Η CLEON Conferences Communications (www.cleon.gr), διοργάνωσε με επιτυχία το FAMILY BUSINESS SUMMIT – Hybrid Edition την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Στελεχών και Διαχείρισης Κινδύνων καθώς και με την υποστήριξη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) και του LSE – The Hellenic Alumni Association. Το συνέδριο συντόνισε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΕΝΕ, Παύλος Ευθυμίου πλην της 1 ης Ενότητας, όπου συντόνισε ο Αντιπρόεδρος της KPMG, Βαγγέλης Αποστολάκης.
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας, στην εισαγωγική του ομιλία με τίτλο «Έρευνα και Καινοτομία στην Ελλάδα» τόνισε ότι «Προτεραιότητά μας στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι η ενίσχυση της έρευνας και η ανάπτυξη της καινοτομίας, με έμφαση στη νεοφυή επιχειρηματικότητα. Εστιάζουμε σε πολιτικές και νομοθετικές ρυθμίσεις που στοχεύουν στη συνολική στήριξη του ερευνητικού και επιχειρηματικού ιστού της χώρας. Ο θεσμός της οικογένειας στην Ελλάδα παραδοσιακά είναι το θεμέλιο για την οργάνωση της κοινωνίας. Οι ισχυροί οικογενειακοί δεσμοί αντικατοπτρίζονται, μεταξύ άλλων, στην ίδρυση οικογενειακών επιχειρήσεων. Είναι πολύ σημαντική η ενσωμάτωση της έρευνας, της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών στα επιχειρηματικά τους μοντέλα για την επιβίωσή τους, την περαιτέρω ανάπτυξη και συνέχειά τους στο χρόνο».
Από την πλευρά του, ο Δρ. Βασίλης Γ. Αποστολόπουλος, Πρόεδρος της Ε.ΕΝ.Ε και CEO του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, σημείωσε πως ‘το μέλλον της Ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον μετασχηματισμό, την ανάπτυξη – το scale-up δηλαδή- και την αλλαγή κουλτούρας των Ελληνικών οικογενειακών επιχειρήσεων. Οφείλουμε να ξεφύγουμε από τα κλισέ του χτες, με πυξίδα την εξωστρέφεια και την καινοτομία, τις συμμαχίες που χτίζουν κλίμακα και συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, και την στρατηγική αξιοποίηση των αναπτυξιακών εργαλείων και πόρων μέσα στην δεκαετία που διανύουμε. Είναι η ιστορική ευκαιρία και πρόκληση του Ελληνικού επιχειρείν.
Η στροφή στην Επιχειρηματικότητα όπως λέμε στην Ε.ΕΝ.Ε, είναι ο κρίσιμος αγώνας που καλούμαστε να δώσουμε όλοι μαζί για να αλλάξουμε σελίδα και να οικοδομήσουμε μία βιώσιμη, μακρόπνοη και ταχύρρυθμη ανάπτυξη. Ο Βαγγέλης Αποστολάκης, Αντιπρόεδρος, KPMG στην Ελλάδα, κατά την εισαγωγική του ομιλία αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες προκλήσεις που καλούνται να διαχειριστούν οι οικογενειακές επιχειρήσεις και ανέλυσε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η διακυβέρνηση στην ενδυνάμωση της οικογενειακής συνοχής, την καλλιέργεια πνεύματος ανοιχτής, ειλικρινούς και εποικοδομητικής επικοινωνίας και στον καθορισμό ενός δομημένου και αποτελεσματικού πλαισίου λήψης αποφάσεων τόσο για την οικογένεια όσο και για την επιχείρηση.
Στη συνέχεια, προλογίζοντας το πάνελ της 1 ης Ενότητας με τίτλο «Το Μέλλον των Οικογενειακών Επιχειρήσεων – Νέα Επιχειρηματικά μοντέλα» παρουσίασε συνοπτικά αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας της KPMG και του STEP Project, που διενεργήθηκε κατά τη διάρκειας της πανδημίας και η οποία ανέδειξε ότι οι οικογενειακές επιχειρήσεις είναι έτοιμες να ηγηθούν της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας με έμφαση στο όραμα, το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, τον επιχειρηματικό μετασχηματισμό και την προσφορά στην κοινωνία.
