Το φάντασμα των «κόκκινων» δανείων και το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησής τους κάνει τις ελληνικές τράπεζες να κλείσουν τους… κρουνούς της ρευστότητας και τους ξένους επενδυτές να διστάζουν να συμμετάσχουν στην επικείμενη τρίτη φάση ανακεφαλαιοποίησης.
Αυτό σημειώνει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, με τίτλο «τα κακά δάνεια στοιχειώνουν τις ελληνικές τράπεζες που αναζητούν μια νέα αρχή».
Παρά το γεγονός ότι έλειξε η τραπεζική αργία και τα capital controls έχουν κάπως χαλαρώσει, οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν το 75% του ιδιωτικού τομέα, έχουν αποκλειστεί από τις πιστώσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζει το Reuters, επικαλούμενο κορυφαία τραπεζικά στελέχη και επενδυτές, η ανακεφαλαιοποίηση που συμφωνήθηκε μέσω του νέου δανείου προς την Ελλάδα, δεν είναι ικανή από μόνη της να ανοίξει τις κάνουλες του δανεισμού.
«Η επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη και η χρηματοδότησή της από το τραπεζικό σύστημα θα καθοριστεί από μία σειρά παραγόντων, όπως η πολιτική σταθερότητα, η εφαρμογή των όρων της διάσωσης, η επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης τον Οκτώβριο και η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας.
Οι ανάγκες των τραπεζών θα γίνουν γνωστές στα τέλη Οκτωβρίου, ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μικρές διαφοροποιήσεις με την Εθνική Τράπεζα να εμφανίζεται ίσως πιο ισχυρή λόγω της παρουσίας της στην Τουρκία.
Όμως το μεγάλο τεστ εμπιστοσύνης θα είναι να πειστούν οι επενδυτές να βάλουν τα χρήματά τους στις ελληνικές τράπεζες.
Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την είσοδο των επενδυτών δεν είναι η φυγή των καταθέσεων, η οποία καλύπτεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ούτε η μεγάλη πτώση των τραπεζικών μετοχών, αλλά τα δάνεια που θα μπορούσαν να γυρίσουν… στο κόκκινο και να προκαλέσουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες.
Η έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε προβληματικά δάνεια εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε πάνω από τα 100 δις. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2015, με το ποσοστό τους να φτάνει το 40,8%.