Να προχωρήσει ο διακανονισμός με θύματα και οικογένειες θυμάτων ζήτησε η εταιρεία που παρήγαγε το φάρμακο Oxycontin, η Purdue Pharma. Ειδικότερα η εταιρεία κατηγορείται από τους ανάγοντες ότι στο βωμό των κερδών προώθησε συνταγογραφούμενο φαρμακευτικό σκεύασμα το οποίο οδήγησε σε εθισμό ανθρώπους με προβλήματα υγείας και τραυματισμούς.
Η Purdue προκειμένου να προστατεύσει από τις αγωγές τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Sackler ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να απορρίψει το αίτημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να καθυστερήσει τον διακανονισμό πτώχευσης πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Στον αντίποδα ο επόπτης πτώχευσης του τμήματος ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να σταματήσει τον διακανονισμό με αντάλλαγμα μια συνεισφορά 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έναν ευρύτερο διακανονισμό με πολιτείες, τοπικές κυβερνήσεις και θύματα εθισμού.
H Purdue υποστήριξε ότι η καθυστέρηση του διακανονισμού θα ήταν καταστροφική, θέτοντας σε κίνδυνο μια διευθέτηση που έχει την υποστήριξη όλων των μεγάλων ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων των γενικών εισαγγελέων του κράτους και των ανθρώπων που επηρεάζονται από την κρίση των οπιοειδών.
Η θέση του Υπουργείου Δικαιοσύνης θα «έβγαζε δισεκατομμύρια δολάρια από τα προγράμματα μείωσης των οπιοειδών που είναι απολύτως απαραίτητα» και ενδεχομένως «να στερήσει από τα θύματα οποιαδήποτε ουσιαστική ανάκαμψη» εάν η συμφωνία καταρρεύσει, έγραψαν οι δικηγόροι της Purdue.
Αυτή η θέση υποστηρίχτηκε από μια ομάδα που εκπροσωπούσε 60.000 άτομα που έχουν υποβάλει αξιώσεις οπιοειδών για σωματικές βλάβες στην πτώχευση του Purdue.
Η συμφωνία της Purdue θα πληρώσει έως και 750 εκατομμύρια δολάρια σε άτομα που πλήττονται από την κρίση των οπιοειδών και οποιαδήποτε καθυστέρηση αυτών των κεφαλαίων θα είχε «πραγματικές συνέπειες» για τους πολλούς αιτούντες οπιοειδών που «ζουν στα όρια της φτώχειας» και αντιμετωπίζουν κίνδυνο έξωσης ή κατάσχεσης των οχημάτων τους, σύμφωνα με το αρχείο των εναγόντων.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει υποστηρίξει ότι ο διακανονισμός καταχράται τις νομικές προστασίες που προορίζονται για οφειλέτες που βρίσκονται σε «οικονομική δυσπραγία», όχι για πλούσιους ιδιοκτήτες εταιρειών όπως οι Sacklers, οι οποίοι δεν υπέβαλαν οι ίδιοι αίτηση πτώχευσης.
Το OxyContin βοήθησε στην έναρξη μιας επιδημίας οπιοειδών που προκάλεσε περισσότερους από 500.000 θανάτους από υπερβολική δόση στις ΗΠΑ για δύο δεκαετίες.
Παρόμοιες αγωγές που σχετίζονται με την κρίση των οπιοειδών στις ΗΠΑ είχαν ως αποτέλεσμα περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε διακανονισμούς με φαρμακοβιομηχανίες, διανομείς φαρμάκων και αλυσίδες φαρμακείων.