτρα οδηγιών:
- κλείνουμε καλά τα καπάκια συσκευασιών διαλυμάτων απολύμανσης,
- τα κρατάμε μακριά από τα παιδιά,
- χρησιμοποιούμε γάντια όταν χειριζόμαστε ισχυρά διαλύματα,
- δεν εισπνέουμε τους ατμούς και αερίζουμε τους χώρους όταν απολυμαίνουμε επιφάνειες,
- ξεπλένουμε μετά τα χέρια μας,
- σε περίπτωση κατάποσης/δηλητηρίασης επικοινωνούμε με το κέντρο δηλητηριάσεων.
Πηγή: euroclinic.gr