Η όραση είναι η κυρίαρχή μας αίσθηση και ευθύνεται για τη μεταβίβαση 80-85% των πληροφοριών, που λαμβάνουμε από το περιβάλλον στον εγκέφαλό μας προς επεξεργασία.
της Ιωάννας Μεταξάκη, Χειρουργού Οφθαλμιάτρου Ομίλου Affidea, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, MD, PhD, FEBO
Πολλές οφθαλμολογικές παθήσεις και ανεπάρκειες στην ανάπτυξη του οπτικού μας συστήματος, μπορεί να μη γίνονται αμέσως αντιληπτές είτε γιατί εμφανίζονται από πολύ μικρή ηλικία είτε γιατί εκδηλώνονται με συμπτώματα σε αρκετά προχωρημένο στάδιο.
Ο προληπτικός οφθαλμολογικός έλεγχος για κάθε ηλικιακή ομάδα είναι πολύ σημαντικός, προκειμένου να εξασφαλίζεται η σωστή ανάπτυξη του οπτικού μας συστήματος και η πρώιμη διάγνωση ασθενειών που απειλούν την όρασή μας.
ΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
Η οπτική λειτουργία ξεκινά να αναπτύσσεται στην ενδομήτριο ζωή, αλλά συνεχίζει να αναπτύσσεται και να ωριμάζει στα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού. Όταν γεννιόμαστε δεν έχουμε τέλεια όραση έχουμε όμως, την ικανότητα να «μάθουμε» να βλέπουμε. Η διαδικασία αυτή εξελίσσεται μέχρι τα 8-9 έτη.
Εάν μέχρι την ηλικία των 8 περίπου ετών, που ορίζεται ως το διάστημα ωρίμανσης του οπτικού μας συστήματος, οι οφθαλμοί εξ αιτίας μίας ανώμαλης κατάστασης δεν μεταφέρουν στον εγκέφαλο καθαρή εικόνα, τότε μια μόνιμη και μη αναστρέψιμη έκπτωση στην όραση (αμβλυωπία) μπορεί να συμβεί. Αυτές οι ανωμαλίες, όταν εντοπίζονται νωρίς και θεραπεύονται, δεν έχουν αρνητική επίπτωση στην όραση και όσο νωρίτερα γίνεται η αποκατάσταση της όρασης, τόσο πληρέστερη και ποιοτικότερη είναι αυτή.
Τέτοιες ανωμαλίες είναι:
• οι διαθλαστικές ανωμαλίες (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός)
• ο στραβισμός
• ο συγγενής καταρράκτης
• η πτώση βλεφάρων
Εκτός από καταστάσεις που εμποδίζουν την ανάπτυξη της οπτικής λειτουργίας, υπάρχουν και οφθαλμολογικές παθήσεις που απειλούν την υγεία των ματιών και εμφανίζονται σε βρεφική και παιδική ηλικία, όπως το συγγενές γλαύκωμα, κακοήθεις όγκοι, κερατόκωνος, κ.λπ.