Συνεχίζοντας το ρεπορτάζ της Ασφαλιστικής Αγοράς στο νομό Αχαΐας – στο πλαίσιο της στήλης «Επαρχία Αγάπη μου» – επικοινωνήσαμε με τον υπεύθυνο του γραφείου SVP Insurance, και του ζητήσαμε να μας απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήσεις σχετικά με τη δραστηριότητα των Ασφαλιστών στο Νομό αλλά και για την εικόνα της αγοράς σήμερα.
Συνέντευξη Σωτήρης Παπαθανασόπουλος
Ποια είναι η γενική εικόνα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο Νομό σας; Μπορείτε να μας την σκιαγραφήσετε;
Η ασφαλιστική αγορά στον νομό Αχαΐας στοιχειοθετείται από τα υποκαταστήματα των ασφαλιστικών εταιρειών, τα δίκτυα agency, τους ανεξάρτητους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές. Σημεία πώλησης ασφαλιστικών προϊόντων μπορεί να συναντήσει κάνεις σε όλες τις πόλεις του Νομού, ωστόσο ο κύριος όγκος εργασιών όπως άλλωστε είναι αναμενόμενο είναι συσσωρευμένος στην αγορά της Πάτρας. Η ασφαλιστική αγορά στο Νομό Αχαΐας ακολουθεί τη γενικότερη εικόνα που παρουσιάζει η ελληνική ασφαλιστική αγορά η οποία επηρεάστηκε σημαντικά από την οικονομική κρίση. Ευελπιστώ πως το 2017 θα είναι μια χρονιά που ο κλάδος μας θα δει θετικό πρόσημο έπειτα από 6 συνεχόμενα χρόνια μειωμένης παραγωγής.
Μιλήστε μας για τις εταιρείες που συνεργάζεστε. Τι σχέσεις υπάρχουν και πώς ανταποκρίνονται στα προβλήματα αλλά και στα αιτήματά σας;
Οι εταιρείες που έχουμε επιλέξει να συνεργαζόμαστε στο γραφείο μας είναι κυρίως ξένα ασφαλιστικά Group που διαθέτουν μεγάλη κεφαλαιακή επάρκεια και υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας ενώ λειτουργούν εδώ και χρόνια σε καθεστώς Solvency II. Οι σχέσεις με τις εταιρείες είναι σχέσεις δυναμικές που εξελίσσονται και μεταλλάσσονται σε βάθος χρόνου. Μπορεί πλέον πολλά ζητήματα να λύνονται από την οθόνη του υπολογιστή, ωστόσο πιστεύουμε στις προσωπικές σχέσεις και στην ανθρώπινη επαφή και φροντίζουμε αυτή να μη χάνεται. Οι εταιρείες από την πλευρά τους καταβάλουν καθημερινά σημαντικές προσπάθειες ώστε τα αιτήματα που επεξεργάζονται να λύνονται γρήγορα και άμεσα. Το σημαντικό είναι ότι και εμείς και οι εταιρείες προσπαθούμε να βελτιώνουμε τον καθημερινό τρόπο λειτουργίας ώστε να διευκολύνεται το έργο του καθενός.
Εσείς από πότε είστε στο χώρο; Μιλήστε μας λίγο για τη διαδρομή σας στο επάγγελμα;
Το γραφείο μας διανύει ήδη την 5η δεκαετία στο χώρο των ασφαλειών. Εγώ είμαι δεύτερη γενιά και αποτελώ τη συνέχιση των εργασιών του πατέρα μου Βασιλείου Παπαθανασόπουλου. Η πρώτη ουσιαστική επαφή με το χώρο έγινε το 2002 όταν ξεκίνησα το ετήσιο πρόγραμμα σπουδών του ΕΙΑΣ. Αργότερα εξειδικεύτηκα περαιτέρω στον ασφαλιστικό χώρο με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία. Από το 2006 βρίσκομαι στην οικογενειακή επιχείρηση και ασκώ το επάγγελμα του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή. Πιστεύω ιδιαίτερα στο θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης και στον κοινωνικό ρόλο που αυτή επιτελεί. Με συναρπάζει η ιδέα ότι συνεισφέρουμε όλοι όσοι κινδυνεύουμε από κάποιο κίνδυνο ένα μικρό ποσό ώστε όλοι μαζί να καλύψουμε τη ζημιά που μπορεί να πάθει ο ένας. Πάνω σε αυτή την απλή ιδέα έχει στηθεί μια πολύπλοκη παγκόσμια αγορά μεταφοράς κινδύνων που εκτείνεται σε κάθε πλευρά του πλανήτη (ασφαλιζόμενοι-πρωτασφαλιστές-αντασφαλιστές-retro markets).
