Eurolife

Ρεκόρ ζημιών για τους αντασφαλιστές από τις καταιγίδες το 2023

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και οι πολιτικές διαχείρισης ρίσκου αποτελούν πλέον κεντρικά θέματα στην ατζέντα των κρατών, καθώς οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπες οι χώρες μεγεθύνονται συνεχώς. της Βίκυς Γερασίμου Για πρώτη φορά μέσα στο 2023 οι ζημιές που θα κληθούν να καλύψουν οι αντασφαλιστικές για σφοδρές καταιγίδες φτάνουν [...]

Sofos Insurance
Ρεκόρ ζημιών για τους αντασφαλιστές από τις καταιγίδες το 2023

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και οι πολιτικές διαχείρισης ρίσκου αποτελούν πλέον κεντρικά θέματα στην ατζέντα των κρατών, καθώς οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπες οι χώρες μεγεθύνονται συνεχώς.

της Βίκυς Γερασίμου

Για πρώτη φορά μέσα στο 2023 οι ζημιές που θα κληθούν να καλύψουν οι αντασφαλιστικές για σφοδρές καταιγίδες φτάνουν τα 50 δις, όταν κατά μέσο όρο την τελευταία πενταετία ήταν 15 δις δολ. ετησίως.

Όπως εξηγεί ο Mark Bove, μετεωρολόγος και αντιπρόεδρος λύσεων φυσικών καταστροφών στη Munich Reinsurance America, «το 2023 είναι μια χρονιά χωρίς προηγούμενο. Oι σοβαρές καταιγίδeς έχουν επηρεάσει επανειλημμένα τις μητροπολιτικές περιοχές φέτος, με αρκετές μεγάλες πόλεις να έχουν πληγεί από σημαντικά φαινόμενα όπως χαλάζι και ανεμοστρόβιλους”.

Το 2023 υπήρξαν 24 επιβεβαιωμένα φαινόμενα καιρικών/κλιματικών καταστροφών με απώλειες που ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια στις  Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτά τα συμβάντα περιλάμβαναν 1 συμβάν ξηρασίας, 2 γεγονότα πλημμύρας, 18 γεγονότα σοβαρής καταιγίδας, 1 συμβάν τροπικού κυκλώνα, 1 συμβάν δασικής πυρκαγιάς και 1 γεγονός χειμερινής καταιγίδας. Συνολικά, αυτά τα γεγονότα είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 373 ανθρώπων και είχαν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στις περιοχές που επηρεάστηκαν. Ο ετήσιος μέσος όρος 1980–2022 είναι 8,1 συμβάντα και τα τελευταία 5 χρόνια (2018–2022) είναι 18 συμβάντα.

Στην Ευρώπη στα μέσα Ιουλίου (9 Ιουλίου – 23 Ιουλίου 2023) σημειώθηκαν πολυάριθμα έντονα καιρικά φαινόμενα με ανεμοστρόβιλους, χαλάζι, ξαφνικές πλημμύρες και καταστροφικούς ανέμους  στην περιοχή των Άλπεων, τη Βόρεια Ιταλία, τη Σλοβενία, την Κροατία και την περιοχή των κεντρικών Βαλκανίων. Το Σεπτέμβριο εκδηλώθηκε η κακοκαιρία Ντάνιελ που έπληξε αρχικά την Ελλάδα και ιδιαίτερα τη Θεσσαλία και εν συνεχεία τη Βουλγαρία και την Τουρκία, ενώ στη Λιβύη προκάλεσε το θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

 

 

Σχόλια

Φόρτωση...
Neos Poseidon
Syndea
Newsletter

Η ενημέρωση που κάνει τη διαφορά

Αναλύσεις, εξελίξεις και αποκλειστικά νέα της ασφαλιστικής αγοράς, κάθε μέρα στο inbox σας.

Δεν spamάρουμεΑπεγγραφή ανά πάσα στιγμή+11.000 Εγγεγραμένοι επαγγελματίες

Σχετικά Άρθρα

Insurance Daily

© MORAX MEDIA A.E.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του insurancedaily.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη. © 2026

insurancedaily.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής / Διευθυντής: Μωράκης Μιχαήλ

Ιδιοκτησία: Morax Media A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Μωράκης Νικόλαος

Διαχειριστής / Δικαιούχος Domain: Μωράκης Μιχαήλ

Έδρα - Γραφεία: Ιφιγένειας 6, Καλλιθέα, ΤΚ 17672

Email: [email protected], Τηλ: +30 210 9594121