Την εικόνα του κλάδου υγείας σκιαγραφεί ο κ. Πάντος Κωνσταντίνος, Διευθυντής Υποδιεύθυνσης Ασφαλίσεων Ζωής της Groupama, εξηγώντας πως οι Έλληνες όσον αφορά τις ασφαλίσεις ιεραρχούν σε πρώτη θέση την κάλυψη των παιδιών. Αναφέρεται στους λόγους που οδηγούν στην ανοδική πορεία των ασφαλίστρων στους οποίους συγκαταλέγονται τα υψηλά έξοδα πρόσκτησης εργασιών και αυξημένοι τιμοκατάλογοι στους ιδιωτικά ασφαλισμένους.
Συνέντευξη του Πάντου Κωνσταντίνου, Διευθυντή Υποδιεύθυνσης Ασφαλίσεων Ζωής της Groupama (Περιοδικό Ασφαλιστικό Marketing, τεύχος Νοεμβρίου 2023)
Αυξάνονται τα τελευταία χρόνια οι καταναλωτές που προσανατολίζονται στις ασφαλίσεις υγείας; Ποια είναι η εκτίμησή σας για την πορεία του κλάδου την επόμενη διετία;
Τα τελευταία χρόνια πράγματι υπάρχει μια αύξηση της ζήτησης για ασφαλιστήρια υγείας, αλλά όχι στο βαθμό που θα περιμέναμε. Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι η ελληνική οικογένεια βάζει σε προτεραιότητα την ασφάλιση υγείας των παιδιών και μάλιστα θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη προσέγγιση δεν θα διαφοροποιηθεί ιδιαίτερα στο άμεσο μέλλον.
Αξίζει, επίσης, να αναφέρουμε την αύξηση της ζήτησης που καταγράφεται στα ομαδικά ασφαλιστήρια υγείας που συνάπτουν οι επιχειρήσεις για τους υπαλλήλους τους. Πρόκειται για μία αυξανόμενη τάση, η οποία εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο προσπάθειας των επιχειρήσεων να χτίσουν μακροχρόνιες σχέσεις εμπιστοσύνης με τους εργαζομένους τους, προσφέροντας περισσότερες και καλύτερης ποιότητας παροχές. .
Αυξάνονται τα ασφάλιστρα και γιατί;
Τα ασφάλιστρα υγείας αυξάνονται για μία σειρά από λόγους. Πρώτα από όλα, είναι εύλογο ότι με την αύξηση της ηλικίας αυξάνεται και το μέγεθος του κινδύνου. Επίσης, η ιατρική επιστήμη ευτυχώς εξελίσσεται και συνεχώς εντάσσονται στα μέσα διάγνωσης και θεραπείας νέες μέθοδοι, που σε πολλές περιπτώσεις είναι αρκετά δαπανηρές. Αυτός είναι και ένας λόγος που τα ασφάλιστρα υγείας πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να επικαιροποιούνται. Για παράδειγμα, στα παλαιότερα ασφαλιστήρια δεν καλύπτονταν οι ανοσοθεραπείες που σήμερα αποτελούν μια μέθοδο καταπολέμησης και θεραπείας σοβαρών ασθενειών. Ένας επιπλέον λόγος είναι η αύξηση στις τιμές των φαρμάκων και των ιατρικών υλικών. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι οι τιμές τους, όπως και το κόστος λειτουργίας των νοσοκομείων, σαφώς επηρεάζονται από τον πληθωρισμό σε ποσοστά που δεν είναι αμελητέα. Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε την παράμετρο της συχνότητας χρήσης ιατρικών υπηρεσιών, η οποία, μετά τις περιόδους εγκλεισμού λόγω COVID-19, σημείωσε κάθετη άνοδο και έκτοτε παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Πώς η τεχνολογία και οι νέες εφαρμογές επηρεάζουν τις ασφαλιστικές υπηρεσίες; Εφαρμόζετε σαν εταιρεία καινοτομίες στον εν λόγω τομέα;
Προφανώς η τεχνολογία επηρεάζει και θα πρέπει να επηρεάζει τις ασφαλιστικές υπηρεσίες, όπως επηρεάζει και την καθημερινότητα όλων μας. Η εταιρεία μας τα τελευταία έτη βρίσκεται σε μία διαρκή πορεία ψηφιακού μετασχηματισμού, ο οποίος δεν αναμένεται να σταματήσει. Επενδύουμε σε έργα που αναβαθμίζουν τα πληροφοριακά μας συστήματα και απλοποιούν τις διαδικασίες, δημιουργώντας της βάση στην οποία τα επόμενα χρόνια θα μπορέσουν να «κουμπώσουν» προϊόντα και ψηφιακά εργαλεία με τα οποία αλληλεπιδρούν οι πελάτες μας, έτσι ώστε όλες οι επαφές μαζί τους, από την πιο απλή μέχρι την πιο απαιτητική, να συνεπάγονται αψεγάδιαστα θετικές εμπειρίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα καινοτομίας αποτελεί η ένταξη της εταιρείας στην υπηρεσία eGov-KYC «Συστηθείτε» ή αλλιώς “Know Your Customer”. Η Groupama Ασφαλιστική είναι η πρώτη ασφαλιστική εταιρεία στην Ελλάδα που υλοποίησε αυτή τη δυνατότητα, μέσω της οποίας οι πελάτες της μπορούν να επικυρώσουν την ορθότητα των στοιχείων τους ή να τα επικαιροποιήσουν, ηλεκτρονικά και με 2 μόνο κλικ, αποφεύγοντας έτσι πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες συλλογής δικαιολογητικών από διαφορετικές υπηρεσίες. Σε γενικές γραμμές, η εταιρείας μας αξιοποιεί την τεχνολογία, αλλά και το σωστά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό της, προκειμένου να προσφέρει ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο υπηρεσιών τόσο για τους πελάτες, όσο και για τους συνεργάτες της.
Είναι προσιτή η ασφάλιση υγείας για τον μέσο Έλληνα;
Η ασφάλιση υγείας σε ατομικό επίπεδο για το μέσο Έλληνα γίνεται, δυστυχώς, όλο και λιγότερο προσιτή. Σε αυτό κρίνουμε ότι συμβάλλουν οι αυξημένοι τιμοκατάλογοι που εφαρμόζονται στους ιδιωτικά ασφαλισμένους, καθώς επίσης τα υψηλά έξοδα πρόσκτησης εργασιών, που στην Ελλάδα είναι πολλαπλάσια από αυτά που ισχύουν στην Ευρώπη και στον προηγμένο κόσμο γενικότερα.
Έχουν στην επαρχία και τα νησιά πρόσβαση σε ιδιωτικές μονάδες υγείας οι ασφαλισμένοι;
Στην επαρχία και στα νησιά, πλην των μεγάλων (Κρήτη, Ρόδο κλπ) η αλήθεια είναι ότι οι πολίτες βασίζονται κατά κανόνα σε δημόσια και Πανεπιστημιακά νοσοκομεία, μιας και δεν υπάρχουν ιδιωτικές μονάδες υγείας με ικανοποιητικό μέγεθος και εύρος υπηρεσιών. Αυτό που παρατηρούμε στο χαρτοφυλάκιό μας είναι πως όταν οι ασφαλισμένοι θέλουν να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα υγείας που ξεφεύγει από τα τετριμμένα, απευθύνονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων.