Σε συνέχεια του ρεπορτάζ μας για την Ασφαλιστική Αγορά στο νομό Καβάλας – στο πλαίσιο της στήλης “Ασφαλιστικό Οδοιπορικό” – συνεχίζουμε με τις συνεντεύξεις Ασφαλιστών που δραστηριοποιούνται στο Νομό.
Ο Στάθης Γαβριηλίδης είναι Regional Agency Manager της ERGO Ασφαλιστικής από το 2016 στην πόλη της Καβάλας. Έχει 30 χρόνια εμπειρία στο επάγγελμα και στεγάζετε σε κεντρικό σημείο πλησίον της Πλ. Ελευθερίας.
Συνέντευξη Στάθη Γαβριηλίδη
Έχετε αναλάβει τα καθήκοντα περιφερειακού διευθυντή για την ERGO στην Καβάλα. Ποια είναι η εικόνα που έχει ο κόσμος για την Ασφαλιστική; Γνωρίζουν για τη συγχώνευση;
Έχω αναλάβει καθήκοντα περιφερειακού διευθυντή από 1/8/2016 και με έδρα την Καβάλα εποπτεύω και τα γραφεία Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Δράμας, Άρτας, Αγρινίου. Ο κόσμος έχει εξαιρετική εικόνα για την ERGO όπως και για την Αγροτική Ασφαλιστική. Πλέον οι περισσότεροι γνωρίζουν για την εξαγορά της δεύτερης από την πρώτη και το βλέπουν πολύ θετικά διότι στον ασφαλιστικό χώρο τα μεγάλα σχήματα έχουν πλεονέκτημα.
Πόσους αποκλειστικούς ασφαλιστές έχει η ERGO στο Νομό;
Το γραφείο Καβάλας συνεργάζεται αποκλειστικά με 12 ασφαλιστές ενώ στο σύνολο της περιφέρειας οι συνεργάτες είναι περίπου 60 στον αριθμό.
Ποια είναι η δική σας πορεία στο επάγγελμα;
Μετά τις σπουδές μου στη Γαλλία στα οικονομικά και ένα χρόνο μεταπτυχιακό στη μακροοικονομία ξεκίνησα ασφαλιστής στην Ευρωπαϊκή Πίστη. Στην πορεία και μετά το πέρασμά μου από την International Life στη θέση του περιφερειακού διευθυντή βρέθηκα στην αγροτική ασφαλιστική λίγο πριν τη συγχώνευση. Στο τέλος του 2018 συμπληρώνω 30 χρόνια στον ασφαλιστικό χώρο.
Μιλήστε μας για το bancassurance. Έχετε εντοπίσει δείγματα αθέμιτου ανταγωνισμού;
Οι πωλήσεις ασφαλιστικών προϊόντων από τραπεζικά ιδρύματα δυστυχώς είναι μια ιστορία που δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. O θεσμικός και ο ουσιαστικός ρόλος των τραπεζών είναι να χρηματοδοτούν τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά και να συμβάλλουν έτσι στην ανάπτυξη της οικονομίας. Αυτό δεν γίνεται όμως, με αποτέλεσμα να πουλάνε ασφαλιστικά προϊόντα εκβιάζοντας πολλές φορές τον πελάτη και με την ανοχή της Τράπεζας της Ελλάδος που είναι το όργανο εποπτείας του ασφαλιστικού χώρου. Με συνέπεια να έχουμε ελλειπή ενημέρωση, κάκιστο service, έλλειψη ασφαλιστικής παιδείας, και όλα αυτά να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τον ήδη προβληματικό χώρο μας.
Τι συμβαίνει με τους μαύρους κωδικούς στην Πόλη σας;
Οι μαύροι κωδικοί είναι αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης και των πολύ μεγάλων απαιτήσεων που έχει πλέον ο χώρος τόσο σε πιστοποιήσεις όσο και σε διαρκή εκπαίδευση. Δεν γνωρίζω τι αντιπροσωπεύουν σε ποσοστό αλλά με τα σημερινά δεδομένα είναι μια πραγματικότητα.