Συνεργασία κράτους και ασφαλιστικών εταιριών απαιτεί η εφαρμογή του μέτρου για την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ μέσω της ασφάλισης κατοικίας, ώστε όταν θα γίνει ο υπολογισμός του ενιαίου φόρου να γίνει και αυτόματη διασταύρωση των δεδομένων.
Αυτό εξηγεί ο κ. Στ. Γκόργκας εμπορικός Διευθυντής στη Συνεταιριστική Ασφαλιστική, επισημαίνοντας ότι η χρήση του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου που προκρίνεται ως λύση είναι στη σωστή κατεύθυνση.
Συνέντευξη του Στάθη Γκόργκα, Εμπορικού Διευθυντή, Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής (Περιοδικό Ασφαλιστικό Marketing Σεπτεμβρίου 2023)
Πώς θεωρείτε ότι πρέπει να εφαρμοστεί το μέτρο της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ μέσω της ασφάλισης κατοικίας για να είναι αποτελεσματικό;
Προσωπικά εκφράζω την ικανοποίηση μου για το νέο μέτρο της κυβέρνησης καθώς αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για τον καταναλωτή να σκεφτεί την ασφάλιση της κατοικίας του και ταυτόχρονα επιβραβεύει όσους μεριμνούν και ασφαλίζουν ήδη τις περιουσίες τους. Το ποσό της έκπτωσης δεν είναι από μόνο του τόσο σημαντικό για μια μέση κατοικία, είναι όμως σημαντικό κίνητρο που προσδίδει αξία τόσο στον καταναλωτή όσο και στην Πολιτεία και σίγουρα σταθερό βήμα προς την ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης.
Κάθε χρόνο χιλιάδες ασφαλισμένοι πελάτες που δοκιμάζονται από τις φυσικές καταστροφές αντιλαμβάνονται την αξία της ιδιωτικής ασφάλισης καθώς λαμβάνουν σημαντικές αποζημιώσεις σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και δεν χρειάζεται να στηρίζονται αποκλειστικά στην όποια βοήθεια της Πολιτείας.
Επιπλέον και το ίδιο το κράτος θα έχει πολλαπλά οφέλη από την αύξηση του αριθμού των ασφαλισμένων κατοικιών, καθώς εκτός από τη μείωση των ποσών που δαπανά για τις αποζημιώσεις των πληγέντων, θα έχει και αυξημένα έσοδα από τον φόρο ασφαλίστρων που θα εισπράττει.
Αναφορικά με την εφαρμογή του μέτρου για να είναι αποτελεσματικό θα χρειαστεί στενή συνεργασία κράτους και ασφαλιστικών εταιριών ώστε όταν θα γίνει ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ να γίνει αυτόματη διασταύρωση των δεδομένων, χωρίς την εμπλοκή του ασφαλισμένου και βέβαια χωρίς να χρειαστεί να ταλαιπωρηθεί σε κάποια ουρά της εφορίας ή στην αναμονή ενός τηλεφωνικού κέντρου. Η χρήση του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου που προκρίνεται ως λύση είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα χρειαστεί αρκετή δουλειά ώστε το στοιχείο αυτό να καταχωρηθεί στη βάση των ασφαλιστικών εταιριών, καθώς καμία εταιρία δεν τον χρησιμοποιούσε μέχρι σήμερα.
Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, σημειώνονται σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών πολυήμερες πυρκαγιές που προκαλούν σε τοπικές κοινότητες μεγάλες οικονομικές απώλειες. Πώς θα επηρεάσει η εξέλιξη αυτή τα ασφάλιστρα και την ασφαλισιμότητα σε βάθος χρόνου;
Τα επίφοβα σενάρια καταστροφών από την κλιματική αλλαγή και την επακόλουθη οικολογική διασάλευση, που θεωρούσαμε μακρινά και απίθανα, είναι πια γεγονότα με άμεσες συνέπειες στην καθημερινότητά μας. Οι πυρκαγιές φέτος στη Ρόδο, στον Έβρο, στην Αττική, στη Βοιωτία και οι καταστροφές σε περιουσίες, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, είναι νωπές στη μνήμη όλων μας.
