Ριζικές αλλαγές αναμένονται να διαταράξουν τη λειτουργία των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας, μέσω της σχεδιαζόμενης κατάργησης των μεικτών αδειών λειτουργίας τους.
Ανατροπή στο ρευστό τοπίο λειτουργία των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας (Μ.Η.Ν.) φέρνει επικείμενο νομοσχέδιο, ταράσσοντας τα νερά μιας κατηγορία δομών περίθαλψης που αναζητά να βρει τις ισορροπίες της. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από κύκλους της Περιφέρειας Αττικής, αρμόδιας αρχής για τη χορήγηση βεβαιώσεων λειτουργίας στις ιδιωτικές Μ.Η.Ν., στα άμεσα σχέδια του Υπουργείου Υγείας είναι να αλλάξει άρδην το νομοθετικό τοπίο των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας, επιτρέποντας πλέον την αδειοδότηση αποκλειστικά και μόνο Μ.Η.Ν. λειτουργούντων με μία ιατρική ειδικότητα.
Οι ανωτέρω πληροφορίες έρχονται να περιπλέξουν ακόμα περισσότερο το τοπίο στον χώρο των Μ.Η.Ν., σε συνέχεια της πολυσυζητημένης, τους τελευταίους μήνες, αρνητικής στάσης της Περιφέρειας Αττικής να χορηγήσει άδειες λειτουργίας σε Μ.Η.Ν. Με βάση την ισχύουσα Υπουργική Απόφαση υπ’ αριθ. A6/Γ.Π.οικ. 103516 (ΦΕΚ Β΄ 3206/28-11-2014), η Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας είναι μία υγειονομική μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας η οποία μπορεί είτε να παρέχει υπηρεσίες υγείας μίας μόνο ιατρικής ειδικότητας (χειρουργικού τομέα, παθολογικού τομέα, οδοντιατρικής) είτε να συνδυάζει δύο ή περισσότερες ειδικότητες μέσω της έκδοσης μεικτής βεβαίωσης λειτουργείας από την αρμόδια Περιφέρεια.
Υπενθυμίζεται ότι, στο εγχώριο νομοθετικό επίπεδο, η ανάπτυξη του διεθνώς κατοχυρωμένου θεσμού των Μ.Η.Ν. εδραιώθηκε κατόπιν σχετικής παρέμβασης της Τρόικας, με απώτερο στόχο, πέραν της αποσυμφόρησης των νοσοκομείων από πλήθος μικροεπεμβάσεων, την ενίσχυση της επιχειρηματικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, μέσω της προσέλκυσης ξένων κι εγχώριων επενδυτών, οι οποίοι θα ενδιαφέρονταν να επενδύσουν στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Σε περίπτωση πραγματοποίησης του ανωτέρω ανατρεπτικού και δυσοίωνου νομοθετικού σεναρίου, οι υφιστάμενες, νομίμως λειτουργούσες μεικτές Μ.Η.Ν. θα οδηγηθούν σε «κλείσιμο» ή οικονομική αυτοκτονία, ενώ αντίστοιχα όσα ιδιωτικών συμφερόντων επενδυτικά σχέδια ανάπτυξης έχουν ως αντικείμενο την ανάπτυξη μεικτών Μ.Η.Ν. θα μείνουν αναξιοποίητα.
Αναμφισβήτητα, μία αιφνιδιαστική νομοθετική παρέμβαση από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας υπέρ της κατάργησης στέγασης περισσότερων της μίας ιατρικών ειδικοτήτων από τις Μ.Η.Ν., αφενός θα δημιουργήσει πληθώρα ερωτημάτων ως προς τα ποια ιδιωτικά συμφέροντα καλείται να ικανοποιήσει και αφετέρου θα αφήσει πυκνές σκιές πάνω από το εγχώριο τοπίο του ελεύθερου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων. Για να αντιληφθεί κανείς το ποσό τραγικό είναι το ενδεχόμενο αυτό ας σκεφτεί ότι ισοδυναμεί με το να επιβάλει το κράτος στους δικηγόρους στα γραφεία τους να ασχολούνται μόνο με αστικό δίκαιο! Αν επιθυμούν να ασχοληθούν π.χ. με υποθέσεις εργατικού δικαίου θα πρέπει να ανοίξουν δεύτερο δικηγορικό γραφείο και αν θελήσουν να ασχοληθούν με το ποινικό δίκαιο να ανοίξουν τρίτο δικηγορικό γραφείο κ.ο.κ….
Σε κάθε περίπτωση, μία τέτοιου είδους πολιτική επιλογή είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει σοβαρές αντιδράσεις από την πλευρά των Θεσμών σε μία εποχή που η Χώρα έχει ανάγκη να θέσει στις προτεραιότητές της άμεσες επενδυτικές «ανάσες» και βέλτιστες αναπτυξιακές λύσεις. Επιχειρηματικοί κύκλοι στους οποίους ετέθησαν υπόψη αυτές οι πληροφορίες, θεωρούν πως δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί ένα τέτοιο καταστροφικό σχέδιο. Ενδεχόμενη υιοθέτησή του, λένε, θα αφήσει τεράστια σκιά στο Υπουργειο Υγειας που θα κληθεί να δικαιολογήσει γιατί επιβάλλει νομοθετικά σε έναν επιχειρηματία τον περιορισμό της δραστηριότητας του σε μια μόνο δράση και το ποιος ή ποιοί εξυπηρετούνται από αυτή την εξέλιξη. Πέραν του γεγονότος ότι το όλο θέμα αντίκειται ευθέως στις Ευρωπαϊκές αρχές του Ανταγωνισμού, αποθαρρύνει τους επενδυτές στον χώρο της Υγείας που δεν θα πλησιάσουν για να επενδύσουν σε μια μόνο δράση . Και βέβαια αγγίζει το Μέγαρο Μαξίμου που σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία δεν επιθυμεί να δώσει το δικαίωμα στους δανειστές ότι τους εξαπατά και εφαρμόζει πολιτικές «κλειστών» επαγγελμάτων.