Βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο έργο αναβάθμισης της λειτουργίας των τμημάτων επειγόντων περιστατικών, με άξονα επτά πυλώνες από την κτιριακή τους αναβάθμιση και την στελέχωσή τους με επιπλέον προσωπικό μέχρι την ψηφιακή τους μεταρρύθμιση με στόχο ο μέσος χρόνος αναμονής που σήμερα κυμαίνεται στις 9 ώρες να μειωθεί στις 5 ώρες για κάθε ασθενή. Το διάστημα αυτό αφορά από τη στιγμή της προσέλευσής του μέχρι την εισαγωγή του για νοσηλεία ή το εξιτήριο για το σπίτι με οδηγίες από τους γιατρούς.
της Αλεξίας Σβώλου
Τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων του ΕΣΥ δέχονται καθημερινά 2200 ασθενείς και επειδή η λειτουργία τους δεν μπορεί να διακοπεί όλες οι προσαρμογές για την αναβάθμιση τους γίνονται σταδιακά ώστε να μην προκαλέσουν κλυδωνισμούς στην λειτουργία τους και μεγαλύτερες ταλαιπωρίες για τους ασθενείς.
Μέσα από πανευρωπαϊκες μελέτες προκύπτει ότι ο ένας στους δύο περιπατητικούς ασθενείς που φτάνουν σε τμήμα επειγόντων περιστατικών μόνοι τους -δηλαδή χωρίς ασθενοφόρο- θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί εκτός νοσοκομειακού χώρου, ώστε να μειωθεί η συμφόρηση στα νοσοκομεία και να ομαλοποιηθεί η λειτουργία των ΤΕΠ. Για να γίνει βέβαια αυτό θα χρειαστούν μεγαλύτερα, άρτια εξοπλισμένα, προτυποποποιημένα ΤΕΠ με περισσότερο προσωπικό, κτιριακή αναβάθμιση, καθηκοντολόγιο, νομοθετικές παρεμβάσεις, και ψηφιακή μεταρρύθμιση η οποία θα ακολουθεί τον ασθενή βήμα·βήμα από την εισαγωγή του στην γραμματεία και την διαλογή με το «βραχιολάκι» που θα φορούν όλοι οι ασθενείς ώστε να προσμετράται και ο χρόνος αναμονής βήμα βήμα στον γιατρό της ειδικότητάς, την διενέργεια των εξετάσεων και από εκεί στην εισαγωγή για νοσηλεία την μεταφορά σε άλλο νοσοκομείο ή το εξιτήριο για το σπίτι.
Ο στόχος είναι να μειωθεί η ταλαιπωρία των ασθενών καθώς οι αναμονές στα ΤΕΠ κοστίζουν σε επιδείνωση καταστάσεων και εγκυμονούν τον κίνδυνο απώλειας ανθρώπινης ζωής.
Το έργο της αναβάθμισης όλων των ΤΕΠ παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου υγείας με επικεφαλής τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, ξεδιπλώνοντας ένα πολύπλοκο έργο που κινείται σε 7 πυλώνες και που καθίσταται ακόμα πιο πολύπλοκο γιατί υλοποιείται την ώρα που τα νοσοκομεία και τα ΤΕΠ τους βρίσκονται σε λειτουργία.
Το μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται στα μεγάλα νοσοκομεία όπως στον «Ευαγγελισμό» το «Γεννηματά», το «Ιπποκράτειο» και το «Λαϊκό» όπου στην εφημερία γίνεται το αδιαχώρητο και οι συνθήκες θυμίζουν εμπόλεμη ζώνη-όχι μόνο στην Ελλάδα.