Λόγω της έκτασης που έχει πάρει το θέμα του ΠΣΑΣ, αποφάσισα να κάνω ένα mini ρεπορτάζ σχετικά με το θέμα εξετάζοντας προσεκτικά το τι έχει συμβεί και πού οφείλεται αυτή η κακή ομολογουμένως εικόνα που έχει σχηματιστεί για τον ιστορικό σύλλογο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης. Μια κακή εικόνα που σε μεγάλο βαθμό έχει σχηματιστεί αλλά και πολλαπλασιαστεί από την παραπληροφόρηση και την ημιμάθεια που κυκλοφορεί στο ελληνικό internet και στα social media και που ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα.
του Νίκου Μωράκη
Από τη σχέση που διατηρούσε ο πατέρας μου με στελέχη του MDRT – είχε πάρει τα δικαιώματα να εκδώσει σειρές βιβλίων στα ελληνικά – είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι ο εν λόγω οργανισμός είναι πολύ αυστηρός στα guidelines που δίνει σε όσους προέδρους επικοινωνιακών επιτροπών θέλουν να διοργανώσουν εκτός Αμερικής εκπαιδευτικού τύπου συνέδριο / εκδήλωση. Αυστηροί ως προς τους ομιλητές, το περιεχόμενο, την παρουσίαση και φυσικά τα έσοδα που μοναδικό σκοπό έχουν να καλυφθούν οι ανάγκες του συνεδρίου. Οτιδήποτε περισσεύει υπάρχει οδηγία να δίνεται σε φιλανθρωπίες, όπως και έχει συμβεί στο παρελθόν από ελληνική επιτροπή. Επίσης, τα έσοδα απαγορεύονται από τον οργανισμό να μπαίνουν σε προσωπικούς λογαριασμούς τρίτων παρά μόνο στο ταμείο του συλλόγου μέσα από τον οποίο έχει συμφωνηθεί να συν-διοργανώνεται το συνέδριο. Γιατί υπάρχει αυτή η οδηγία; Για λόγους διαφάνειας. Για να μην υπάρξουν κρούσματα υπεξαιρέσεων. Εξετάζοντας λοιπόν προσεκτικά το θέμα κατέληξα – σε ό,τι αφορά το συνέδριο του MDRT που διενεργήθηκε πρόσφατα – ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις χειραγώγησης της εκδήλωσης για προσωπικό όφελος. Ουδεμία. Όπως π.χ. για το ΑΦΜ της εταιρείας που διοργάνωσε το event το οποίο βρήκα. Αντιθέτως ήταν ίσως και η πιο πετυχημένη διοργάνωση μέχρι σήμερα με μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο και για πρώτη φορά με κοινό εκτός Ελλάδας και Κύπρου. Θυμίζω το συνέδριο παρακολούθησε μεγάλος αριθμός Ασφαλιστών από την Ινδία. Είναι λοιπόν άδικο χωρίς στοιχεία να κατηγορούμε την Ελληνική Επιτροπή του MDRT για μια εξαιρετική διοργάνωση. Όποιος το κάνει ας παρουσιάσει απτά στοιχεία και όχι παραφιλολογίες. Είναι σημαντικό έστω για μια φορά να μην τρωγόμαστε μεταξύ μας.
Διαβάστε επίσης: Ανακοίνωση της προέδρου του ΠΣΑΣ για το σύνδεσμο
Όπως είναι άδικο να απομονώνεται και η Πρόεδρος του ΠΣΑΣ για τη θέση που έχει κρατήσει και τις προσωπικές της απόψεις. Γιατί κανείς δεν την υποστηρίζει από το Δ.Σ., τουλάχιστον όχι η πλειοψηφία. Και ας είναι η εκλεγμένη Πρόεδρος που οι ίδιοι επέλεξαν. Εδώ είναι το πρόβλημα. Στο Σύλλογο δεν υπάρχει σύμπνοια. Έχουν βγει τα μαχαίρια. Και αντί να ασχολούνται με τα θέματα που αφορούν τους Ασφαλιστικούς Συμβούλους/ Πράκτορες ασχολούνται με το αν γράφτηκαν σωστά τα πρακτικά, αν πρέπει να προσλάβουν κοπέλα για γραμματειακή υποστήριξη, αν το προηγούμενο Δ.Σ. διαχειρίστηκε σωστά τα οικονομικά του και αν η νυν Πρόεδρος θα κρατήσει την υπόσχεσή της να δώσει την προεδρία για το άλλος μισό της θητείας στο Γενικό Γραμματέα. Αυτά είναι τα θέματα. Ίσως ξεχνάω ένα δυο αλλά δεν έχει σημασία. Δεν υπάρχει επικοινωνία. Και αυτό είναι που προκαλεί αυτή την κακή εικόνα του ΠΣΑΣ το τελευταίο διάστημα. Εμπάθειες, προσωπικές ατζέντες, “μικροπολιτική” και στο βάθος διαμεσολάβηση.
Αυτό όμως κατά τη γνώμη μου δεν μπορεί να συνεχιστεί. Γιατί καταλαβαίνω ότι και ο καθένας έχει τις προσωπικές του υποχρεώσεις και δεν έχει χρόνο να αναλώνετε σε προσωπικές κόντρες και συγκρούσεις σε ένα σύλλογο που ο ίδιος θέλησε να συμμετέχει προφανώς για να βοηθήσει το επάγγελμα. Εκτός και αν έχει άλλες βλέψεις οικειοποίησης της θέσης που έχει αναλάβει. Εκεί έχουμε πρόβλημα. Γιατί το να κερδίσεις δημοσιότητα και αναγνώριση συμβάλλοντας στα κοινά είναι θεμιτό. Το να προσπαθήσεις να φανείς και να χειραγωγήσεις ένα σύλλογο προς όφελός σου είναι τραγικό λάθος και κατακριτέο.
Αν με έχουν ενημερώσει σωστά ο Σύλλογος έχει να ολοκληρώσει Διοικητικό Συμβούλιο εδώ και αρκετούς μήνες. Είτε έκτακτη είτε προγραμματισμένη. Η προσωπική μου άποψη είναι να γίνει αυτό το βήμα. Να πέσουν οι τόνοι και να παρθούν αποφάσεις υπέρ του Συλλόγου για να γίνει το restart που χρειάζεται έτσι ώστε να ξαναγίνει παραγωγικός.