Άλλη μία ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τα σενάρια τα οποία έχουν διαρρεύσει, η ρύθμιση αυτή θα αφορά όσους χρωστάνε έως 3.000 ευρώ στην εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία. Οι οφειλές αυτές θα μπορούσαν να εξοφληθούν μέχρι και σε 36 δόσεις, όπως ίσχυε για τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ.
Υπενθυμίζεται πως μέχρι τώρα ισχύει η πάγια ρύθμιση των οφειλών προς τα ταμεία με εξόφληση σε 12 μηνιαίες δόσεις, αλλά και η ρύθμιση των οφειλών προς την εφορία με 12 -24 δόσεις.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, από το 2001 έως και σήμερα, έχουν θεσπιστεί 50 ρυθμίσεις ληξιπροθέσμων οφειλών προς το Δημόσιο.
Καμία, όμως, απ΄αυτές δεν είχαν το τελικό αναμενόμενο αποτέλεσμα.
Κορυφαία ήταν η ρύθμιση των 100 δόσεων.
Ωστόσο και αυτή «κάηκε» λόγω της επιβολής των capital controls τον Ιούνιο του 2015.
Ειδικά, από τη ρύθμιση των 100 δόσεων στα ταμεία, έφυγαν πάνω από τους μισούς οφειλέτες.
Σήμερα, το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος προς τα ταμεία και την εφορία ανέρχεται σε 115 δισ. ευρώ ή στο 70% του ΑΕΠ.
Πρόκειται για το ασύγκριτα μεγαλύτερο χρέος προς το Δημόσιο το οποίο καταγράφεται μεταξύ των χωρών – μελών της ευρωζώνης.
Το χρέος αυτό εκτοξεύτηκε μετά το 2010. Ενδεικτικά το χρέος προς την εφορία ανερχόταν πριν 7 χρόνια γύρω στα 30-35 δισ. ευρώ και σήμερα έχει φτάσει στα 95 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, την ίδια περίοδο που λαμβάνονταν άγρια μέτρα με απώτερο στόχο τη μείωση του δημοσίου χρέους προς τους εξωτερικούς δανειστές της χώρας, εκτινασσόταν το χρέος των πολιτών προς το Δημόσιο. Εν έτει 2017, το δημόσιο εξωτερικό χρέος εξακολουθεί να είναι στα ύψη και μη βιώσιμο, παρά τα άγρια μέτρα, ενώ παράλληλα έχει εκτιναχθεί το χρέος των πολιτών προς το Δημόσιο.