Η αγροτική δραστηριότητα (η γεωργία, η αλιεία, η κτηνοτροφία η δασοκομία και οι υδατοκαλλιέργειες) εντάσσεται στον πρωτογενή τομέα και αποτελεί πηγή εισοδήματος για μεγάλο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού.
Γράφει ο Νίκος Σπυράτος είναι Διευθυντής Ανάληψης Κινδύνων Ασφαλίσεων Ζημιών της ERGO Ασφαλιστικής (Τεύχος Broker’s Time 69)
Όσον αφορά τη Χώρα μας οι ικανοποιητικοί φυσικοί πόροι και οι εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες που μπορούν να εξυπηρετήσουν μεγάλης έκτασης και ποικιλίας παραγωγή, καθιστούν παραδοσιακά την αγροτική ως την πλέον καίρια εγχώρια παραγωγική δραστηριότητα. Τα αγροτικά προϊόντα θεωρούνται προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, απαραίτητα για την καθημερινή διατροφή, πολλά από τα οποία έχουν χαμηλή ελαστικότητα ζήτησης στην εσωτερική αγορά σε σχέση με την άνοδο των τιμών, η ζήτηση δε για τα βιολογικά προϊόντα βαίνει αυξανόμενη την αλματώδη, καθώς οι καταναλωτές αναγνωρίζουν τη διατροφική τους αξία.
Στον κλάδο της αλιείας υπάρχει η απαραίτητη τεχνολογία και τεχνογνωσία για την καλλιέργεια ιχθύων και οι ελληνικές εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα θεωρούνται πρωτοπόρες στην Ευρώπη, λειτουργώντας αποτελεσματικά και ακολουθώντας σύγχρονες μεθόδους παραγωγής.
Παρόλη την αλματώδη μεταπολεμική ανάπτυξη νέων και βασικών τομέων της ελληνικής οικονομίας, οι οποίοι προπολεμικά ήταν σε σαφώς μικρότερο στάδιο ανάπτυξης, όπως η βιομηχανία, η ναυτιλία και ο τουρισμός, η Ελλάδα ήταν είναι και θα είναι μια οικονομία στην οποία ο Αγροτικός και ο Κτηνοτροφικός τομέας θα είναι πάντα βασικοί τομείς ανάπτυξής της.
Βεβαίως τόσο η Γεωργία όσο και η Κτηνοτροφία, ενώ αποτελούν παραδοσιακούς πυλώνες της οικονομίας έχουν εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια εισάγοντας νέες τεχνολογίες και επιστημονικές μεθόδους στην παραγωγική διαδικασία με αποτέλεσμα τομής της Πολιτείας τόσο των παραγωγών όσο και του τρόπου διεξαγωγής της παραγωγής και η αποδοτικότητά της να έχουν αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο καθώς η ένταξη της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) το 1981 επηρέασε καταλυτικά την μετέπειτα εξέλιξη της ελληνικής γεωργίας.
Η έννοια της βιομηχανοποιημένης Γεωργίας μπορεί να ακούγεται ίσως αδόκιμος προσδιορισμός πλην όμως ο κάθε σύγχρονος Έλληνας Αγρότης αποτελεί ίσως μια τέτοια «βιομηχανικής έντασης παραγωγής» μονάδα. Πέραν των νέων τεχνολογιών και μεθόδων νέες καλλιέργειες σε αγροτικά προϊόντα άγνωστα μόλις την περασμένη δεκαετία αλλάζουν την εικόνα του Αγροτικού Τομέα στην Ελλάδα οδηγώντας τον με ασφάλεια και όραμα ανάπτυξης στον 21Ο αιώνα.
Ασφάλεια βεβαίως η οποία πέραν της αδιαμφισβήτητα σημαντικότατης συνδρομής της Πολιτείας μέσω του ΕΛΓΑ και των κοινοτικών και εγχώριων αναπτυξιακών προγραμμάτων χρειάζεται και τη συνδρομή της ιδιωτικής ασφάλισης στην οποία η ERGO Ασφαλιστική καθολική διάδοχος της πρωτοπόρου στον χώρο Αγροτικής Ασφαλιστικής ανέλαβε να συνεχίσει και να αναπτύξει. Ο Αγροτικός Τομέας απασχολεί περί το 13% του ενεργού εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα και η σημασία του ενισχύεται από τις έμμεσες επιπτώσεις που έχει στη βιώσιμη αγροτική και περιβαλλοντική ανάπτυξη καθώς και σε άλλους τομείς όπως η μεταποίηση τροφίμων και ο τουρισμός.
