Άμεση φαίνεται να ήταν η αντίδραση στη δυσλειτουργία που προέκυψε από την αδυναμία του εργαστηρίου του ΕΚΕΑ για τη διενέργεια ελέγχων για κορωνοϊό, την πρώτη βδομάδα του Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, μέσω δωρεάς των ΕΛΠΕ, θα εγκατασταθούν νέας τεχνολογίας ιατροτεχνολογικά μηχανήματα στα νοσοκομεία Αττικόν και ΑΧΕΠΑ, τα οποία θα μπορούν να εξετάζουν έως και 5.000 δείγματα έκαστο ημερησίως.
Σημειώνεται, ότι η συνολική δυναμικότητα των περίπου 25 δημοσίων εργαστηρίων στη χώρα φτάνει τα περίπου 17.000 τεστ τη μέρα. Τα δημόσια εργαστήρια ενώ συνολικά στην επικράτεια μπορούν να διενεργούν 17 χιλιάδες ελέγχους αυτό δε σημαίνει ότι η δυναμικότητά τους από μόνη της μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες. Για παράδειγμα στην περιοχή της Κρήτης, με προεξέχων το εργαστήριο στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, μπορούν να γίνουν έως και 4.000 έλεγχοι όμως καθημερινά ο μέσος όρος είναι 3.000.
Την ίδια στιγμή τη μεγαλύτερη δυναμικότητα στην Αττική την έχει το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) με 1500 ελέγχους ημερήσιους, ενώ Παστέρ, Μικροβιολογικό ΕΚΠΑ και Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσία είναι της τάξης των 1000. Η συνολική δυναμικότητα σαφώς και δεν επαρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες. Έτσι και η εβδομαδιαία «αποχώρηση» του ΕΚΕΑ προκάλεσε σημαντική επιπλοκή και αναζητήθηκε η συνδρομή ενός ιδιωτικού εργαστηρίου το οποίο να ανήκει μεταξύ των ελαχίστων διαπιστευμένων από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) αλλά και να διαθέτει μεγάλο αριθμό αντιδραστηρίων.
Την ίδια ώρα πολλά νοσοκομεία ανά την επικράτεια διαθέτουν αντιδραστήρια στα εργαστήριά τους προκειμένου να διενεργούν τεστ κυρίως στη διαδικασία του προεγχειρητικού ελέγχου ασθενών. Βέβαια στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό δεν είναι εφικτό και για το λόγο αυτό στέλνονται τα δείγματα.
Η αδυναμία του εργαστηρίου του ΕΚΕΑ να πραγματοποιήσει τα περίπου 1000 τεστ ημερησίως ανέδειξε το σημαντικό ζήτημα για ακόμη μεγαλύτερη διενέργεια τεστ. Με την εγκατάσταση των νέων μηχανημάτων θα υπάρχει γρήγορος έλεγχος για πολλά περισσ΄ότρα δείγματα, σε μια περίοδο που ο έλεγχος του πληθυσμού είναι το μείζον ζήτημα.
Τα δύο νέα μηχανήματα έχουν τη δυνατότητα να εξετάζουν τα δείγματα (μόνο σάλιο) και να εξάγουν το αποτέλεσμα μέσα σε λίγα λεπτά γεγονός που θα διευκολύνει όλη την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σήμερα στο ΕΣΥ με τα χιλιάδες τεστ σε αναμονή.
Το σημαντικό πάντως είναι ότι τα δύο νέα συστήματα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν μεγάλο αριθμό τεστ την ημέρα αφού με βάση τις εκτιμήσεις μπορούν να ξεπεράσουν και τα 5.000 ημερησίως.
Με βάση τον σχεδιασμό που υπάρχει σήμερα στο υπουργείο Υγείας, οι δομές υγείας όπως τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας θα μπορούν κανονικά να αποστέλλουν τα δείγματα σιέλου στο Αττικόν και στο ΑΧΕΠΑ για να εξετασθούν.