Σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία της ασφαλιστικής αγοράς αναμένεται να επιφέρει η εφαρμογή της οδηγίας της ΕΕ για την εξ αποστάσεως εμπορία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών προς τους καταναλωτές.
της Βίκυς Γερασίμου
Η εν λόγω οδηγία αφορά όλο το φάσμα των χρηματοοικονομικών προϊόντων, από προγράμματα ασφάλισης και ατομικής σύνταξης μέχρι και πλατφόρμες με κρυπτονομίσματα, πιστωτικές κάρτες, αμοιβαία κεφάλαια και έχει σαν στόχο να ενισχύσει την προστασία των καταναλωτών και να διασφαλίσει την προσυμβατική ενημέρωσή τους.
Όπως εξηγεί στο Insurancedaily.gr o κ. Β’ Γενικός Γραμματέας της ΠΟΑΔ, Επιτετραμμένος σε Ευρωπαϊκά ζητήματα, κ. Γεώργιος Νίκος, “η οδηγία εισάγει καίριες αλλαγές όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα παρέχονται οι ασφαλίσεις, καθώς αφενός προβλέπει ένα χρονικό διάστημα το οποίο μεσολαβεί από τη λήψη της προσφοράς, μέχρι και την αποδοχή της και αφετέρου ορίζει ότι η όλη διαδικασία πρέπει να γίνεται από πιστοποιημένο επαγγελματία”.
Στις 28 Μαίου του 2021 η Κομισιόν δημοσίευσε την πρότασή της για την αναθεώρηση της οδηγίας και το Νοέμβριο του 2022 μέσω της BIPAR γνωμοδότησε θετικά για τις προτεινόμενες αλλαγές η ΠΟΑΔ.
Σχετική αναφορά μάλιστα είχε γίνει από τον πρόεδρο της BIPAR, Dominique Sizes και τον Πρόεδρο της ΠΟΑΔ Η. Τσολάκη , στην Εθνική Συνδιάσκεψη της Διαμεσολάβησης, μετά από παρουσίαση της γνωμοδότησης της ομοσπονδίας που έγινε από τον κ. Γ. Νίκο.
Εν συνεχεία στις 11 Μαίου 2023 εγκρίθηκε η μεταρρύθμιση του ισχύοντος πλαισίου και στις 7 Ιουνίου του 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την προσωρινή συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την οδηγία. Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών που προβλέπονται θα ακολουθήσει μία περίοδος 24 μηνών, που όταν παρέλθει θα τεθεί σε ισχύ η οδηγία και στην Ελλάδα.
Τι προβλέπει η οδηγία
- Ευκολότερη πρόσβαση στο δικαίωμα υπαναχώρησης 14 ημερών για τις εξ αποστάσεως συμβάσεις χρηματοοικονομικών υπηρεσιών: προκειμένου να διευκολυνθεί η άσκηση αυτού του δικαιώματος, οι έμποροι θα πρέπει να παρέχουν κουμπί υπαναχώρησης κατά την πώληση με ηλεκτρονικά μέσα. Επιπλέον, ο έμπορος υποχρεούται να αποστείλει κοινοποίηση του δικαιώματος υπαναχώρησης εάν η προσυμβατική ενημέρωση ληφθεί εντός χρονικού διαστήματος συντομότερου της μίας ημέρα πριν από τη σύναψη της σύμβασης.
- Σαφείς κανόνες σχετικά με το πώς και πότε πρέπει να παρέχεται η προσυμβατική ενημέρωση, καθώς και με το ποιες πληροφορίες πρέπει να παρέχονται: η πρόταση εκσυγχρονίζει τους κανόνες, για παράδειγμα όσον αφορά τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, επιβάλλοντας στον πωλητή την υποχρέωση να παρέχει ορισμένες πληροφορίες εκ των προτέρων, συμπεριλαμβανομένης, για παράδειγμα, της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του εμπόρου, τυχόν κρυφών δαπανών ή του κινδύνου που σχετίζεται με τη χρηματοοικονομική υπηρεσία. Οι πληροφορίες πρέπει επίσης να εμφανίζονται με ευδιάκριτο τρόπο στην οθόνη, και θεσπίζονται κανόνες σχετικά με τη χρήση αναδυόμενων παραθύρων ή συνδέσμων με επίπεδα για την παροχή πληροφοριών. Οι νέοι κανόνες θα διασφαλίζουν επίσης ότι παρέχεται επαρκής χρόνος στον καταναλωτή για να κατανοεί τις πληροφορίες που λαμβάνει, τουλάχιστον μία ημέρα πριν από την υπογραφή.
- Ειδικοί κανόνες για την προστασία των καταναλωτών κατά τη σύναψη συμβάσεων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μέσω διαδικτύου: οι συμβάσεις χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μπορεί να είναι περίπλοκες και ως εκ τούτου μη εύκολα κατανοητές, ιδίως εάν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης εξ αποστάσεως. Η πρόταση υποχρεώνει τους εμπόρους να δημιουργούν διαδικτυακά συστήματα που είναι δίκαια και διαφανή, και να παρέχουν επαρκείς εξηγήσεις κατά τη χρήση διαδικτυακών εργαλείων (π.χ. αυτοματοποιημένες συμβουλές ή παράθυρα συνομιλίας). Οι κανόνες ενδυναμώνουν επίσης τον καταναλωτή με την εισαγωγή της δυνατότητας να ζητά ανθρώπινη παρέμβαση, εάν η αλληλεπίδραση με τα εν λόγω διαδικτυακά εργαλεία δεν είναι πλήρως ικανοποιητική.
- Επιβολή: η πρόταση θα ενισχύσει τις αρμόδιες αρχές. Θα επιβάλλονται αυστηρότερες κυρώσεις σε συμβάσεις χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που συνάπτονται εξ αποστάσεως σε περίπτωση εκτεταμένων παραβάσεων σε διασυνοριακό επίπεδο, με μέγιστη ποινή τουλάχιστον 4 % του ετήσιου κύκλου εργασιών.
- Πλήρης εναρμόνιση για τη διασφάλιση του ίδιου υψηλού επιπέδου προστασίας των καταναλωτών σε ολόκληρη την εσωτερική αγορά: η πρόταση εισάγει πλήρη νομική εναρμόνιση, θεσπίζοντας παρόμοιους κανόνες για όλους τους παρόχους σε όλα τα κράτη μέλη