Ο μέσος Έλληνας Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής/Διαμεσολαβήτρια ξεκίνησε να ασκεί το επάγγελμα τις δεκαετίες ’90 & ’00 (ποσοστό 53,4%) έχοντας άδεια Ασφαλιστικού Πράκτορα (σε ποσοστό 84%) και ξεκίνησε την επαγγελματική του/της σταδιοδρομία από το agency ασφαλιστικής εταιρείας (62%).
- Συνεργάζεται είτε αποκλειστικά με μια εταιρεία (50,1%) είτε με περισσότερες από μία, σε ποσοστό 49,9%.
- Πάνω από τους μισούς επαγγελματίες μη αποκλειστικής συνεργασίας, συνεργάζονται με από 2 μέχρι 5 Ασφαλιστικές εταιρείες.
- Το 56,5% των πρακτόρων που συνεργάζονται και με τρίτο πράκτορα, του δίνουν περίπου το 25% της παραγωγής τους.
γράφει ο Νίκος Μωράκης
Ο μέσος Έλληνας Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής έμαθε για το επάγγελμα και αποφάσισε να ασχοληθεί είτε έπειτα από προτροπή φίλου και γνωστού Ασφαλιστή (46%) είτε από μόνος του (20,2%) είτε λόγω γνωστού στο οικογενειακό του περιβάλλον (16,3%). Έχει Ανώτατες (31,6%) ή Ανώτερες σπουδές (25,7%), έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και έχει λάβει πιστοποίηση από τον ΕΙΑΣ (59,7%). Ασχολείται αποκλειστικά με το επάγγελμα (76,2%) και διατηρεί ατομική επιχείρηση με ακαθάριστα έσοδα έως 30.000 ευρώ το χρόνο (49,3%).
Διαβάστε επίσης: Τι εισόδημα έχουν οι διαμεσολαβητές
Θεωρεί ότι νούμερο ένα εμπόδιο στο επάγγελμά του είναι:
- η απουσία ισχυρών φορολογικών κινήτρων στις ασφαλίσεις ζωής (54,3%) και ακολουθούν
- η υψηλή φορολογία (53.7%),
- ο ανταγωνισμός από τα εναλλακτικά κανάλια διαμεσολάβησης (26,7%) και σαν τέταρτο πρόβλημα κατατάσσει
- τη χαμηλή ασφαλιστική συνείδηση στη χώρα μας (21,1%).
Ο χώρος εργασίας τους είναι υποκατάστημα ασφαλιστικής εταιρείας σε ποσοστό 41,8% η οικία του σε ποσοστό 24,9% και ακολουθούν η ενοικίαση γραφείου σε ποσοστό 22,6% και μόνο ένα 10,7% διατηρεί δικό του ιδιόκτητο γραφείο.
Τo 55,2% των επαγγελματιών απασχολούν ένα άτομο προσωπικό, το 37,3% από δύο έως τέσσερα άτομα ενώ το 7,5% από πέντε άτομα και πάνω. Ως μισθολογικό κόστος υπολογίζεται ότι σε ποσοστό 72% τους κοστίζει έως και 20% στο σύνολο των προμηθειών τους. Στα ίδια επίπεδα υπολογίζονται και τα λειτουργικά έξοδα καθώς το 76,5% των διαμεσολαβητών δεσμεύουν έως 20% από το σύνολο των προμηθειών τους.
Σημείωση από τον συντάκτη: Πολλά από τα παραπάνω στοιχεία δεν ήταν άγνωστα στην ασφαλιστική αγορά και ήταν “γνωστά” στου κύκλους της διαμεσολάβησης. Είναι όμως σημαντικό ότι πλέον υπάρχουν καταγεγραμμένα από μια επίσημη μελέτη/έρευνα που φέρει τη φερεγγυότητα και την αξιοπιστία της υπογραφής της ICAP.
Πηγή στοιχείων: Τα παραπάνω στοιχεία τα αλιεύσαμε από την παρουσίαση της έρευνας που εκπόνησε η ICAP για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) που έγινε διαδικτυακά στις 7 Οκτωβρίου 2020. Ο χρόνος διεξαγωγής της έρευνας ήταν από τις 16 Ιανουαρίου έως τις 21 Φεβρουαρίου και η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε συμπεριελάμβανε ερωτηματολόγιο που αποστάλθηκε σε 5.700 ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές εκ των οποίων απάντησαν οι 1.420. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης στοιχεία από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσιών Εσόδων (ΑΑΔΕ) και την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ).