Στο Α’ Εξάμηνο του 2013, η Saxo Bank εμφάνισε έσοδα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων θυγατρικών και κοινοπραξιών, καθώς και κερδών και ζημιών από πωλήσεις περιουσιακών στοιχειών (προσαρμοσμένο EBITDA) ύψους 676 εκατ. DKK (90,6 εκατ. ευρώ), από 267 εκατ. DKK (35,8 εκατ. ευρώ) το 2012. Τα καθαρά κέρδη για τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους αυξήθηκαν περισσότερο από έξι φορές και ανήλθαν στα 267 εκατ. DKK (35,8 εκατ. ευρώ).
Η συνολική επενδυτική δραστηριότητα στη Saxo Bank αυξήθηκε αισθητά κατά το Α’ Εξάμηνο του 2013, διατηρώντας τους υψηλούς όγκους στην αγορά συναλλάγματος που παρατηρήθηκαν στα τέλη του 2012. Ο όγκος συναλλαγών και στα υπόλοιπα επενδυτικά προϊόντα, όπως τα δικαιώματα προαίρεσης στην αγορά συναλλάγματος και τα Συμβόλαια επί της Διαφοράς (CFDs), σημείωσαν αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2012. Ως αποτέλεσμα, τα λειτουργικά έσοδα για το Α’ Εξάμηνο του 2013 άγγιξαν τα 1.749 εκατ. DKK (234 εκατ. ευρώ) για τον όμιλο, καταγράφοντας αύξηση 23% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.
Η Saxo Bank έδωσε περισσότερη έμφαση στις κύριες επιχειρηματικές δραστηριότητές της, στην τεχνολογία που έχει αναπτύξει για τις διαδικτυακές συναλλαγές και στις πλατφόρμες της, μέσω των οποίων προσφέρει μία ευρεία γκάμα επενδυτικών προϊόντων, την οποία συνέχισε να εμπλουτίζει με νέα ζεύγη ισοτιμιών, με νέα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια. Επιπλέον, παρουσίασε έκδοση του διαδικτυακού τόπου της για φορητές συσκευές και διατήρησε τις επενδύσεις για την ανάπτυξη των πλατφορμών σε υψηλά επίπεδα. Ο προσανατολισμός στις κύριες δραστηριότητες οδήγησε στην εγκατάλειψη ενός πλήθους δραστηριοτήτων και συμμετοχών, συμπεριλαμβανομένων των εξής: CPH Capital (εταιρεία διαχείρισης χαρτοφυλακίων), Capital Four, Global Evolution και EuroInvestor.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Saxo Bank, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα διαφάνειας, δημοσιοποιεί πλέον στοιχεία για το μέσο ημερήσιο και μηνιαίο όγκο συναλλαγών που πραγματοποιούν οι ιδιώτες επενδυτές-πελάτες της. Πρόκειται για μία σημαντική και καινοτόμο πρωτοβουλία της Saxo Bank, η οποία συμβάλλει και στην ενίσχυση της εικόνας του χρηματοοικονομικού κλάδου. Τα στοιχεία αναρτώνται σε μηνιαία βάση στην ιστοσελίδα της Τράπεζας (https://www.saxoworld.com/investorrelations/transparency).
Τα βασικά μεγέθη της Saxo Bank για το Α’ Εξάμηνο του 2013 διαμορφώθηκαν ως εξής:
• Λειτουργικά έσοδα: 1.749 εκατ. DKK (234 εκατ. ευρώ) από 1.418 εκατ. DKK (190 εκατ. ευρώ) το Α’ Εξάμηνο του 2012
• Κέρδη προ φόρων: 407 εκατ. DKK (54,5 εκατ. ευρώ) από 76 εκατ. DKK (10,2 εκατ. ευρώ)
• Καθαρά κέρδη: 267 εκατ. DKK (35,8 εκατ. ευρώ) από 44 εκατ. DKK (5,9 εκατ. ευρώ)
• Εξασφαλίσεις πελατών: 36.931 εκατ. DKK (4.952 εκατ. ευρώ) από 30.223 εκατ. DKK (4.053 εκατ. ευρώ)
• Κεφάλαια υπό διαχείριση: 13.587 εκατ. DKK (1.822 εκατ. ευρώ) από 13.025 εκατ. DKK(1.746 εκατ. ευρώ)
• Προσαρμοσμένα έσοδα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA): 676 εκατ. DKK (90,6 εκατ. ευρώ) από 267 εκατ. DKK (35,8 εκατ. ευρώ)
Οι Kim Fournais και Lars Seier Christensen, συνιδρυτές και διευθύνοντες σύμβουλοι της Saxo Bank, επισήμαναν σε κοινή τους δήλωση:
«Είμαστε σαφώς πολύ ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα του εξαμήνου και η Saxo Bank θα συνεχίσει να αναπτύσσεται προσφέροντας περισσότερα προϊόντα, εντοπίζοντας νέες αγορές και στοχεύοντας σε νέους πελάτες. Παράλληλα, στόχο μας αποτελεί να εδραιώσουμε τη συνεργασία μας με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, χρηματιστές καθώς και σημαντικούς πελάτες, ενώ θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε τα οφέλη από το ισχυρό όνομα που έχει αναπτύξει η Saxo Bank στις αγορές».
Η Saxo Bank προβλέπει ότι η αργή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα συνεχιστεί το 2013. Η επενδυτική εμπιστοσύνη αναμένεται να αυξηθεί, με μειωμένη την αποστροφή κινδύνου που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια. Παρόλα αυτά, εκτιμάται ότι η κατάσταση στις αγορές θα είναι αβέβαιη και απρόβλεπτη έως το τέλος του έτους.
Τέλος, σημειώνεται ότι η Ελλάδα παραμένει μία σημαντική αγορά για τη Saxo Bank, καθώς τέσσερα χρόνια μετά τη λειτουργία του γραφείου της στην Αθήνα, συγκαταλέγεται στις πέντε μεγαλύτερες αγορές σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στις οκτώ μεγαλύτερες σε διεθνές επίπεδο.