Σε πρωτοφανή «κλοιό» βρίσκονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό τους περιβάλλον.
Εκτιμάται ότι 300.000 εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΕ δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη ή έχουν χάσει την πρόσβαση ακόμα και στη στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Πιο συγκεκριμένα:
- γύρω στους 230.000 επαγγελματίες είναι οικονομικά ενεργοί και, μάλιστα, σε παραγωγική ηλικία αλλά λόγω ληξιπρόθεσμων χρεών προς τον ΟΑΕΕ έχουν χάσει την πρόσβαση στην ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη και έτσι δεν έχει «νόημα» ούτε η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών.
- Άλλοι 35.000 περιμένουν να λάβουν την οριστική κύρια σύνταξη τους από τον ΟΑΕΕ, η οποία δεν αποδίδεται λόγω του υπέρογκου ελλείμματος το οποίο έχει γύρω στα 600 εκατ. ευρώ ή 20-25%.
- Τέλος, άλλοι 35.000 ασφαλισμένοι του ίδιου ταμείου έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αλλά λόγω ότι χρωστούν πάνω από 20.000 ευρώ δεν μπορούν να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους για σύνταξη. Οι ασφαλισμένοι αυτοί θα πρέπει να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με την «πάγια ρύθμιση» των 12 δόσεων και μόνο όταν οι οφειλές φτάσουν κάτω από το «πλαφόν» των 20.000 ευρώ θα μπορούσαν να ζητήσουν από εκεί και πέρα να συμψηφιστούν με τη μελλοντική σύνταξή τους.
Ακόμα, όμως, και αν χρωστούσαν κάτω από 20.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ, οι ασφαλισμένοι αυτοί -προκειμένου να «βγουν» στη σύνταξη»- θα έπρεπε να δεχτούν να συμψηφιστεί το χρέος τους με τη μελλοντική σύνταξη τους μέσω μηνιαίων παρακρατήσεων επί των καταβολών αυτής της σύνταξης για …4,5 χρόνια.
Και, φυσικά, πολλοί από τους παραπάνω κινδυνεύουν με κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών τους πριν καν προλάβουν να βρουν τον τρόπο για να βγουν από το αδιέξοδό τους.
Επιστρέφοντας στο «μέτωπο» των συντάξεων, πρέπει να γίνει σαφές πως το νέο ασφαλιστικό φέρνει μειώσεις έως και 55% στις νέες κύριες συντάξεις του ΟΑΕΕ (σ.σ. τις συντάξεις τις οποίες θα αιτηθούν οι υποψήφιοι δικαιούχοι από τις 13.5.2016 και έπειτα) και ειδικότερα του ΤΕΒΕ. Η μείωση στις οριστικές συντάξεις του ΟΑΕΕ δεν είναι το μόνο …πρόβλημα τους. Το άλλο αφορά το χρονικό διάστημα το οποίο απαιτείται για την απόδοσή τους και το οποίο κατά μέσο όρο αντιστοιχεί σε 12 μήνες.
Σαν να μην έφτανε αυτό, μία νέα (δηλαδή υπολογισμένη με βάσεις τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου) Η ακραία αυτή περίπτωση μείωση αφορά τις ορισμένες οριστικές συντάξεις. Μειωμένες σε σχέση με του τι ίσχυε προ της 13.5.2016 θα είναι, όμως, όλες οι νέες προσωρινές συντάξεις, μιας και θα αντιστοιχούν σε ποσό που προκύπτει από 50% των εισφορών που καταβλήθηκαν στο τελευταίο 12μηνο της απασχόλησης του ασφαλισμένου που αιτείται την σύνταξη, διαιρούμενου με το 20% και έπειτα με το 12. Παράλληλα ο νόμος Κατρούγκαλου έχει θέσει ανώτατο «πλαφόν» στην προσωρινή σύνταξη τα 768 ευρώ.