Σύλλογος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών υπάρχει στο Νομό; Αν ναι τι έχει καταφέρει; Οι ασφαλιστές είναι συσπειρωμένοι;
Στην Πάτρα υπάρχει από το 2002 η Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών ΝΔ Ελλάδος. Στο Σύλλογο αυτό τυχαίνει να είμαι από το 2011 στο Δ.Σ. Τα τελευταία χρόνια έχει δείξει μεγάλη εξωστρέφεια και έχει καταφέρει να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των μελών του. Ο Σύλλογος φροντίζει και πραγματοποιεί συστηματικά ημερίδες και σεμινάρια για θέματα ιδιωτικής ασφάλισης ενώ παράλληλα κάλυψε για 2ο συνεχόμενο έτος τις ανάγκες επαναπιστοποίησης των μελών του. Διαρκής στόχος του Συλλόγου είναι η ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας μεταξύ των μελών του ώστε να προάγεται με τον καλύτερο τρόπο ο θεσμός της ιδιωτικής ασφάλισης. Η συσπείρωση δεν είναι στο σημείο που θα επιθυμούσαμε και αυτό είναι κάτι πάνω στο οποίο δουλεύουμε. Πιστεύω πως ενωμένοι και δυνατοί μπορούμε να καταφέρουμε σπουδαία πράγματα.
Ο κλάδος οχημάτων τι ποσοστό της παραγωγής σας καταλαμβάνει; Είναι βιώσιμο για έναν ασφαλιστή σήμερα να ασχολείται αποκλειστικά με το συγκεκριμένο κλάδο;
Στο γραφείο μας έχουμε καταφέρει μια πολύ καλή αναλογία αυτοκινήτων και λοιπών κλάδων. Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια ο κλάδος αυτοκινήτων δεν λειτούργησε προς όφελος της ασφαλιστικής αγοράς. Η οικονομική κρίση μείωσε σημαντικά την κυκλοφορία οχημάτων ανά την Ελλάδα. Αυτό με τη σειρά του μείωσε τα Loss ratio του κλάδου με αποτέλεσμα οι τιμές να πέσουν και ο κλάδος άρχισε να γίνεται εκ νέου ελκυστικός για τις «παραδοσιακές» εταιρείες όπου μαζί με τις εταιρείες που λειτουργούν στην Ελλάδα με καθεστώς ΕΠΥ, επιδόθηκαν σε έναν πόλεμο τιμών. Προσωπικά θεωρώ ότι η εξέλιξη που είχε τα τελευταία χρόνια ο κλάδος των αυτοκίνητων είχε αρνητικές συνέπειες κυρίως για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές που είδαν τα εισοδήματά τους από το συγκεκριμένο κλάδο να μειώνονται σημαντικά λόγω των μειωμένων τιμών αλλά και λόγω της μειωμένης ζήτησης γενικότερα που επηρέασε και τα ασφαλιστικά προϊόντα. Με δεδομένο ότι, πέραν του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή κάποιος μπορεί να κάνει ασφάλιση αυτοκινήτου είτε online, είτε direct από ασφαλιστικές επιχειρήσεις, είτε μέσω τραπεζικού καταστήματος, είναι περισσότερο έντονη από πότε η ανάγκη στροφής σε κλάδους που έχουν ανάγκη την εξειδικευμένη γνώση του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή. Οι γνώσεις και η εμπειρία είναι αυτά που θα κάνουν τη δουλειά του ασφαλιστή ξεχωριστή στην εποχή της πληθώρας καναλιών διανομής.
Παρατηρείτε οι ασφαλιστές να έχουν στραφεί σε άλλους κλάδους προκειμένου να επιβιώσουν; Υπάρχουν κινήσεις από μεγάλα πρακτορειακά σχήματα να συνεργαστούν με τοπικούς ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές προκειμένου να διεισδύσουν στην αγορά;
Όπως ανέφερα και νωρίτερα με δεδομένο την ύπαρξη διαφόρων καναλιών διανομής η στροφή προς άλλους κλάδους πλην αυτοκινήτου είναι ο μοναδικός τρόπος για να γίνει ανάγλυφη αξία του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή. Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω ότι η ασφάλιση αυτοκινήτου πάντα θα είναι σημείο ενδιαφέροντος για τα γραφεία διαμεσολάβησης και αυτό είναι θεμιτό. Δεν θα πρέπει όμως να είμαστε προσκολλημένοι στο συγκεκριμένο κλάδο. Το όχημα θα είναι η αρχή για κάποιο άλλο προϊόν. Ο ασφαλιστής έχει στη διάθεσή του πάνω από 40 διαφορετικά είδη ασφαλιστικών προϊόντων που μπορεί να πουλήσει. Υπάρχει πληθώρα από μη τυποποιημένα προϊόντα που έχουν ανάγκη τον εξειδικευμένο ασφαλιστικό διαμεσολαβητή.