Η συμμετοχή του Αγροτικού Τομέα στο ΑΕΠ είναι περίπου 3,5% όταν όμως αντιστοίχως το 1995 ήταν 10%. Παρά τη σημαντική συμβολή του αγροτικού τομέα στην ελληνική οικονομία, οι διαφορές μεταξύ Ελλάδος και Ε.Ε. είναι εμφανείς. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα συνεισφέρει λιγότερο από 3% στο Α.Ε.Π. του αγροτικού τομέα της Ε.Ε. ένα ποσοστό χαμηλό συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, με συνεισφορά πάνω από 19% ή άλλες μεσογειακές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, οι οποίες συνεισφέρουν 15% και 12,2%, αντίστοιχα στοιχεία το οποία καταδεικνύουν τα περαιτέρω περιθώρια ανάπτυξης που υπάρχουν και το «πεδίο δόξης» που μπορεί να διεκδικήσει η ιδιωτική ασφάλιση στον συγκεκριμένο χώρο όταν μάλιστα πολύ λίγες ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα ασκούν τον συγκεκριμένο κλάδο ασφάλισης.
Η Ασφαλιστική Αγορά δεν έχει μεγάλη παρουσία στον συγκεκριμένο χώρο ο οποίος αντιπροσωπεύει σε επίπεδο ασφαλίστρων σημαντικά κάτω του 1% της ελληνικής ασφαλιστικής παραγωγής. Οι βασικές προκλήσεις στην ασφαλιστική προσέγγιση του Κλάδου Αγροτικών Ασφαλίσεων ή μάλλον η βασική πρόκληση είναι η εξειδίκευση και η υποδομή την οποία απαιτεί η άσκηση του κλάδου και δυστοκία κάποιου νέου επενδυτή να επενδύσει σε αυτή όταν η υφισταμένη παραγωγή του κλάδου ενδεχομένως δεν τη δικαιολογεί. Επίσης στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται πολλές ασφαλιστικές εταιρείες θυγατρικές ξένων εταιρειών οι οποίες δεν ασκούν τον Κλάδο σε επίπεδο μητρικής εταιρείας κάτι το οποίο αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην απαιτούμενη έγκριση για την άσκηση του Κλάδου στην Ελλάδα.
Τα guidelines αρκετών θυγατρικών ξένων εταιρειών δεν περιλαμβάνουν τον Κλάδο Αγροτικών Ασφαλίσεων, εμποδίζοντας συνακόλουθα την άσκησή του, όχι λόγω κακών αποτελεσμάτων ή προσδοκιών αλλά γιατί δεν τον ασκούν οι μητρικές εταιρείες. Η λειτουργία του ΕΛΓΑ, ανεξαρτήτως της αδιαμφισβήτητα μεγάλης σημασίας της, μειώνει επίσης την ασφαλιστέα ύλη αφήνοντας συμπληρωματικό και επομένως μικρό πεδίο δράσης στην Ασφαλιστική Αγορά μειώνοντας συνακόλουθα το ενδεχόμενο ενδιαφέρον νέων παιχτών.
Όσον αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης, σαφέστατα υπάρχουν καθότι η οικονομική ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα είναι μια αναγκαιότητα η οποία συνδέεται και με την διατήρηση του αγροτικού πληθυσμού στην ύπαιθρο, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ενός ευρέως φάσματος οικονομικών δραστηριοτήτων σε αγροτικές, ορεινές και νησιωτικές περιοχές η οποία σε συνδυασμό με την ενίσχυση της εκπαίδευσης και τη δημιουργία συνεχούς ροής γνώσης και πληροφορίας στους απασχολούμενους και ιδιαίτερα στους νέους αγρότες θα καταστήσει δυνατή την επίτευξη του παραπάνω στόχου.
Η ERGO Ασφαλιστική συνεχίζοντας την καταξιωμένη πορεία της Αγροτικής Ασφαλιστικής στον συγκεκριμένο χώρο παρέχει προγράμματα ασφάλισης στους Αγρότες τόσο για την υπαίθρια παραγωγή όσο και για τα θερμοκήπια παρέχοντας, συμπληρωματικά του ΕΛΓΑ όπου προβλέπεται, κάλυψη έναντι των κινδύνων παγετού, χαλαζιού ανεμοθύελλας, πλημμύρας, καύσωνα, χιονιού, θάλασσας, υπερβολικών ή ακραίων βροχοπτώσεων και αγρίων ζώων καθώς και πυρκαγιά ή θάνατο από ατύχημα του Αγρότη.
Επίσης πέραν της φυτικής παραγωγής διαθέτει εξειδικευμένες ασφαλιστικές προτάσεις για το ζωικό κεφάλαιο (βοοτροφικές, χοιροτροφικές, αιγοπροβατικές ή πτηνοτροφικές μονάδες) καθώς και για τις ιχθυοκαλλιέργειες παρέχοντας ασφαλιστικές προσεγγίσεις ικανές να καλύψουν τόσων τις μικρές όσον και τις μεγάλες παραγωγικές μονάδες.
Το βάρος του ονόματος της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ αλλά και η εμπειρία των στελεχών της στις συγκεκριμένες ασφαλίσεις αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα στην απόφαση της ERGO να προβεί στην απόκτησή της και η περαιτέρω ανάπτυξη του Κλάδου Αγροτικών Ασφαλίσεων ήταν, είναι και θα είναι στις προτεραιότητες του στρατηγικού πλάνου της με στόχο την εδραίωση της ERGO Ασφαλιστικής σε ηγέτη στον χώρο των Αγροτικών Ασφαλίσεων.