Όσο μεγαλώνει το ποσό των αποζημιώσεων και δεν αυξάνονται οι ασφαλισμένες περιουσίες, είναι βέβαιο ότι θα αυξάνεται και ο συντελεστής υπολογισμού των ασφαλίστρων, διαφορετικά θα ενσκήψουν προβλήματα βιωσιμότητας στην ιδιωτική ασφαλιστική αγορά. Το κλειδί λοιπόν για μην επηρεαστούν τα ασφάλιστρα και η ασφαλισιμότητα σε βάθος χρόνου είναι να αυξηθεί η ασφαλιστική ύλη, δηλαδή να ασφαλίσουν τις περιουσίες τους είτε πρόκειται για κατοικίες, είτε πρόκειται για επιχειρήσεις περισσότεροι πελάτες.
Το κόστος ασφάλισης μιας κατοικίας έναντι καταστροφικών κινδύνων σήμερα στην Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά είναι προσιτό και δεν αποτελεί ιδιαίτερο οικονομικό βάρος για μια οικογένεια. Είναι λοιπόν σημαντικό για να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα, παρόλα τα καταστροφικά γεγονότα, να διευρυνθεί η πελατειακή βάση όλων των εταιριών.
Με ποιες μεθόδους πιστεύετε ότι μπορεί να ενισχυθεί η ασφαλιστική συνείδηση στην Ελλάδα;
Η ασφαλιστική συνείδηση είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα στη χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψη τα ποσοστά ανασφάλιστων κινδύνων. Για την ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης δεν αρκεί μόνο η εφαρμογή κινήτρων, δηλαδή φορολογικές απαλλαγές ή εκπτώσεις όπως τώρα με την περίπτωση του ΕΝΦΙΑ. Η ασφαλιστική συνείδηση είναι θέμα παιδείας και θα πρέπει να ξεκινήσει από τα σχολεία για να περάσει στην κουλτούρα του Έλληνα. Επιπλέον η Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά χρειάζεται να γίνει ακόμα πιο εξωστρεφής για να ενημερωθούν οι καταναλωτές, ότι προσφέρουμε ασφάλεια και είμαστε στο πλευρό χιλιάδων ζημιωθέντων καταβάλλοντας υψηλά ποσά αποζημιώσεων κάθε χρόνο. Τέλος σημαντικό ρόλο θα πρέπει να παίξουν και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, οι οποίοι θα πρέπει να στραφούν ακόμα περισσότερο στην πώληση προϊόντων ασφάλισης περιουσίας αναδεικνύοντας τα οφέλη και την προστασία που παρέχεται από τα ασφαλιστικά προγράμματα.
Είναι προσιτή η ασφάλιση κατοικίας στην Ελλάδα; Πώς μπορεί ο καταναλωτής να διασφαλίσει ότι έχει επιλέξει τις σωστές καλύψεις και ότι θα αποζημιωθεί;
Οι τιμές ασφάλισης κατοικιών είναι προσιτές και το εύρος των τιμών ποικίλει ανάλογα με τις καλύψεις που επιλέγει ο καταναλωτής. Είναι πολύ σημαντικό, στο πακέτο καλύψεων να συμπεριλαμβάνονται και οι καλύψεις πλημμύρας – ειδικά από φυσικά φαινόμενα, όπως και του σεισμού. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει δοθεί στα ασφαλιζόμενα κεφάλαια της κατοικίας (κτιρίου, περιεχομένου) και κυρίως του κτιρίου καθώς λόγω του πληθωρισμού τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το κόστος κατασκευής των οικοδομών.
Ο καταναλωτής μπορεί να διασφαλιστεί ότι έχει επιλέξει τις σωστές καλύψεις μέσω της καλής συνεργασία με τον ασφαλιστικό του σύμβουλο και την ασφαλιστική εταιρία. Ειδικά στην ασφάλιση κατοικίας οι εταιρίες έχουν δημιουργήσει ειδικά πολυασφαλιστήρια που περιλαμβάνουν ένα μεγάλο πλήθος καλύψεων που καλύπτουν σχεδόν όλο το εύρος των πιθανών κινδύνων που μπορεί να προκύψουν.