Τα τελευταία χρόνια είναι γεγονός ότι υπάρχει μια έντονη κινητικότητα στο κομμάτι των συνενώσεων και συνεργασιών. Ασφαλιστικά γραφεία προχωρούν σε συνεργασίες προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις άκρως ανταγωνιστικές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά. Παράλληλα τα μεγάλα σχήματα προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ασφυξία που υπάρχει στην αγορά λόγω της οικονομικής κρίσης και λόγω της εξαντλητικής φορολόγησης των εισοδημάτων. Οι συνθήκες αυτές δημιουργούν πρόσφορο έδαφος σε μεγάλα πρακτορειακά σχήματα να αναζητήσουν συνεργασίες. Ήδη στην πόλη μας λειτουργούν γραφεία μεγάλων πρακτορειακών σχημάτων αλλά υπάρχουν και πολλές ανεξάρτητες συνεργασίες μεταξύ διαμεσολαβητών.
Τα εναλλακτικά δίκτυα πωλήσεων «λειτουργούν» στην πόλη σας; Ο κόσμος ασφαλίζεται μέσω τραπεζών;
Τα τελευταία χρόνια τα εναλλακτικά δίκτυα έχουν κάνει την παρουσία τους ιδιαίτερα αισθητή στην ασφαλιστική αγορά. Το γεγονός αυτό θα μπορούσαμε να πούμε ότι ωρίμασε κατά κάποιο τρόπο την ελληνική αγορά καθώς την έφερε να ακολουθεί τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες στην παρουσία διαφόρων δικτύων διανομής ασφαλιστικών προϊόντων. Στην Ελλάδα πάρα την ύπαρξη όλων των εναλλακτικών δικτύων ο κύριος όγκος ασφαλίστρων παράγεται από τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές. Το bancassurance είναι το αμέσως μεγαλύτερο κανάλι μετά τη διαμεσολάβηση. Τα τραπεζικά ιδρύματα προσελκύουν ασφαλιστικές εργασίες εκμεταλλευόμενες την τεράστια πελατειακή βάση που διαθέτουν. Τα χρόνια της κρίσης το ασφαλιστικό προϊόν θεωρήθηκε από πολλές τράπεζες core business και έτσι αύξησαν το μερίδιό τους στην αγορά. Αυτό που έχει σημασία είναι η διαδικασία της πώλησης των προϊόντων να γίνεται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και να μη χρησιμοποιούνται αθέμιτες και εκβιαστικές πρακτικές.
Στον κλάδο υγείας παρατηρείτε ενδιαφέρον από την πλευρά του κόσμου; Το κρατικό νοσοκομείο σε τι κατάσταση βρίσκεται; Υπάρχει ιδιωτικό νοσηλευτήριο στο Νομό σας;
Δυστυχώς η τρέχουσα κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία είναι πολύ άσχημη εξαιτίας της μειωμένης χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος υγείας. Αυτό έχει οδηγήσει πολύ κόσμο στο να επιλέγει για τη νοσηλεία του κάποιο ιδιωτικό θεραπευτήριο όπου η εικόνα που παρουσιάζουν είναι τελείως διαφορετική. Τα τελευταία χρόνια τα ασφαλιστήρια υγείας γνώρισαν μεγάλη ανάπτυξη και η δυναμική τους στο μέλλον είναι σημαντική. Ήδη τα συμβόλαια υγείας παρουσιάζουν σημαντική ανάπτυξη σε σχέση με προηγούμενα χρόνια σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΑΕΕ. Σε αυτό βοήθησε βέβαια ότι τα προϊόντα υγείας έγιναν προσιτά σε κατηγορίες πληθυσμού που παλαιότερα δεν μπορούσαν να αντέξουν ένα νοσοκομειακό πρόγραμμα. Η αποδέσμευση από την ισοβιότητα βοήθησε τις ασφαλιστικές εταιρείες να μετακυλήσουν ένα μέρος από το πρόσθετο όφελος προς το καταναλωτικό κοινό. Στην Πάτρα συναντάται η ιδιωτική πρωτοβουλία και έτσι καλύπτονται οι ανάγκες για ποιοτική νοσοκομειακή περίθαλψη.