Αύξηση 57,7% κατέγραψαν στην Ελλάδα την περίοδο της πανδημίας τα unit linked προγράμματα, ανεβάζοντας συνολικά στον κλάδο ζωής τα ασφάλιστρα κατά 14,8%.
της Βίκυς Γερασίμου
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Insurance Europe από το 2019 στο 2021 καταγράφεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες «ράλι» αυξήσεων στα προγράμματα ασφάλισης ζωής, με τους καταναλωτές να έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την υγειονομική κρίση.
Αν και σε σχέση με το 2019, το 2020 λόγω του πρώτου σοκ που καταγράφεται σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο από τα lockdowns, βλέπουμε πτώση στον κλάδο ζωής, το 2021 που πλέον οι αγορές έχουν προσαρμοστεί σε μία νέα κανονικότητα καταγράφεται σε πολλές χώρες μεγάλη αύξηση στα ασφάλιστρα ζωής.
Η έκθεση της insurance Europe αναφέρει ότι «η πανδημία και τα μέτρα καραντίνας επηρέασαν δραστικά την ικανότητα των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών να προσεγγίζουν νέους και υπάρχοντες πελάτες. Παρόλο που υπήρχαν διαθέσιμα ψηφιακά εργαλεία, η προσωπική επαφή με επαγγελματίες είναι αναγκαία για τους καταναλωτές που θέλουν περισσότερες συμβουλές και πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα.
Τα προκαταρκτικά στοιχεία του 2021 αποκαλύπτουν ότι τα ασφάλιστρα ζωής αυξήθηκαν σε ορισμένες αγορές. Ο κύριος λόγος ήταν ότι μέρος των κεφαλαίων των νοικοκυριών που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας επενδύθηκαν σε προϊόντα ζωής. Η απόδοση των χρηματοπιστωτικών αγορών δημιούργησε καλές αποδόσεις από την επένδυση και έκανε πιο ελκυστικά τα προϊόντα που συνδέονται με επενδύσεις.
Ωστόσο, καθώς τα χαμηλά επιτόκια εξακολουθούσαν να υφίστανται, τα εγγυημένα προϊόντα συνέχισαν να χάνουν την ελκυστικότητά τους, παρουσιάζοντας ανάπτυξη κάτω από την ισοτιμία ή σε ορισμένες περιπτώσεις πτωτική”.
Στη Γαλλία, τα ασφάλιστρα ανέκαμψαν έντονα με αύξηση 27%, ανεβάζοντας τις καθαρές εισροές στα €23,7 δισ., επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από το 2010. Τα Unit-link προϊόντα αυξήθηκαν κατά 44,4%, φτάνοντας στο ιστορικό υψηλό των καθαρών εισροών. Η ασφάλιση ζωής συνεχίζεi να αποτελεί σημαντική συμπληρωματική λύση με 18 εκατ. ασφαλισμένους Γάλλους. Η ανάπτυξη ήταν ακόμη πιο έντονη στην Πορτογαλία, όπου τα Unit linked αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% των ασφαλίστρων ζωής. Το 2021, τα συνολικά ασφάλιστρα αυξήθηκαν 69,5% και τα συνδεδεμένα με επενδύσεις 144,2%.
Τα ασφάλιστρα για νέα συμβόλαια αυξήθηκαν κατά 67%. Στη Σουηδία και τη Νορβηγία, τα ασφάλιστρα αυξήθηκαν κατά 34% και 28% αντίστοιχα. Στη Σουηδία, οι συντάξεις μέσω ΤΕΑ αυξήθηκαν κατά 20% και οι ιδιωτικές συντάξεις 68%. Στη Νορβηγία, τα ασφάλιστρα για τα συστήματα καθορισμένων εισφορών αυξήθηκαν κατά 9%, εν μέρει λόγω των υψηλότερων επαγγελματικών συνταξιοδοτικών εισφορών.
Η Ρουμανία σημείωσε ανάπτυξη στον κλάδο ζωής κατά 18% λόγω της σταθερής ανάπτυξης των προϊόντων unit linked. Στην Ιταλία, τα ασφάλιστρα ανέκαμψαν πλήρως από την πτώση 5,8% το 2020, σημειώνοντας θετικό πρόσημο, 8,3%, το 2021. Η αύξηση ήταν αποκλειστικά λόγω προϊόντων που συνδέονται με unit linked (+35%). Τα ασφάλιστρα για τα εγγυημένα προϊόντα, από την άλλη πλευρά, μειώθηκαν κατά 5,2%.
Το Βέλγιο επίσης σημείωσε ανάπτυξη 4-5%, κυρίως λόγω των UL (+21,6%), ενώ τα εγγυημένα προϊόντα μειώθηκαν κατά 4%. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα ασφάλιστρα για προϊόντα προστασίας της ζωής κατέγραψαν υψηλό όλων των εποχών με 1,3 δισ. £ (1,5 δισ. ευρώ). Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε ανάκαμψη στα ασφάλιστρα ζωής παντού. Στη Γερμανία, τα ασφάλιστρα μειώθηκαν κατά 1,4%, με τα ατομικά ασφάλιστρα να πέφτουν κατά 5,5%. Τα προϊόντα ωστόσο που συνδέονται με unit linked εξακολουθούν να αυξάνονται κατά 6,8%. Στην Αυστρία, τα ασφάλιστρα σημείωσαν οριακή αύξηση 0,6%, που ανέρχεται σε περίπου 5,4 δισ. ευρώ το 2021. Στην Τσεχική Δημοκρατία, το 2021, καθώς το κόστος ζωής άρχισε να αυξάνεται, τα ασφάλιστρα ζωής σταμάτησαν να επεκτείνονται και παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό τα ίδια όπως στο 2020 (+0,8%).
12% αύξηση στις ασφαλίσεις υγείας στην Ελλάδα την περίοδο της πανδημίας