Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πληρώσουν αξιώσεις πάνω από ένα συμφωνημένο όριο εναντίον της AstraZeneca για παρενέργειες από το πιθανό εμβόλιο COVID-19.
Αυτό ορίζεται, βάσει πληροφοριών του Reuters, σε συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της εν λόγω φαρμακευτικής εταιρείας, ενώ σε διαφορετική συμφωνία έχει, κατά τις ίδιες πηγές, προχωρήσει και η Sanofi.
Οι συμφωνίες αντικατοπτρίζουν διαφορετικές στρατηγικές από δύο μεγάλες φαρμακευτικές τη στιγμή που η συζήτηση σχετικά με την ευθύνη για τυχόν παρενέργειες είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων για την πανδημία.
Η AstraZeneca εξασφάλισε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια εμπιστευτική συμφωνία που αντικατοπτρίζει τη χαμηλότερη τιμή που θα οριστεί για την πώληση του εμβολίου, δήλωσε αξιωματούχος ΕΕ στο Reuters.
“Εάν μια εταιρεία ζητήσει υψηλότερη τιμή, δεν δίνουμε τους ίδιους όρους”, δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει το ότι οι συμβάσεις είναι εμπιστευτικές.
Οι απροσδόκητες παρενέργειες μετά από έγκριση ενός φαρμάκου είναι σπάνιες, αλλά η ταχύτητα με την οποία εφαρμόζεται το εμβόλιο για τον COVID-19 αυξάνει τους κινδύνους απρόβλεπτων καταστάσεων. Η συμφωνία με την AstraZeneca, η οποία μεταφέρει μέρος του ρίσκου στην ανάπτυξη εμβολίου στους φορολογούμενους, έκλεισε τον Αύγουστο και μέχρι τώρα δεν έχει γίνει επίσημα αναφορά.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, η AstraZeneca θα πληρώσει μόνο τα νομικά έξοδα έως ένα ορισμένο όριο, δήλωσε ο αξιωματούχος, αρνούμενος να εξηγήσει πώς θα μοιραστει το κόστος με μεμονωμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ή το ανώτατο όριο.
Η οικονομική ασπίδα θα κάλυπτε τόσο το νομικό κόστος όσο και την πιθανή αποζημίωση, η οποία είναι πιο σπάνια αλλά ενδεχομένως πολύ μεγαλύτερη δαπάνη σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.
Σε αντάλλαγμα για την υψηλότερη τιμή που πληρώθηκε για το εμβόλιο, η γαλλική φαρμακευτική Sanofi, η οποία συνεργάζεται με τη GlaxoSmithKline, έχει προχωρήσει σε αποποίηση της ευθύνης από παρενέργειες.
Εκπρόσωποι της AstraZeneca, της Sanofi και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις λεπτομέρειες των συμφωνιών.
Όταν ρωτήθηκε για τη σχετικά χαμηλή τιμή της AstraZeneca, ένας εκπρόσωπος επανέλαβε τη δέσμευση της εταιρείας να μοιραστεί το εμβόλιο ευρέως και να μην αποκομίσει κέρδος από αυτό κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σύμφωνα με τη συμφωνία AstraZeneca, οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν να πληρώσουν 2,5 ευρώ (2,92 $) ανά δόση, ενώ η Sanofi διαπραγματεύτηκε μια τιμή περίπου 10 ευρώ, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Παρενέργειες
Ως μέρος των συμφωνιών εφοδιασμού, των δύο μόνο που έχουν κλείσει μέχρι στιγμής από τις Βρυξέλλες, η ΕΕ έχει επίσης πραγματοποιήσει μη επιστρεπτέα προκαταβολή ύψους 336 εκατομμυρίων ευρώ στην AstraZeneca για να εξασφαλίσει 400 εκατομμύρια δόσεις, ενώ στη Sanofi έχουν δοθεί 324 εκατομμύρια ευρώ για 300 εκατομμύρια δόσεις.
Ο αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε στο Reuters ότι η σύμβαση με την AstraZeneca περιελάμβανε έναν στενό ορισμό των παρενεργειών που θα μπορούσαν να περιορίσουν τη δυνατότητα αξίωσης αποζημίωσης, παρόλο που η εταιρεία παραμένει υπεύθυνη για το εμβόλιό της.
Οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα μοιράζονται το κόστος αποζημίωσης μόνο εάν εμφανιστούν απροσδόκητες παρενέργειες μετά την έγκριση του εμβολίου AstraZeneca.
Η ευθύνη υπήρξε βασικό εμπόδιο στις συνομιλίες με άλλες εταιρείες δημιουργίας εμβολίων COVID-19, ανέφεραν αξιωματούχοι της ΕΕ, καθώς οι εταιρείες φοβούνται ότι διατρέχουν μεγαλύτερο νομικό κόστος από ό, τι συνήθως αντιμετωπίζουν όταν τα εμβόλια αναπτύσσονται σε πολύ μεγαλύτερες δοκιμές.
Ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι οι συμφωνίες προαγοράς «προβλέπουν στα κράτη μέλη την αποζημίωση του κατασκευαστή για ορισμένες υποχρεώσεις που προκύπτουν υπό συγκεκριμένους και αυστηρούς όρους», αλλά «η ευθύνη παραμένει στις εταιρείες».
Αυτό σημαίνει ότι θα ήταν ευθύνη της εταιρείας να υπερασπιστεί το εμβόλιο της στα δικαστήρια.
Οι φαρμακευτικές έχουν ζητήσει από τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ να δημιουργήσουν ένα πανευρωπαϊκό σύστημα αποζημίωσης, ενώ οι οργανώσεις ασθενών ζητούν ένα πανευρωπαϊκό ταμείο χρηματοδοτούμενο από φαρμακευτικές εταιρείες που θα αντισταθμίζουν τις απροσδόκητες παρενέργειες.
Το νομικό καθεστώς της ΕΕ είναι από τα λιγότερο ευνοϊκά για τις φαρμακευτικές αναφέρει το Reuters σχετικά με αξιώσεις αποζημίωσης, αν και οι ενάγοντες σπάνια κατάφεραν να κερδίσουν, καθώς ο νόμος τους απαιτεί να αποδείξουν τη σχέση μεταξύ ασθένειας και toy εμβολίου που μπορεί να την προκάλεσε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χορηγήσει ασυλία από την ευθύνη για εμβόλια COVID-19 που λαμβάνουν κανονιστική έγκριση. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία έχει δηλώσει ότι θα φέρει μέρος της νομικής ευθύνης σε περίπτωση που υπάρξουν παρενέργειες από το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Gamaleya της Μόσχας.
Πηγή:Reuters & InsuranceJopurnal