Στο πάνελ, με πέντε αξιόλογους ηγέτες οικογενειακών επιχειρήσεων, συζητήθηκαν σημαντικά θέματα για τη διαδοχή, την προετοιμασία και το ρόλο της επόμενης γενιάς, τη σημασία του οράματος και των αξιών των ιδρυτών και της διάχυσης τους στις επόμενες γενιές.Αρχικά η ομιλία του Γιώργου Α. Τσαβλίρη, Principal, της Tsavliris Salvage Group ήταν ιδιαίτερα διδακτική καθότι αναφέρθηκε στο ότι η δική του επαγγελματική επιτυχία οφείλετε κυρίως στο ότι μαθαίνει και εξελίσσεται από τα έξι του παιδιά. Συνεχίζοντας τόνισε ότι ο άνθρωπος πρέπει να είναι ανοιχτός στη γνώση και να αφουγκράζεται τα ερεθίσματα από το εξωτερικό του περιβάλλον.Η Τέα Αντωνίου – Βαραλή, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΑNTOPACK με τίτλο ομιλίας: «Τα μαθήματα του παρελθόντος οδηγός για το μέλλον των οικογενειακών επιχειρήσεων» έθεσε αρχικά το ερώτημα: «Παραμένουν θετικές ή αρνητικές οι προοπτικές για το μέλλον μιας οικογενειακής επιχείρησης;» δηλώνοντας ότι «Το σίγουρο ότι θα υπάρχουν πάντοτε οικογενειακές επιχειρήσεις. Αυτές, που θα κατορθώσουν να ξεπεράσουν τη φθορά, να βρουν αποτελεσματικές λύσεις σε ζητήματα διαδοχής, που θα επενδύσουν στην καινοτομία, την κατάρτιση, την εκπαίδευση και τη διαφοροποίηση θα μπορέσουν να απολαύσουν ένα ευοίωνο μέλλον στο σημερινό κόσμο, που μεταβάλλεται σε πολύ γρήγορο ρυθμό».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος, της Δ. Κορωνάκης ΑΒΕΕ ο Κωνσταντίνος Κορωνάκης, μίλησε για το: «Το Μετέωρο Βήμα» θίγοντας το μεγάλο θέμα της διαδοχής.Στην συνέχεια, η Δέσποινα Μονοκρούσου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ Φαρμακαποθήκης Α.Ε, με τίτλο ομιλίας «1949 – 2021.
Από ένα δρομάκι… σε γραμμή παραγωγής τελευταίας τεχνολογίας» αναφέρθηκε στο πως έφτασε, ξεκινώντας από ένα μικρό κατάστημα στην οδό Ξούθου τη δεκαετία του 1950 να δημιουργηθεί το 2008 η ΔΥΝΑΜΙΚΗ Φαρμακαποθήκη, με τη συγχώνευση τεσσάρων εταιριών σε μία, ένα τολμηρό και πρωτοπόρο εγχείρημα με 12 μετόχους, 80 άτομα προσωπικό και με αναγκαία την αλλαγή «νοοτροπίας και κουλτούρας». Τόνισε, ότι μέσα σε αυτή την πολυετή πορεία η μετάβαση από γενιά σε γενιά δεν ήταν πάντα «εύκολη και ήπια», προκειμένου η εταιρία να συμβαδίζει με τις απαιτήσεις και της εξελίξεις της εποχής.
Οι αλλαγές στην εσωτερική οργάνωση, η εξυγίανση του πελατολογίου, τα νέα δεδομένα της τεχνολογίας, ο ανταγωνισμός στον κλάδο, ήταν μερικές από τις προκλήσεις που είχε η εταιρία να «διαχειριστεί» στη μετάβασή της. Δόθηκε έμφαση στην οργανωτική δομή και τη στελέχωση της εταιρίας με εξιδεικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, στον ψηφιακό μετασχηματισμό με τις τελευταίες τεχνολογικές λύσεις και ρομποτικά συστήματα, στην ανάπτυξη των υπηρεσιών και στην αναζήτηση νέων συνεργασιών. Συμπερασματικά ανέφερε ότι, η πρώτη γενιά είδε την ευκαιρία και δημιούργησε τα νέα δεδομένα στον κλάδο. Η δεύτερη γενιά με πιο επιχειρηματικό μυαλό ανέπτυξε αυτό που παρέλαβε και έθεσε τις βάσεις μιας μεγάλης και οργανωμένης εταιρείας. Η τρίτη γενιά έφερε τον οργανισμό στο σήμερα. Στόχος είναι η συνέχεια και η βιωσιμότητα της εταιρείας συμβαδίζοντας με τις εξελίξεις της εποχής.
