του Peter Bo Kiaer, Equity Analyst. Αποτελεί ιδιαίτερα θετική έκβαση το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζεται από έναν αρκετά ευρύ συνασπισμό και με πλειοψηφία που υπερβαίνει κατά πολύ το 50%. Το συγκεκριμένο γεγονός προσφέρει για το άμεσο μέλλον μια ανακούφιση, με την ελπίδα ότι το σχήμα θα μπορέσει ουσιαστικά να λειτουργήσει. Θα πρέπει όμως να δούμε κάποια θέματα: Αρχικά, επίκειται η διαπραγμάτευση της νέας κυβέρνησης με την Τρόικα που δεν αναμένεται να είναι εύκολη. Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα είναι: Η διαδικασία να χτιστούν γέφυρες με την Ευρώπη θα είναι αυξητική και αυτό θα αποτυπωθεί στις αντιδράσεις της αγοράς.
Αυτό που θα πρέπει επίσης να προσέξουν οι επενδυτές είναι η αξιωματική αντιπολίτευση, αν και οι εκλογές μόλις έλαβαν χώρα στην Ελλάδα, οπότε είναι κάπως πρώιμο να μιλάμε κιόλας για νέες. Όμως η δουλειά που πρέπει να γίνει δεν είναι προσφιλής, και συνεπώς εάν οι δημοσκοπήσεις δείξουν μια περαιτέρω (δραματική) μεταβολή στη δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ και χρησιμοποιηθεί αυτό για να πιεστεί η κυβέρνηση δύο πράγματα μπορεί να συμβούν: Είτε ο κυβερνητικός συνασπισμός θα αναγκαστεί να το αντιμετωπίσει (όπως έχει πει ο Ουίνστον Τσώρτσιλ «εάν είσαι στην κόλαση συνέχισε να προχωράς»). Το χειρότερο για τους επενδυτές θα ήταν μια γρήγορη παραίτηση εκ μέρους των τριών κομμάτων, εάν δεν θελήσουν να αναλάβουν το πολιτικό κόστος και να ρισκάρουν τον αφανισμό τους μακροπρόθεσμα από το πολιτικό τοπίο.
Το ζήτημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα
Η Ελλάδα είναι μέρος της Ευρώπης. Ωστόσο από τις εκλογές και έπειτα οι Ευρωπαίοι ηγέτες εστιάζουν στην Ισπανία και τις πιθανώς καταστροφικές συνέπειες της κατάστασης εκεί. Όσο δεν δίνεται λύση για τα συνολικά προβλήματα στην Ευρώπη, τόσο περισσότεροι επενδυτές θα αναζητούν να αποδεσμεύσουν στοιχεία ενεργητικού από την Ισπανία και την Ιταλία. Δεδομένης αυτής της εν εξελίξει διαδικασίας θα ήταν δύσκολο να φανταστούμε μια μεγάλη αύξηση του ενδιαφέροντος από αυτούς τους επενδυτές για την ελληνική αγορά, να εισέρθουν δηλαδή σε μια διαδικασία ”πώλησης κινδύνου” σε μια περιοχή για την ”αγορά παρόμοιου κινδύνου” σε μια άλλη.
Τέλος, υπάρχει ο κίνδυνος να υποβαθμίσει η MSCI την Ελλάδα σε Αναδυόμενη Αγορά από Αναπτυγμένη Αγορά. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί το χρήμα από τους διαχειριστές ενεργητικού στο μέλλον. Αν και δεν είναι ακόμα οριστικό, είναι καλό να το έχει κάποιος υπόψη. Ο δρόμος έχει λακκούβες, κοιτάζοντας το δεύτερο εξάμηνο, όμως όπως είπαμε κάποιος, μπορεί να εξετάσει την πιθανότητα να επενδύσει στην Ελλάδα εάν βρεθούν οι ευκαιρίες.
Οι αρνητικές επιδόσεις της Ελλάδας
Εάν κοιτάξουμε την απόδοση του Χ.Α. τα τελευταία τρία χρόνια είναι εμφανές ότι οι ελληνικές μετοχές πέρασαν έντονες στιγμές. Οι τράπεζες κατέρρευσαν, υπάρχει ύφεση και οι επενδυτές ανησυχούν για τις κρατικοποιήσεις και το ποιο νόμισμα θα ισχύει όταν θελήσουν να αποσύρουν τα χρήματά τους.
Οι επενδυτές παρακολουθούν το Χ.Α. να βρίσκεται στις 30 μονάδες όσο ο δείκτης Stoxx600 βρίσκεται στο επίπεδο των 125 μονάδων για μια περίοδο που δεν ξεπερνά τα τρία έτη, γεγονός ενδεικτικό για τις απώλειες που έχουν υπάρξει και που καθιστά σκεπτικούς τους επενδυτές σχετικά με την πιθανότητα επανεπένδυσης στον ελληνικό δείκτη. Όμως ακριβώς τη στιγμή που η ψυχολογία της αγοράς ή των επενδυτών είναι στον πάτο, τότε είναι η στιγμή να αντιδράσετε εσείς. Όταν οι επενδυτές τρέχουν να φύγουν από την μπροστινή πόρτα, εσείς πρέπει να μπείτε από την πίσω πόρτα. Κοιτάξτε γύρω σας, σκεφτείτε, αξιολογήστε και αποφασίστε. Ίσως χάσετε το 100% των χρημάτων σας, όμως μπορεί να πάρετε πίσω 2, 3, 5 ή ακόμα και 10 φορές τα χρήματά σας, και εάν τα πράγματα έχουν έτσι ίσως να θελήσετε να επενδύσετε. Αρκεί να γνωρίζετε την πραγματική κατάσταση.
Συμπέρασμα
Ίσως είναι καιρός να εξετάσουμε την Ελλάδα για ακόμα μια φορά. Γενικά όμως θα πρέπει να υπάρξουν εξελίξεις πριν η κατάσταση γίνει πραγματικά ενδιαφέρουσα. Η κυβέρνηση πρέπει να παράγει αποτελέσματα και ένα από τα πιο σημαντικά είναι να βρει έναν συμβιβασμό με την Τρόικα. Δεύτερον, ο κυβερνητικός συνασπισμός πρέπει να προχωρήσει σαν να μην υπάρχει επιστροφή γιατί δεν υπάρχει. Αυτό το γεγονός λογικά θα πρέπει να ωθήσει κάποιες ελληνικές μετοχές να αποδώσουν. Ωστόσο, για να είναι η κατάσταση πλήρως ασφαλής πρέπει να βελτιωθεί η κατάσταση στην Ισπανία. Υπάρχουν σαφώς κίνδυνοι σε αυτού του τύπου τις επενδύσεις, όμως οι αποδόσεις από την άλλη μεριά θα μπορούσαν να είναι εντυπωσιακές. Ο κάθε επενδυτής όμως θα πρέπει να αποφασίσει μόνος ή μόνη της.