Του Steen Jacobsen
Η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, καθώς και η επιθετική αύξηση του επιτοκίου της Κεντρικής Τράπεζας είναι μέρος, μόνον, της κατάστασης στη Ρωσία, καθώς ο Δείκτης Τιμών Υπευθύνων Προμηθειών βρίσκεται κάτω από τις 50 μονάδες για τέταρτο συνεχή μήνα.
Επισκέφτηκα τη Ρωσία πριν περίπου ένα μήνα και έφυγα ανήσυχος: Οι επενδυτές, οι πελάτες και τα μέσα ενημέρωσης είχαν να μου κάνουν τόσες πολλές ερωτήσεις σχετικά με την «κρίση» από την περίοδο 2007/2008. Οι ερωτήσεις αφορούσαν το αδύναμο Ρούβλι, την κρίση των Αναδυόμενων Αγορών και την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ρωσία.
Για εμένα, η Ρωσία είναι πολιτικά, οικονομικά και στρατηγικά περιορισμένη. Δεν πρόκειται να κάνω κάποια βαρυσήμαντη πολιτική δήλωση σχετικά με τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία, καθώς πιστεύω πως η κατάσταση μιλά από μόνη της, επιτρέψτε μου όμως να σας θυμίσω τη Γεωργία, καθώς τα σχετικά γεγονότα οδήγησαν στη μεγαλύτερη ρευστοποίηση στην ιστορία της ρωσικής κεφαλαιαγοράς (που συνέπεσε με τη χρηματοοικονομική κρίση), αλλά και το γεγονός ότι, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, οι Ολυμπιακοί Αγώνες συνέπεσαν περίπου την ίδια περίοδο και στις δύο περιπτώσεις. Το 2008, ο Πούτιν βρισκόταν εκτός της χώρας για να παρακολουθήσει την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Φέτος χρησιμοποίησε τους Αγώνες του Sochi για την κλιμάκωση της κατάστασης. Ουσιαστικά εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης εστίασαν στη διεξαγωγή των Αγώνων, ώστε να «προσπεραστεί η σκληρή πραγματικότητα»…
Η οικονομία της Ρωσίας, από ένα πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της τάξης του 6-8% προ κρίσης, αναμένεται να παρουσιάσει έλλειμμα αυτή τη χρονιά ή την επόμενη, παρά τις υψηλές τιμές των ενεργειακών πόρων. Ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2013 ανήλθε σε λιγότερο από 1,3%, παρά τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για 3% – εάν το μοντέλο μου επαληθευθεί, αυτή τη χρονιά η Ρωσία θα εισέλθει σε καθεστώς ύφεσης, εκτός και αν υλοποιηθούν πραγματικές μεταρρυθμίσεις.
Ο νέος κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας υπήρξε γενναίος και ηγήθηκε μίας σφιχτής νομισματικής πολιτικής, την οποία και ερμηνεύω ως εξής: «καλύτερα μία μικρή κρίση τώρα, παρά μία μεγαλύτερη αργότερα». Οι μη εξασφαλισμένες πιστώσεις άρχισαν να ξεφεύγουν από τον έλεγχο, καθώς οι 83 επαρχίες παρουσιάζουν έλλειμμα 100 δις USD, χωρίς η Μόσχα να μπορεί να επιβάλει τον έλεγχο των δαπανών, τη στιγμή που η πολιτική ηγεσία ξοδεύει περισσότερα χρήματα από όσα κερδίζει.
Το μοντέλο της ρωσικής οικονομίας δέχεται πιέσεις – η χώρα έχει όλα τα εχέγγυα να γίνει υπερδύναμη (πλουτοπαραγωγικοί πόροι, ανθρώπινο δυναμικό κλπ), αλλά από οικονομικής απόψεως οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα.
Όπως το 1989, έτσι και τώρα, η Ρωσική Αρκούδα δείχνει καταπονημένη, με αποτέλεσμα να είναι αισθητός ο κίνδυνος η Ουκρανία να μετατραπεί σε ένα νέο Τείχος του Βερολίνου, με τη διαφορά ότι τώρα το τείχος υψώνεται αντί να καταρρέει. Ας έχουμε υπόψη ότι όλοι μας θα είμαστε χαμένοι σε ένα τέτοιο παιχνίδι! Η Ευρώπη χρειάζεται τους ενεργειακού πόρους της Ρωσίας, η Ρωσία χρειάζεται τους μηχανικούς και τα στελέχη της Ευρώπης, αλλά αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε απέναντι, όπως και το 1989 – ειρωνικό αν σκεφτείτε ότι φέτος είναι η επέτειος των 25 ετών από την πτώση του Τοίχους.
Συμπέρασμα:
Η Ρωσία και η Ουκρανία μετατρέπονται γρήγορα σε ένα «αντίστροφο» Τείχος του Βερολίνου. Οικονομικά και πολιτικά όλοι θα χάσουμε. Η περεταίρω κλιμάκωση της υφιστάμενης κατάστασης θα οδηγήσει σε αύξηση της μεταβλητότητας και η κεφαλαιαγορά θα δεχθεί έντονες πιέσεις, όπως έγινε και στην περίπτωση της υποτίμησης του 1998.
Όλες οι μεγάλες κρίσεις έχουν κάποιον καταλύτη – πιστεύω η κατάσταση μεταξύ Ρωσίας/Ουκρανίας μπορεί να έχει τέτοιο ρόλο. Παρόλα αυτά, αντιμετωπίζουμε μία ακόμη μεγαλύτερη κρίση – αυτή της πολιτικής ηγεσίας και αυτό είναι κάτι που με ανησυχεί ιδιαιτέρως. Το Ρούβλι θα συνεχίσει να διολισθαίνει, ενώ οι αγορές μετοχών, παγκοσμίως, ίσως εισέλθουν σε ένα καθεστώς απομόχλευσης.
