Πέθανε σε ηλικία 76 ετών ο αστροφυσικός και συγγραφέας Steven Hawking, που εφάρμοσε τα μαθηματικά των μαύρων τρυπών και ξεγέλασε το θάνατο για περισσότερα από 50 χρόνια.
της Βίκυς Γερασίμου
Ο Hawking θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες ιδιοφυΐες του 20ου αιώνα και για πολλούς αποτελεί το “διάδοχο” του Αϊνστάιν. Στα 21 του χρόνια, όντας υποψήφιος διδάκτορας στο πανεπιστήμιο του Cambridge διαγνώστηκε με ανίατη νόσο (αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση) που οδηγούσε σε επιούσα παράλυση των κινητικών νευρώνων και οι γιατροί του έδωσαν 2 χρόνια ζωής. Έγραψε πολλά βιβλία με κορυφαίο τη «Σύντομη Ιστορία του Χρόνου», που είχε εκδοθεί το 1988 και μεταφράσθηκε σε 40 γλώσσες.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Guardian είχε πει “Έχω ζήσει με την προοπτική του θανάτου τα τελευταία 49 χρόνια. Δεν φοβάμαι να πεθάνω, αλλά δεν βιάζομαι κιόλας. Είναι τόσα πολλά αυτά που θέλω να κάνω πρώτα…Θεωρώ ότι ο εγκέφαλος είναι σαν ένας υπολογιστής που σταματάει να λειτουργεί όταν τα εξαρτήματά του χαλάσουν.
Δεν υπάρχει παράδεισος ή μετά θάνατον ζωή για χαλασμένους υπολογιστές: αυτά είναι παραμύθια για ανθρώπους που φοβούνται το σκοτάδι”.
Ο Hawking έζησε για περισσότερο από 5 δεκαετίες από ότι προέβλεψε η ιατρική επιστήμη και αποκάλυψε μερικά από τα πιο σκοτεινά μυστικά του σύμπαντος. Το γεγονός ότι ζούσε με την αναμονή του θανάτου του έδωσε τη δυνατότητα να φιλοσοφήσει τη ζωή αλλά και τον θάνατό του. “Δεν χρειάζεται” είχε πει “να υπάρχει μετά θάνατον ζωή για να συμπεριφερόμαστε καλά.
Πρέπει να αναζητούμε πάντα τη μεγαλύτερη αξία στις πράξεις μας”. Ο Hawking είχε παντρευτεί δύο φορές και είχε τρία παιδιά, σε ηλικία 32 ετών εξελέγη μέλος της Βασιλικής Εταιρείας και λίγα χρόνια αργότερα ‘άρχισε να διδάσκει στο Cambridge.
Τιμήθηκε με δεκάδες βραβεία μεταξύ των οποίων το μετάλλιο Άλμπερτ Αινσταιν, το βραβείο φυσικής Βολφ, το μετάλλιο Κόπλυ και το προεδρικό μετάλλιο της ελευθερίας. Είχε διατυπώσει απόψεις για τη ζωή και το θάνατο,ι θεωρίες για το σύμπαν και το θεό αλλά και φόβους για την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης και την προσπάθεια του ανθρώπου να έρθει σε επαφή με εξωγήινη ζωή.
Σας παραθέτουμε κάποιες από αυτές:
- «Οι πιο ήσυχοι άνθρωποι έχουν τα πιο ηχηρά μυαλά».
- Ο Αϊνστάιν έκανε λάθος όταν είπε ότι «o Θεός δεν παίζει ζάρια». Αν αναλογιστούμε τις μαύρες τρύπες θα δούμε ότι όχι μόνο παίζει ζάρια ο Θεός, αλλά πολλές φορές τα ρίχνει και εκεί που δεν μπορούμε να τα δούμε.
- “Πιστεύω ότι η απλούστερη εξήγηση είναι ότι δεν υπάρχει Θεός. Κανείς δεν δημιούργησε το σύμπαν και κανείς δεν καθοδηγεί τη μοίρα μας. Αυτό με οδηγεί σε μια βαθιά συνειδητοποίηση ότι πιθανώς δεν υπάρχει παράδεισος και καμία μεταθανάτια ζωή. Έχουμε αυτή τη ζωή για να εκτιμήσουμε το μεγάλο σχέδιο του σύμπαντος και γι ‘αυτό είμαι εξαιρετικά ευγνώμων.
- “Οι άνθρωποι που καυχώνται για το IQ τους είναι αποτυχημένοι”.
- Αν οι εξωγήινοι μας επισκεφτούν, το αποτέλεσμα θα ήταν όπως όταν ο Κολόμβος πήγε στην Αμερική. … Μπορεί να είναι δισεκατομμύρια χρόνια μπροστά από εμάς και να μας βλέπουν όπως εμείς τα βακτήρια
- H ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να σημάνει το τέλος της ανθρωπότητας. Κάποια στιγμή θα αυτονομηθεί και θα επανασχεδιάσει τον εαυτό της. Οι άνθρωποι λόγω της βιολογικής τους εξέλιξης δεν θα μπορέσουν να την ανταγωνιστούν.
Πηγή: independent, the guardian, bbc