Πενήντα δύο σοβαρές υποθέσεις περιβαλλοντικών καταστροφών απασχόλησαν τις αρμόδιες αρχές τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα του ΥΠΕΚΑ. Εξ αυτών έκλεισαν μόλις εννέα, ενώ ανοικτές παραμένουν 43, ανέφερε ο κ. Βασίλης Βολωνάκης, Επικεφαλής Τμήματος Ανάληψης Κινδύνων Μεγάλων Επιχειρήσεων της AXA Ασφαλιστικής, μιλώντας σε ανοικτή συζήτηση με θέμα «Υπεύθυνο ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ με Ασφαλιστική Κάλυψη Ευθυνών», που διοργάνωσε, την Παρασκευή 20 Μαΐου ο Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ), στο πλαίσιο του Money Show Thessaloniki 2016.
Όπως τόνισε ο κ. Βολωνάκης αναλύοντας την ασφάλιση περιβαλλοντικής Ευθύνης, το 48% επί του συνόλου των υποθέσεων αφορούσαν σε μονάδες που ήταν εγκατεστημένες στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, μια από τις σημαντικότερες περιοχές βιομηχανικής δραστηριότητας της χώρας.
Θέλοντας να υπογραμμίσει το πόσο σημαντική είναι η ασφάλιση των επιχειρήσεων για ζημιές έναντι του Περιβάλλοντος, υπογράμμισε ότι από τα σοβαρότερα περιστατικά τα οποία κατέγραψε το ΥΠΕΚΑ το 41% αφορούσε ζημιές σε εδάφη, το 11% ζημιές στα ύδατα και το 8% ζημιές σε είδη ή οικοτόπους, ενώ οι περισσότερες καταστροφές προκλήθηκαν από μεταποιητικές μονάδες, κατά τη συλλογή και διάθεση απορριμμάτων, καθώς και κατά τη διάρκεια άλλων δραστηριοτήτων όπως κατασκευές κτιρίων ή δρόμων, λειτουργία ορυχείων και λατομείων κ.ά.
Κατά τον κ. Βολωνάκη, κάθε επιχείρηση έχει ανάγκη να προστατευθεί έναντι των οικονομικών απωλειών που θα υποστεί για αποκατάσταση περιβαλλοντικών ζημιών, ενώ πρόσθεσε ότι η ασφάλιση έχει αποδειχθεί ότι είναι το πιο δημοφιλές μέσο για την κάλυψη της περιβαλλοντικής ευθύνης καλύπτοντας ανάγκες και πέραν αυτών που δημιουργούνται από τη νομοθεσία.
Στην ίδια εκδήλωση, ο κ. Κώστας Βούλγαρης, Προϊστάμενος Κλάδου Χρηματικών Απωλειών της AIG, αναφερόμενος στη διαδικτυακή Ασφάλεια και το κυβερνοέγκλημα, τόνισε το πόσο συχνά είναι τα κρούσματα παραβατικής συμπεριφοράς στο διαδίκτυο, επισημαίνοντας ότι στην Ιταλία καταγράφηκαν 16.456 υποθέσεις hackers που έδρασαν κατά οργανισμών σε διάστημα μόλις έξι μηνών, στο Βέλγιο το κόστος ανάλογων υποθέσεων έφθασε τα 5 δισ. ευρώ, στη Γερμανία για τις επιχειρήσεις ανήλθε στα 43 δισ. ευρώ, ενώ στη Ρωσία καταγράφηκε αύξηση των κρουσμάτων κατά 33%.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι διαδικτυακές απειλές δεν είναι πια «προνόμιο» μόνο των μεγάλων επιχειρήσεων και τόνισε ότι αν και όλοι συμφωνούν ότι ελάχιστες επιχειρήσεις στην Ελλάδα ασφαλίζονται για ανάλογους κινδύνους, η τάση είναι ιδιαίτερα αυξητική, γεγονός το οποίο καταδεικνύει ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες αρχίζουν να αντιλαμβάνονται του κινδύνους και να λαμβάνουν τα μέτρα τους.
Από την πλευρά της η κ. Ελίνα Παπασπυροπούλου, Director Insurance Technical Division της HDI Global SE, επικεντρώνοντας την ομιλία της στην Αστική Ευθύνη Προϊόντων υπογράμμισε ότι μόνο το 2012 καταβλήθηκαν από τις ασφαλιστικές εταιρείες της ΕΕ αποζημιώσεις ύψους 15 δισ. ευρώ, ενώ δίνοντας έμφαση στην Ελλάδα τόνισε ότι από το 1988 και μετά, κατ΄ επιταγή του κοινοτικού δικαίου καταγράφονται αυστηρότερες διατάξεις στο δίκαιο για αποζημιώσεις, που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ότι ο παραγωγός ευθύνεται για κάθε ζημιά που οφείλεται σε ελάττωμα του προϊόντος του, χωρίς να είναι απαραίτητο να αποδειχθεί υπαιτιότητα, ενώ επιβάλλεται στον ίδιο να αποδείξει ότι δεν τον βαραίνει το πταίσμα προκειμένου αυτός να αποφύγει την υποχρέωση προς αποζημίωση. Επεσήμανε επίσης ότι, η ευθύνη του παραγωγού είναι απεριόριστη, ο ίδιος έχει μακροπρόθεσμη έκθεση στον κίνδυνο, ενώ για τον επιχειρηματία το νομικό περιβάλλον είναι άγνωστο.
Τέλος, ο κ. Γιάννης Παπαδουλάκης, Διευθυντής Τεχνικών Ασφαλίσεων της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, ανέλυσε τη σημασία της Επαγγελματικής Αστικής Ευθύνης τονίζοντας ότι η ανάγκη προστασίας της καθημερινής εργασίας από απρόβλεπτα περιστατικά αναδεικνύει τον κλάδο Αστικής Ευθύνης σε έναν από τους πλέον δυναμικούς τομείς, με σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης.
Την εκδήλωση του ΣΕΜΑ που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και υπό την Αιγίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, συντόνισε η κ. Αγγελική Νταλιάνη, Επίτιμη Αντιπρόεδρος του ΣΕΜΑ και απηύθυναν χαιρετισμό ο κ. Μιχάλης Ζορπίδης, Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και ο κ. Γιώργος Καραβίας, Πρόεδρος του ΣΕΜΑ.
Ο κ. Καραβίας αφού αρχικά ευχαρίστησε τις ασφαλιστικές εταιρείες που συμμετείχαν για τη συνεισφορά τους και τις ομιλίες τους, τόνισε ότι ο κλάδος της αστικής ευθύνης αποτελεί έναν αναδυόμενο κλάδο. Πρωταγωνίστησε τη δεκαετία του 70 στην Αμερική και τη δεκαετία του 80 στην Ευρώπη και έρχεται το 2016 να αναδυθεί σαν μία νέα κατηγορία στην ελληνική ασφαλιστική αγορά. Στο εξωτερικό ο κλάδος «Liability» αποτελεί εδώ και χρόνια ξεχωριστή κατηγορία όπως ο κλάδος της υγείας και ο κλάδος γενικών ασφαλίσεων. Συμπεριλαμβάνει περίπου 30 κωδικούς και αποτελεί μία νέα αγορά για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές.