Στο ζήτημα της χαμηλής διείσδυσης της ιδιωτικής ασφάλισης, τη διαχείριση του κινδύνου της πανδημίας μέσω ΣΔΙΤ και την ανάγκη παροχής κινήτρων από την πλευρά της πολιτείας αναφερθηκε ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος της ΕΑΕΕ και διευθύνων σύμβουλος της Eurolife EFF από το βήμα του Economist πριν λίγο.
Για την κάλυψη της υγείας και κινδύνων όπως η διακοπή εργασιών χρειάζεται ΣΔΙΤ όπου “το δημόσιο θα είναι σαν τελικός αντασφαλιστής σε τέτοιες καλύψεις και οι ασφαλιστικές συμπληρωματικά θα καλύπτουν τον κίνδυνο. Οι ασφαλιστικές στην πανδημία χρειάστηκε να καλύψουν συμπληρωματικά ανάλογα με τα εκάστοτε συμβόλαια τον κίνδυνο και πολλές εταιρείες προχώρησαν στην εξαίρεση της πανδημίας όπου το θεώρησαν απαραίτητο.
Πέρα από την πανδημία ο κ. Σαρρηγεωργίου αναφέρθηκε στην έλλειψη ασφαλιστικής κουλτούρας επισημαίνοντας ότι οι Έλληνες είμαστε ανασφάλιστοι.
Ειδικά για τον τομέα της υγείας είπε ότι “στην Ελλάδα το 2018 πληρώσαμε 14,5 δις για την υγεία και από αυτά οι ανασφάλιστοι καλύφθηκαν με 500 εκατ. από την ιδιωτική ασφάλιση και πλήρωσαν 5,5 δισεκατομμύρια από την τσέπη τους.
Στην Ελλάδα τα 5,5 δις είναι το διπλάσιο ποσοστό από όσο πληρώνει ο πλουσιότερος μέσος Ευρωπαίος. 1,5 εκατ. Έλληνες έχουν μόνο ιδιωτική ασφάλιση.
Στην περίοδο της πανδημίας το ποσοστό αυτό μάλιστα δεν μειώθηκε αλλά αυξήθηκε, ωστόσο χρειάζονται φορολογικά κίνητρα όπως το να εκπίπτει το ασφάλιστρο από τη φορολογία”.