Ο ασφαλιστικός κλάδος αποδείχθηκε ανθεκτικός στην κρίση του κορωνοϊού το 2020 με τα παγκόσμια ασφάλιστρα να μειώνονται μόνο κατά 2,1%.
Σύμφωνα με την έκθεση της Allianz “Bruised but not broken” “Η ασφάλιση ακινήτων σημείωσε ακόμη και μικρή αύξηση 1,1%, ενώ οι επιχειρήσεις ζωής υποχώρησαν κατά 4,1%. Συνολικά, ωστόσο, αυτή η μείωση ήταν πιο απότομη από ό,τι το 2009 (-1,1%) μετά την οικονομική κρίση. Η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων ήταν κατά περίπου 80 δισ. ευρώ μειωμένη από ό, τι πριν από την κρίση και ανήλθε σε 3.730 δισ. Ευρώ (ασφάλιση ζωής: 2.267 δισ. Ευρώ και στις γενικές ασφαλίσεις 1.463 δισ. ευρώ).
Το 2021 αναμένεται ισχυρή ανάπτυξη στον ασφαλιστικό κλάδο Συνολικά, τα ασφάλιστρα θα αυξηθούν κατά 5,1% παγκοσμίως. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ΗΠΑ (+ 5,3%) και η Κίνα (+ 13,4%) είναι πιθανότατα οι δύο μηχανισμοί ανάπτυξης. Μετά την απότομη πτώση του προηγούμενου έτους, η ανάκαμψη στους κλάδους ζωής (+ 5,7%) θα είναι ισχυρότερη από ό, τι στους κλάδους ζημιών (+ 4,2%). Η έντονη ανάπτυξη θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, λόγω της αυξημένης εστίασης στη βιωσιμότητα και την περαιτέρω άνοδο των αναδυόμενων αγορών. Ο ασφαλιστικός κλάδος αποδείχθηκε ανθεκτικός κατά την κρίση της πανδημίας. Ωστόσο, αυτό ήταν το σχετικά πιο εύκολο μέρος της άσκησης. Η κρίση έχει αυξήσει μαζικά τις απαιτήσεις των καταναλωτών. Αυτό επηρεάζει τουλάχιστον τους πελάτες μας, οι οποίοι, πλήρως ψηφιοποιημένοι, έχουν νέες προσδοκίες για την αφοσίωση των πελατών.
Για τη βιομηχανία, αυτό σημαίνει απομάκρυνση από την προϊοντικη λογική και τον προσανατολισμό σε μια ολιστική προσέγγιση υπηρεσιών που εστιάζει όχι στην αποζημίωση αλλά στη διαχείριση και την πρόληψη των κινδύνων.
Στη Δυτική Ευρώπη καταγράφεται η πιο απότομη πτώση ασφαλίστρων παγκοσμίως το 2020 (- 5,1%). Ενώ η ασφάλιση ακινήτων κατάφερε να διατηρήσει την παραγωγή της (+ 0,5%) και τα έσοδα ζωής μειώθηκαν κατά 7,8%. Το συνολικό εισόδημα από ασφάλιστρα έφτασε τα 1.062 δισεκατομμύρια ευρώ, μειώθηκε κατά 60 δισεκατομμύρια ευρώ από το προηγούμενο έτος. Η ανάκαμψη αναμένεται επίσης να είναι πιο αργή από ό, τι στον υπόλοιπο κόσμο. Αν και το παγκόσμιο επίπεδο ασφαλίστρων αναμένεται να φτάσει σε επίπεδα προ κρίσης στο τέλος του 2021, ωστόσο στην Ευρώπη θα δούμ,ε αυτή την εξέλιξη το 2023.
Η ασφάλιση ζωής είναι το προβληματικό παιδί της ευρωπαϊκής ασφαλιστικής βιομηχανίας. Κατά την τελευταία δεκαετία, ο ρυθμός αύξησης ήταν 0,6% ετησίως – ενώ ήταν τέσσερις φορές υψηλότερος στην ασφάλιση ακινήτων. Η μετά Covid-19 εποχή αποτελεί μοναδική ευκαιρία να αντιστραφεί η τάση αυτή. Όχι επειδή είναι επικείμενη μια ανάκαμψη των επιτοκίων, σίγουρα όχι, αλλά επειδή τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά κάθονται σε ένα βουνό με επιπλέον εξοικονόμηση ύψους περίπου 500 δισ. Ευρώ. Εάν η βιομηχανία καταφέρει να μεταφράσει την εμπειρία της στη βιώσιμη επένδυση σε ελκυστικά προϊόντα για τους πελάτες της, θα εξασφαλίσει και εργασίες.