«Η προστασία του Περιβάλλοντος είναι μια κρίσιμη υπόθεση, η οποία τείνει να αναδειχθεί ως το σημαντικότερο ζήτημα της Εποχής μας», επεσήμανε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκπροσώπων και Στελεχών Ασφαλιστικών Εταιριών (ΣΕΣΑΕ) Θάνος Μελακοπίδης στην ομιλία του, στην ημερίδα με θέμα το Περιβάλλον που διοργάνωσε πρόσφατα ο Σύνδεσμος, στη Θεσσαλονίκη. Ομιλητές στην ημερίδα ήταν οι Ανέστης Φιλιππίδης, καθηγητής Οικονομικής Γεωλογίας και Γεωχημείας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Κοκκάλας, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. & Γενικός Διευθυντής της Ασφαλιστικής Εταιρίας Victoria και Πρόεδρος της Επιτροπής Αστικής Ευθύνης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, καθώς και η κα Σωτηρία Μαράκη, Υπεύθυνη ανάληψης κινδύνων Περιβαλλοντικών Ευθυνών της AIG Greece.
Ο κ. Φιλιππίδης παρουσίασε τις βλαπτικές επιδράσεις που προκαλεί στο Περιβάλλον η Ανεξέλεγκτη Ανάπτυξη. Οι Δραστηριότητες του Ανθρώπου (Εξόρυξη, Βιομηχανία, Αποτέφρωση Αποβλήτων, κ.λπ.), ανέφερε χαρακτηριστικά, συμμετέχουν κατά 70% στη Μόλυνση του Περιβάλλοντος, ενώ οι Φυσικές διεργασίες (σκόνη, ηφαιστειακή δραστηριότητα, πυρκαγιές, κ.λ.π.) επιβαρύνουν το περιβάλλον κατά 30%. Φυτοφάρμακα και Εντομοκτόνα έχει αποδειχθεί ότι επιφέρουν σοβαρές ανωμαλίες στην Υγεία των ανθρώπων. Μεταξύ των Ασθενειών που αποδίδονται στην Μόλυνση του Περιβάλλοντος είναι η αναιμία, νεφρικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος κ.α. Ο κ. Φιλιππίδης παρουσίασε σειρά Προτάσεων, Οικονομικά Βιώσιμων και απολύτως εφικτών για την Προστασία του Περιβάλλοντος. Μεταξύ αυτών, η αποκατάσταση Ανθρακωρυχείων και απόδοσή τους σε Γεωργική Χρήση, η Ορθολογική Διαχείριση των Υπόγειων Υδάτων, κ.λπ.
Ο κ. Κοκκάλας επεσήμανε ότι το νέο Νομοθετικό Πλαίσιο Περιβαλλοντικής Ευθύνης για την Πρόληψη και την Αποκατάσταση της Περιβαλλοντικής Ζημιάς στηρίζεται στην αρχή “ο Ρυπαίνων Πληρώνει”. Ο φορέας Εκμετάλλευσης, δηλαδή, που προκαλεί την Περιβαλλοντική Ζημία ή τον Άμεσο Κίνδυνο Ανάλογης Ζημίας καθίσταται Οικονομικά Υπεύθυνος και επωμίζεται το κόστος των Απαιτούμενων Μέτρων και Δράσεων Πρόληψης και Αποκατάστασης των Ζημιών στο Περιβάλλον. Η Ασφαλιστική Αγορά, πρόσθεσε, με την Εμπειρία και την Τεχνογνωσία που διαθέτει σε θέματα Διαχείρισης Ρίσκου και Καταστροφικών Κινδύνων, συμβάλει με τη δημιουργία Εξειδικευμένων Ασφαλιστικών Προγραμμάτων στην Ασφάλιση του Χρηματοοικονομικού Κινδύνου των Υπεύθυνων Φορέων Εκμετάλλευσης.
Υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν για την Ανάπτυξη Σταθερής και Βιώσιμης «Ευρωπαϊκής Ασφαλιστικής Αγοράς», προκειμένου να υπάρξει Ολοκληρωμένη Κάλυψη της Περιβαλλοντικής Ευθύνης. Προϋπόθεση αποτελεί η δυνατότητα Ορθολογικής Εκτίμησης και Ποσοτικοποίησης του προς Ανάληψη Κινδύνου, κατά τρόπον ώστε να καθίσταται εφικτός ο Αξιόπιστος Υπολογισμός Ασφαλίστρου, κατέληξε ο κ. Κοκκάλας.
Τα Οφέλη των Επιχειρήσεων από την Ασφάλιση Περιβαλλοντικής Ευθύνης, περιέγραψε η κα Σωτηρία Μαράκη. Το σχετικό Ασφαλιστήριο προσφέρει, μεταξύ άλλων, μιαν Ολοκληρωμένη Λύση, Προστασία Ισολογισμού, Ασφαλείς Εξαγορές, Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, ενίσχυση της Θετικής Εικόνας και της Φήμης των Επιχειρήσεων, Διατήρηση και Αύξηση της Εμπιστοσύνης των Καταναλωτών με Οικολογική Συνείδηση, Ασφαλές Εργασιακό Περιβάλλον, Σιγουριά για το Μέλλον και Σιγουριά για τους Μετόχους.