Ο CEO, της Variety Cruises Φίλιππος Βενετόπουλος, αφού έκανε μία σύντομη ιστορική αναδρομή μίλησε για τις αλλαγές που επέφερε η πανδημία στην κρουαζιέρα τα τελευταία δύο χρόνια. Μίλησε επίσης για τα μελλοντικά πλάνα της εταιρείας που περιλαμβάνουν την ενδυνάμωση της παραδοσιακής μικρής κρουαζιέρας.Ο συντονιστής του συνεδρίου Παύλος Ευθυμίου, ξεκινώντας την 2 η Ενότητα με θέμα: «Η επιτυχής διαχείριση του ρίσκου παράγοντας ανάπτυξης και μακροζωίας της οικογενειακής επιχείρησης», τόνισε αρχικά ότι: «Το μεγάλο στοίχημα της ελληνικής επιχειρηματικότητας σήμερα είναι η παραγωγική ανασύνθεση με αιχμή την καινοτομία και τις ποιοτικές επενδύσεις, και, συνολικά, η αλλαγή επιχειρηματικής κουλτούρας με έμφαση στο scaleup, την καινοτομία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, και τις γέφυρες μεταξύ της ώριμης επιχειρηματικότητας και του startup οικοσυστήματος».
Πρώτος ομιλητής, ο Δημήτρης Μάνος, Managing Partner της εταιρείας atc Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές με τίτλο ομιλίας «Tax Compliance & Cashflow Forecasting: Βέλτιστες πρακτικές για τη διαχείριση των κινδύνων στη σύγχρονη οικογενειακή επιχείρηση», αναφέρθηκε στη σημασία της φορολογικής συμμόρφωσης και την επίδραση που ασκούν τα κρίσιμα φορολογικά θέματα όπως είναι ο νέος φορολογικός νόμος 4172/2013 και ο νέος Κώδικας φορολογικής διαδικασίας ν.4174/2013 στην ανάπτυξη και μακροζωία των οικογενειακών επιχειρήσεων.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο Cash Flow Forecasting ως απαραίτητο εργαλείο του σύγχρονου management καθώς και στις αλλαγές που προβλέπει ο νέος εργασιακός νόμος. Στην συνέχεια, ο Αλέξανδρος Δοβλές, Εταίρος στην Δικηγορική Εταιρεία SAPLEGAL- Α.Σ. Παπαδημητρίου και Συνεργάτες, παρουσίασε το ζήτημα των κινδύνων από την διαδοχή στην οικογενειακή επιχείρηση και των τρόπων διαχείρισης αυτών. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι ..επτά στις δέκα οικογενειακές επιχειρήσεις παύουν να λειτουργούν εξαιτίας αντιδικιών και λοιπών προβλημάτων που σχετίζονται με την διαδοχή στην ιδιοκτησία και την διοίκηση της, κυρίως λόγω των αντικρουόμενων επιθυμιών και συμφερόντων των μελών της οικογενείας. Τόνισε ωστόσο ότι την βοήθεια κατάλληλων νομικών και φορολογικών συμβούλων δύναται να σχεδιασθεί και να υλοποιηθεί ομαλή διαδοχή, με αποτέλεσμα αφενός την επιβίωση της οικογενειακής επιχείρησης, αφετέρου την διαφύλαξη της οικογενειακής ενότητας.»Στην ίδια ενότητα, Η Νάντια Λιάπη, Director Governance, Risk & Compliance Services, Space Hellas με τίτλο ομιλίας: “Risk Management – Thinking out of the box” στην ίδια ενότητα, επισήμανε ότι: «Οι επιχειρήσεις στις μέρες μας έχουν να αντιμετωπίσουν πληθώρα απειλών και κινδύνων είτε από το εσωτερικό, είτε από το εξωτερικό τους περιβάλλον. Με την αναγνώριση των απειλών και τη σωστή οργάνωση, κάθε οργανισμός μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους κινδύνους και να τους μετατρέψει σε ευκαιρία διάκρισης από τον ανταγωνισμό. Στην αντιμετώπιση των κινδύνων συμβάλλουν τεχνικά και οργανωτικά αντίμετρα.