Σχετικά με τη Saxo Bank
Η Saxo Bank είναι μια διεθνής τράπεζα επενδύσεων, η οποία ειδικεύεται σε συναλλαγές και επενδύσεις στα διεθνή χρηματιστήρια μέσω του διαδικτύου. Ως επίσημα αδειοδοτημένη και πλήρως ελεγχόμενη ευρωπαϊκή τράπεζα, η Saxo Bank παρέχει τη δυνατότητα σε ιδιώτες επενδυτές και θεσμικούς πελάτες να διαπραγματεύονται Συνάλλαγμα, Συμβόλαια Επί της Διαφοράς (CFDs), Μετοχές, Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ), Δικαιώματα Προαίρεσης και άλλα παράγωγα χρηματιστηριακά προϊόντα, μέσα από τις τρεις εξειδικευμένες και πλήρως ενοποιημένες πλατφόρμες συναλλαγών της, τη Saxo Web Trader, τη Saxo Trader και την εφαρμογή Saxo Mobile Trader, οι οποίες είναι διαθέσιμες σε περισσότερες από 20 γλώσσες. Η Saxo Bank προσφέρει υπηρεσίες επαγγελματικής διαχείρισης κεφαλαίου και χαρτοφυλακίου μέσω της Saxo Bank Asset Management που εξυπηρετεί πελάτες με μεγάλη περιουσία και θεσμικούς επενδυτές. Παράλληλα, προσφέρει τραπεζικές υπηρεσίες και συμβουλές σε ιδιώτες πελάτες μέσω της Saxo Privatbank. Η έδρα του Ομίλου της Saxo Bank βρίσκεται στην Κοπεγχάγη, ενώ διατηρεί γραφεία σε Ευρώπη, Ασία, Μέση Ανατολή, Λατινική Αμερική και Αυστραλία.
Η Saxo Bank στην Ελλάδα
Η Saxo Bank εγκαινίασε το γραφείο της στην Αθήνα το Σεπτέμβριο του 2009, ενώ η σχέση της με την ελληνική επενδυτική κοινότητα είχε ξεκινήσει ήδη από το 2000. Με στόχο τη στήριξη των Ελλήνων επενδυτών, η Saxo Bank έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει δωρεάν σεμινάρια για όλους τους ενδιαφερόμενους επενδυτές -νέοι και έμπειροι- σε πέντε θεματικές ενότητες: «Εισαγωγή στο Forex», «Εισαγωγή στα CFDs και στις Μετοχές» «Εισαγωγή στα Options», «Θεμελιώδης και Τεχνική Ανάλυση» και «Saxo Bank Πλατφόρμες». Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα διαδικτυακά σεμινάρια (webinars), καθώς και τους εκπαιδευτικούς οδηγούς που είναι διαθέσιμοι μέσω της ιστοσελίδας της Saxo Bank (www.saxobank.gr). Σήμερα η Saxo Bank αποτελεί τη μόνη διαδικτυακή πλατφόρμα στην Ελλάδα που δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες επενδυτές να πραγματοποιήσουν επενδύσεις τόσο στο Χρηματιστήριο Αθηνών όσο και σε διεθνή χρηματιστήρια, καθώς και σε πλήθος άλλων επενδυτικών προϊόντων, μέσα από ένα μόνο λογαριασμό.
Steen Jacobsen, Επικεφαλής Οικονομολόγος
Ο Steen Jacobsen ορίστηκε επικεφαλής οικονομολόγος της Saxo Bank το Μάρτιο του 2011. Επέστρεψε στην τράπεζα έπειτα από απουσία δύο ετών, κατά την οποία είχε αναλάβει χρέη Επικεφαλής Επενδύσεων για τη Limus Capital Prtners. Πριν την αποχώρησή του στις αρχές του 2009, ο κύριος Jacobsen είχε συμπληρώσει 9 έτη στη Saxo Bank ως Επικεφαλής Επενδύσεων. Έχει πάνω από 20 έτη εμπειρίας στα αντικείμενα της διαπραγμάτευσης επενδυτικών τίτλων για ίδιο λογαριασμό και στις εναλλακτικές επενδύσεις. Το 1989, με την ολοκλήρωση των σπουδών του στα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, ξεκίνησε την καριέρα του στη Citibank N.A. από την οποία και απεχώρησε για να αναλάβει καθήκοντα Υπευθύνου Πωλήσεων και Δικαιωμάτων Προαίρεσης στη Hafnia Merchant Bank. Το 1992 προσελήφθη στην Chase Manhattan στο Λονδίνο ως Αντιπρόεδρος, Επικεφαλής Πωλήσεων Σκανδιναβικής Χερσονήσου και στη συνέχεια Επικεφαλής και του τμήματος Συναλλαγών για Ίδιο Λογαριασμό της εταιρείας. Την περίοδο 1995-1997 εργάστηκε ως Διαπραγματευτής για Ίδιο Λογαριασμό και Επικεφαλής του Τμήματος Ροών στη Swiss Bank Corp. Στο Λονδίνο. Το 1997 ορίστηκε Επικεφαλής Ομίλου για τις Διαπραγματεύσεις, το Συνάλλαγμα και τα Δικαιώματα Προαίρεσης στην Christiania (νυν Nordea) στη Νέα Υόρκη, ενώ το 1999 ανέλαβε καθήκοντα Εκτελεστικού Διευθυντή, σε παγκόσμιο επίπεδο, στο τμήμα των Διαπραγματεύσεων για Ίδιο Λογαριασμό της UBS στην ίδια πόλη.