Τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης υπολογίζονται, πλέον, ως ένας αξιόπιστος τρόπος συμπληρωματικής συνταξιοδοτικής αναπλήρωσης του εισοδήματος.
Η INTERAMERICAN είναι από τις πρώτες επιχειρήσεις που συνέστησαν ΤΕΑ, αρχικά για τους εργαζομένους της -που έχει εισέλθει στο ενδέκατο έτος της λειτουργίας του- και στη συνέχεια για τους ασφαλιστικούς συνεργάτες πωλήσεων (διαμεσολαβούντες), που ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 2019. Και τα δύο Ταμεία, αποταμιεύουν τις επενδύσεις τους μέσω του αμοιβαίου κεφαλαίου «ΤΕΑ INTERAMERICAN GlobalBalanced Fund of Funds», το οποίο κατά το 2020, παρά την πρωτοφανή αρνητική συγκυρία λόγω της πανδημίας, πέτυχε απόδοση 4,95% στους μεριδιούχους του, μέλη των δύο Ταμείων της εταιρείας. Είναι αξιοσημείωτο ότι το αμοιβαίο κεφάλαιο, στο οποίο επενδύονται οι εισφορές των μελών από τον Ιούλιο του 2013, έχει παρουσιάσει από τότε έως το τέλος του έτους που έκλεισε σωρευτική απόδοση 29,69%.
Το μεικτό αμοιβαίο κεφάλαιο «ΤΕΑ INTERAMERICAN GlobalBalanced Fund of Funds» χαρακτηρίζεται από παγκόσμιο προσανατολισμό, επενδύοντας σε άλλα επιλεγμένα κεφάλαια εξειδικευμένων επενδυτικών οίκων του εξωτερικού. Με σκοπό την προστασία του κεφαλαίου και την επίτευξη αποδόσεων σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα από υπεραξία και εισόδημα, είναι ένα ισορροπημένο-δηλαδή, μεσαίου επενδυτικού κινδύνου- αμοιβαίο κεφάλαιο, όπως επιβεβαιώνεται και από τις αποδόσεις του στο ασταθές οικονομικό περιβάλλον της περιόδου που λειτουργεί. Οι αποδόσεις του σε ετήσια βάση έχουν κυμανθεί από 2,30% μέχρι 8,95% (2019), με αρνητικό πρόσημο μόνο κατά το 2018 (-5,52%).
Η INTERAMERICAN αποτελεί τη μοναδική εταιρεία της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς που έχει συστήσει δύο Επαγγελματικά Ταμεία, στη λειτουργία των οποίων συνεισφέρει οικονομικά. Το σημαντικότερο είναι πως η εταιρεία συνεισφέρει, επιπλέον της τακτικής μηνιαίας εισφοράς κάθε εργαζομένου μέλους του ΤΕΑ του Προσωπικού της ποσοστό 5,25% επί της μεικτής μισθοδοσίας του. Το ΤΕΑ Προσωπικού αριθμεί σήμερα 1.287 ασφαλισμένους και έχει 24,11 εκατ. ευρώ σε καταβεβλημένες εισφορές, ενώ έχει καταβάλει παροχές 3,79 εκατ. ευρώ σε μέλη της. Τα υπό διαχείριση κεφάλαια εφάπαξ παροχών ανέρχονται στα 22,86 εκατ. ευρώ. Αντιστοίχως, το πολύ νεότερο ΤΕΑ Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών της INTERAMERICAN αριθμεί 580 ασφαλισμένους με 1,03 εκατ. ευρώ καταβληθείσες εισφορές και υπό διαχείριση κεφάλαια εφάπαξ παροχών 951.364 ευρώ.
Τα Επαγγελματικά Ταμεία, που σήμερα δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, ανέρχονται σε 24, από τα οποία τα 20 είναι προαιρετικής ασφάλισης, όπως τα δύο ΤΕΑ της INTERAMERICAN και 4 υποχρεωτικής (ασφαλιστικών εργασιών, φαρμακευτικών εργασιών, πετρελαιοειδών και τροφίμων & ποτών). Ο θεσμός των ΤΕΑ εισήχθη το 2002 με τον νόμο 3029, ενώ το επενδυτικό πλαίσιο καθορίστηκε με τον νόμο 4261/2014. Ως προς το φορολογικό πλαίσιο, οι εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών στα ΤΕΑ εκπίπτουν κατά 100%, ενώ οι εφάπαξ παροχές δεν φορολογούνται (οι συντάξεις φορολογούνται ως εισόδημα). Τα ΤΕΑ συστήνονται σε εθελοντική βάση με πρωτοβουλία των εργαζομένων ή των εργοδοτών ή και των δυο μερών και προϋπόθεση σύστασης Ταμείου αποτελεί η συμμετοχή τουλάχιστον 100 μελών.
Έχοντας την εμπειρία των δύο Ταμείων, των εργαζομένων και ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, η INTERAMERICAN υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις ενδιαφέροντος μπορεί να δραστηριοποιηθεί στη διαχείριση ΤΕΑ εφόσον συντρέξει μεταρρυθμιστικά το ασφαλιστικό – νομοθετικό πλαίσιο. Η εταιρεία διαθέτει γι’ αυτό υψηλή φερεγγυότητα και σχετική τεχνογνωσία, που αντλεί από τη μητρική ACHMEA. Ο Γιάννης Καντώρος, Διευθύνων Σύμβουλος της INTERAMERICAN, δηλώνει σχετικά: «Ο τρόπος επίλυσης του συνταξιοδοτικού ζητήματος αναπόφευκτα είναι ιδιαίτερα σύνθετος, με πολλές πτυχές και παραμέτρους: δημογραφικές, εργασιακής απασχόλησης, χρηματοδοτικές, αναπλήρωσης εισοδήματος κ.ά. Πέρα από την κρατική ασφάλιση, την ατομική ιδιωτική και τις ομαδικές ασφαλίσεις, τα Επαγγελματικά Ταμεία προβάλλουν διεθνώς ως συμπληρωματική λύση στην κεφαλαιοποιητική ασφάλιση. Μπορούν να καλύψουν σε σημαντικό βαθμό το συνταξιοδοτικό κενό και χρειάζεται, με συνεργασία του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, να αναζητηθούν τρόποι για την ανάπτυξη του θεσμού των ΤΕΑ».