Ενδεικτικά, στα τεχνικά μέτρα αναφέρουμε την προμήθεια κατάλληλου εξοπλισμού και τον ψηφιακό μετασχηματισμό μιας επιχείρησης, ενώ στα οργανωτικά το μεγάλο στοίχημα που έχουν να κερδίσουν οι οργανισμοί, αφορά την εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού τους, με στόχο την αποτελεσματική αναγνώριση και αντίδραση στην εμφάνιση μιας απειλής».Τελευταίος ομιλητής της 2 ης Ενότητας, ο Διονύσης Γρηγορόπουλος, Managing Director, Logistics Way με τίτλο ομιλίας: «Ο μετασχηματισμός και εφαρμογή βιώσιμων αλυσίδων εφοδιασμού στις οικογενειακές επιχειρήσεις: Προβληματισμοί – Προκλήσεις – Στρατηγική – Μεθοδολογία», αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο του μετασχηματισμού και εφαρμογής βιώσιμων αλυσίδων εφοδιασμού στις Ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις. Οι οποίες μπορούν, με την κατάλληλη ενίσχυση και υποστήριξη, να προσφέρουν πολλά στην οικονομία αφού χαρακτηρίζονται από αρετές, όπως συνεχή τάση για καινοτομία, αγάπη των μελών τους για αυτό που κάνουν, υψηλά κίνητρα για το καλύτερο αποτέλεσμα και μεγάλη έμφαση στην ποιότητα για την διατήρηση της φήμης τους.Ο Board Member της Zeritis Group, Co-Founder της Intellectica, Founder της Gaze Capital Γεώργιος Ζερίτης, σε ξεχωριστή ομιλία μίλησε για το μεγάλο “Turnaround Story” της Zeritis Group και για την δημιουργία βιωσιμότητας.
Ο Ευάγγελος Γκιζελής, Chairman & CEO της Gizelis Robotis πραγματοποίησε ομιλία με τίτλο: «Οι οικογενειακές επιχειρήσεις που δεν συμβαδίζουν με τα δεδομένα της εποχής βαδίζουν προς ένα σκοτεινό μέλλον» συγκεκριμένα δήλωσε ότι: «Ο παραγωγικός ψηφιακός μετασχηματισμός, ο έξυπνος αυτοματισμός και η προσαρμογή στις απαιτήσεις της 4 ης βιομηχανικής επανάστασης είναι σήμερα μονόδρομος για τις επιχειρήσεις. Η ελληνική επιχείρηση που δεν θα καταφέρει να συμβαδίσει με τα νέα δεδομένα και τον ανταγωνισμό της νέας ψηφιακής εποχής δεν θα μπορέσει να επιβιώσει. Πιστεύω ότι εάν το θελήσουμε, με σχέδιο, σωστή οργάνωση και κατάλληλη στρατηγική, μπορούμε να πετύχουμε να φτάσουμε στην ψηφιακή κορυφή. Αγκαλιάζοντας τις σύγχρονες τεχνολογίες της ρομποτικής και αυτοματισμού, μπορούμε να γίνουμε οι πρωταγωνιστές του σήμερα και του αύριο».Η 3 η Ενότητα με θέμα: «Η καινοτομία στην οικογενειακή επιχείρηση- Old versa new?» ξεκίνησε με την παρουσίαση του κ. Σωτήρη Συρμακέζη, CEO της Throo Payments Europe, με τίτλο “Digitize or die”, όπου εστιάστηκε στην σημαντική και άμεση ανάγκη όλων των επιχειρήσεων να ξεκινήσουν τον δικό τους ψηφιακό μετασχηματισμό καθώς, σε διαφορετική περίπτωση διακινδυνεύουν την ίδια την ύπαρξή τους.
Με παραδείγματα από όλους τους κλάδους της αγοράς, ο κ. Συρμακέζης εξήγησε πώς η ψηφιακή τεχνολογία έχει αλλάξει ριζικά την εικόνα της αυτοκινητοβιομηχανίας, των ΜΜΕ, της λιανικής και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών καθώς νέοι ισχυρότατοι παίκτες μπαίνουν στην αγορά και μεγεθύνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς εκτοπίζοντας σταδιακά τους παραδοσιακούς παίκτες. Αυτό μάλιστα σε βαθμό που κάποιοι πρώην κολοσσοί ουσιαστικά αφανίζονται, με εμβληματικά παραδείγματα τις Kodak, RIM (Blackberry), Blockbuster κ.ά. Στη συνέχεια ο κ. Συρμακέζης ανέλυσε τους παράγοντες οι οποίοι έχουν συντελέσει σ’ αυτή την 4 η βιομηχανική επανάσταση (τεχνολογία, πελάτες, ρυθμιστικό πλαίσιο και διαθεσιμότητα κεφαλαίων). Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με τα 10 πράγματα που πρέπει να αποφύγει κάθε επιχείρηση που ξεκινά το δικό της ταξίδι ψηφιακού μετασχηματισμού.
