Οι επιπτώσεις της πανδημίας, η ενεργειακή κρίση που εντάθηκε με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και η προσαρμογή στις συνθήκες υψηλού πληθωρισμού, είναι μερικές μόνο από τις πρόσφατες προκλήσεις που αντιμετώπισαν με επιτυχία οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις το προηγούμενο διάστημα, διατηρώντας παράλληλα την κεφαλαιακή τους επάρκεια σε πολύ υψηλό επίπεδο.
του Σταύρου Κωνσταντά, Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, ΤτΕ (Ειδική Έκδοση Μεσίτες & Πράκτορες 2023 )
Στο επόμενο διάστημα, πέρα από τους κινδύνους που συνδέονται με το γενικότερο μακροοικονομικό περιβάλλον, η ελληνική ασφαλιστική αγορά θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τις προκλήσεις που προκύπτουν από τις διεργασίες λειτουργικής συγχώνευσης, λόγω πρόσφατων εξαγορών και συγχωνεύσεων.
Εκτός από τα παραδοσιακά προϊόντα, που καλύπτουν τους κατ’ εξοχήν ασφαλιστικούς κινδύνους, τα τελευταία έτη παρατηρείται σημαντική αύξηση της παραγωγής ασφαλιστικών προϊόντων που συνδέονται με επενδύσεις. Η ολοένα αυξανόμενη διάθεση αυτών των προϊόντων έχει αναδείξει την ανάγκη για εποπτική αξιολόγηση της σχέσης ποιότητας/τιμής (value for money) αυτών, αλλά και των ευρύτερων επιχειρηματικών πρακτικών συνολικά.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κλάδος της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης έχει σημειώσει τα τελευταία έτη σημαντική πρόοδο. Άμεση προτεραιότητα των εποπτικών αρχών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι η ανάπτυξη εργαλείων για την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση των πρακτικών διανομής, λαμβάνοντας υπόψη τον σημαντικό αριθμό των επιχειρήσεων ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, τη γεωγραφική διασπορά τους και τον όγκο και την πολυπλοκότητα των ασφαλιστικών προϊόντων. Επιδίωξη είναι οι εποπτικές αρχές να έρθουν πιο κοντά στην καθημερινότητα των δικτύων διανομής και να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα στην κανονιστική τους συμμόρφωση, έτσι ώστε να ενισχυθεί η αξιοπιστία της ασφάλισης στη συνείδηση των καταναλωτών.
Μία ακόμη προτεραιότητα για την αγορά ιδιωτικής ασφάλισης εντοπίζεται στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Η συμβολή των ασφαλιστικών επιχειρήσεων σε αυτή την προσπάθεια είναι πολυδιάστατη: είτε μέσω της ανάληψης κινδύνων που σχετίζονται απευθείας με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής (καλύψεις έναντι πλημμύρας, πυρκαγιάς) είτε μέσω της επιλογής επενδύσεων που προάγουν τους στόχους μετάβασης σε μια οικονομία κλιματικά ουδέτερη.
Η διείσδυση των ασφαλιστικών επιχειρήσεων σε νέα προϊόντα και αγορές δε θα μπορούσε να μη λάβει υπόψη τις συνεχείς και ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις μπορούν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και αποδοτικότητά τους με τη χρήση της τεχνολογίας. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, αναπροσαρμόζοντας τα επιχειρηματικά τους μοντέλα και αναθεωρώντας τις επενδυτικές και τιμολογιακές τους πολιτικές, μπορούν να προσφέρουν καινοτόμα προϊόντα για την κάλυψη αναδυόμενων κινδύνων, μεγιστοποιώντας το όφελος για τους ασφαλισμένους, αλλά και ενισχύοντας τη δική τους βιωσιμότητα.