Συνέντευξη του Νίκου Κεχαγιάογλου, Οργανωτικού Γραμματέα του Συλλόγου Ζημιωθέντων Ασπίς & Διευθύνοντα Συμβούλου της Κ2 – ΕΠΕ. Ο κ. Κεχαγιάογλου μας μίλησε, μεταξύ άλλων, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την οριστική μη εξεύρεση αναδόχου, για τις υπάρχουσες ευθύνες, για τη σημερινή αποτίμηση της περιουσίας και τα λάθη που κατά τη γνώμη του έχουν γίνει στη διαχείρισή της. Αναφέρθηκε επίσης, στην έννοια των “δικαιούχων”, στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από το Σύλλογο, στο θέμα των οφειλομένων ασφαλίστρων και σε πολλά άλλα, ουσιώδη και ενδιαφέροντα.
Πολλοί είναι οι ασφαλισμένοι που έχουν καταθέσει αγωγές. Ωστόσο πόσος χρόνος απομένει μέχρι τη διαγραφή των αδικημάτων και την ακύρωση τελικά της προσπάθειάς τους;
Χιλιάδες ασφαλισμένοι έχουν ήδη καταθέσει αγωγές κατά του Ελληνικού Δημοσίου για την αυταπόδεικτη πλημμελή εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών. Ο Σύλλογός μας ήδη έχει φροντίσει για αυτό και συνεργάζεται με εξειδικευμένα δικηγορικά γραφεία στα οποία μπορούν να απευθυνθούν όσα μέλη μας επιθυμούν. Εντούτοις η κεντρική επιδίωξή μας είναι η πολιτική διευθέτηση του ζητήματος, διότι αυτό είναι αμιγώς πολιτικό. Αν όμως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα δεν πάρουμε μια ικανοποιητική νομοθετική ρύθμιση για το πρόβλημα, τότε αναγκαστικά όλοι θα στραφούμε εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου διότι η παραγραφή θα γίνει στο τέλος του 2014.
Τελικά, ο Σύλλογος Ζημιωθέντων έχει καταλήξει σε ολοκληρωμένη βιώσιμη πρόταση; Και αν ναι, υπάρχει φορέας που εναντιώνεται, μέχρι σήμερα, στην υλοποίησή της;
Φυσικά, κυρία Μωράκη, σε κάθε στάδιο της υπόθεσης καταθέταμε προτάσεις σύμφωνα με τις διαμορφωθείσες εξελίξεις οι οποίες στο πέρασμα του χρόνου όλοι τις παραδέχονταν σαν σωστές. Δείτε για παράδειγμα την πρώτη μας πρόταση για εκκαθάριση εν λειτουργία με την εγγύηση του κράτους, πόσο ρεαλιστική και βιώσιμη ήταν. Τώρα που μιλάμε ήδη έχουμε έτοιμη και τη νέα μας πρόταση αλλά όλα σκοντάφτουν στην άρνηση των αρμοδίων να ασχοληθούν με το θέμα σοβαρά.
Η παρελκυστική τακτική δίνει και παίρνει. Αυτό που σε γενικές γραμμές προτείνουμε είναι η άμεση εφαρμογή του νόμου 3867 για καταβολή του 70% των οφειλομένων χωρίς να περιμένουμε το τέλος της εκκαθάρισης η οποία μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες, με μια ρύθμιση σε βάθος πενταετίας. Το προϊόν της εκκαθάρισης μπορεί να εκχωρηθεί απευθείας στο εγγυητικό κεφάλαιο. Σε αντίθετη περίπτωση, το δημόσιο θα αναγκαστεί μέσω της δικαστικής οδού να πληρώσει έστω και λίγο αργότερα, εις ολόκληρο και με τόκους υπερημερίας. Το δίλημμα λοιπόν είναι: πληρωμή του 70% από το εγγυητικό ή πληρωμή κεφαλαίου και τόκων από το Ελληνικό Δημόσιο. Σε αυτή την κατάσταση έχουν φέρει οι άστοχοι χειρισμοί την υπόθεση.
Τελικά, πιστεύετε ότι θα βρεθεί λύση; Θα αποζημιωθούν ποτέ όλοι όσοι επλήγησαν από το πρωτοφανές, ως προς τις επιπτώσεις του στους πολίτες, σκάνδαλο;
Προσωπικά είμαι αισιόδοξος αλλά δυστυχώς δεν έχω πολύ εμπιστοσύνη στους αποφασίζοντες. Όλα όμως πιστεύω ότι θα κριθούν πολύ σύντομα οπότε η αγωνία θα τελειώσει ελπίζω προς το συμφέρον όλων.
Νίκος Κεχαγιάογλου
Οργανωτικός Γραμματέας Συλλόγου Ζημιωθέντων Ασπίς & Διευθύνων Σύμβουλος της Κ2 – ΕΠΕ
Δείτε όλη τη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ”, τεύχος 21, Ιούνιος 2013. Γίνετε συνδρομητές στο www.asfalistikomarketing.gr, διαβάστε ολόκληρο το άρθρο και αποκτήστε πρόσβαση σε όλα τα άρθρα, όλων των τευχών. Περισσότερες πληροφορίες: 210 9578130-2
Αν δε λυθεί άμεσα το πρόβλημα της ΑΣΠΙΣ, δεν πρόκειται να αναπτυχθεί η ασφαλιστική αγορά συμβολαίων Ζωής. Για να πλησιάσουμε κάποτε τους ευρωπαικούς μέσους όρους ανάπτυξης της ασφαλιστικής αγοράς, δεν θα πρέπει να υπάρχει ούτε ένας που να λέει: “γιατί να ασφαλισθώ για μια ζωή και να χάσω όλες τις οικονομίες μου?”, “αφού και τους ασφαλισμένους της ΑΣΠΙΣ (3ου Ομίλου στη Χώρα), κανένας δεν τους αποζημίωσε, παρότι υπήρχε υποτιθέμενη αυστηρή κρατική εποπτεία και υπάρχουν και σήμερα νόμοι αποζημίωσης από το Κράτος?”
Συνεπώς χρειάζεται άμεση λύση τώρα. Προτάσεις ρεαλιστικές υπάρχουν, αλλά θα πρέπει να υπάρξει και η πολιτική βούληση, πρωταρχικά της κυβέρνησης και της τρόικας.