O Κωνσταντίνος Καραγεωργίου, επικεφαλής της 2 ης γενιάς ηγεσίας της 3αλφα-ΑΦΟΙ Κ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Α.Ε.Β.Ε., με την ομιλία του «Καινοτομία στην οικογενειακή επιχείρηση: αναγκαίο καλό» αναφέρθηκε στην βιωματική του εμπειρία μέσα από το επιτυχημένο εγχείρημα «3αλφα-έτοιμα φυσικά, όσπρια μαγειρεμένα στον ατμό». Αρχικά παρουσίασε δύο σενάρια των συνθηκών καινοτομίας που επικρατούν στην οικογενειακή επιχείρηση, ένα εξιδανικευμένο και ένα πιο «τοξικό». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο υπόβαθρο που ενυπάρχει στην 3αλφα και διαμόρφωσε την φιλοσοφία καινοτομίας της εταιρίας. Κάνοντας μια σύντομη αναφορά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του project «έτοιμα φυσικά», ανέλυσε εκείνες τις αξίες που ήδη φέρει η εταιρεία και αξιοποιήθηκαν, όπως και εκείνες που αναδείχθηκαν. Αξίες που αποτελούν θεμελιώδεις συντελεστές για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος καινοτομίας, με απώτερο σκοπό την εξασφάλιση του αέναου κύκλου αειφόρου ανάπτυξης για τις οικογενειακές επιχειρήσεις.
Στην συνέχεια, ακολούθησε η ομιλία της Ιρίνα Τακά, Ιδιοκτήτρια και Εκτελεστική Αντιπρόεδρος, ΕΒΥΠ ΕΕ, Τεχνολογίες Βιοδιέγερσης Καλλιεργειών με τίτλο “Diversify to Survive and Thrive”.Η Κατερίνα Σαντίκου, Founder & Managing Director, Workathlon – Business Development Manager, Santikos Collection, η οποία αναφέρθηκε στο πόσο διαφορετικό είναι το να αναλαμβάνεις καθήκοντα στην οικογενειακή επιχείρηση από το να δημιουργείς την δική σου και για το πως θα πρέπει να ξεπερνιόνται οι δυσκολίες και τα εμπόδια που προκύπτουν στην πορεία.
Στην τελευταία Ενότητα με θέμα: «Επιλέγοντας στρατηγικές ανάπτυξης (Diversification – Partnership) μίλησε αρχικά ο Κωνσταντίνος Δερμάνης, Partner, Deca Investments για «Τα οφέλη των συνεργασιών και των εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης για τις οικογενειακές επιχειρήσεις».Ακολούθησε η συζήτηση του Γιώργου Πολέμη, Δ. Σύμβουλο της DP Pumps Drakos Polemis στο Family Summit 2021 για τις στρατηγικές αναπτύξεις της Δράκος Πολέμης – DP PUMPS και το πως καταφέρνει να δραστηριοποιείται ταυτόχρονα σε τόσες πολλές χώρες. Ανάφερε ότι η απάντηση δεν είναι εύκολη και έχει να κάνει με το να προσαρμόζεσαι με την κουλτούρα της κάθε χώρας, με την ευελιξία και το σημαντικό after sales support που παρέχει. Βασικό κομμάτι είναι οι συνέργειες και σε αυτό πρέπει να δουλέψουν οι Ελληνικές εταιρίες. Αυτό που τονίστηκε από τον κ. Πολέμη είναι ότι η Δράκος-Πολέμης πάντα πορεύεται με τις αξίες της και φροντίζει όλα τα νέα μέλη της ομάδας να τις ακολουθούν, ΠΑΘΟΣ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ-ΠΟΙΟΤΗΤΑ-ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ.Ο Δημήτρης Τρύφων, εταίρος της Charamida Investments και αντιπρόεδρος της Winmedica, αναφέρθηκε στην σημασία της διαφοροποίησης των συμφερόντων μιας οικογένειας πέρα από την οικογενειακή επιχείρηση μέσα από επενδύσεις σε άλλους κλάδους και παρουσίασε την στρατηγική του family office της οικογένειας του. Επίσης, αναφέρθηκε στον δικό του ρόλο μέσα στην οικογενειακή επιχείρηση και τους στόχους του να βοηθήσει την Winmedica, μιας εκ των εταιριών του ομίλου ΕΛΠΕΝ, στην εξέλιξη του επιχειρηματικού της μοντέλου από αμιγώς εμπορικό σε παραγωγικό, καθώς και να βοηθήσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρίας. Τελειώνοντας την 4 η Ενότητα, ο Πέτρος Ζαβακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Cosmomed Πραγματοποίησε ομιλία με τίτλο: “Setting ego aside: a succession story enabling growth”.
Στους χορηγούς επικοινωνίας ήταν το Insurance Daily και το AM ασφαλιστικό Marketing,