Από έγκυρες πηγές μάθαμε ότι οι Εκκαθαριστές της Aspis προέβησαν σε παράνομες πράξεις για να μειώσουν το ύψος των Αποθεματικών που έπρεπε να υπάρχουν στα βιβλία τουλάχιστον των Εταιρειών. Οι πηγές επίσης, δήλωσαν ότι έχουν τα σχετικά έγγραφα στα χέρια τους με τα οποία μπορούν να τεκμηριώσουν τις καταγγελίες τους. Τον Μάρτιο 2011, εμφάνισαν Αποθεματικά ύψους 195 εκατ. ευρώ και τον Οκτώβριο, 2011 τα μείωσαν στα 125 εκατ. ευρώ! Η διαφορά των 70 εκατ. ευρώ προέκυψε από την αλλαγή της “Ημερομηνίας Τροποποίησης” σε “Ημερομηνία Έναρξης” των εν λόγω Συμβολαίων! Διαβάστε τι συνέβαινε τότε κάτω από τα μάτια των… “Εποπτικών Αρχών”!
Συγκεκριμένα, η Εταιρεία μη δυνάμενη να πληρώσει – τα εγγυημένα στην επταετία – Κεφάλαια του “Aspis Bond”, που είχαν εκδοθεί το 2000 και έληγαν το 2010, λίγο πριν την ημερομηνία λήξης της επταετίας τους, έκανε μια γενναιόδωρη πρόταση στους Επενδυτές προσφέροντας ένα νέο “Aspis Plus” το οποίο θα έληγε τέσσερα χρόνια μετά με 6% επιτόκιο, το οποίο όμως θα υπολογίζονταν “αναδρομικά” για… επτά χρόνια και όχι για τέσσερα! Δηλαδή, υποσχέθηκαν στους Επενδυτές 42% απόδοση των Κεφαλαίων τους σε τέσσερα χρόνια! Όπως και να το κάνουμε ακούγονταν ελκυστικό και οι περισσότεροι το δέχτηκαν, αφού οι προτάσεις έγιναν από τα… τσακάλια των εν λόγω Εταιρειών! Αναφερόμαστε σε πάνω από 15.000 παρόμοια Συμβόλαια και επομένως μπορείτε να φανταστείτε το μέγεθος και την έκταση της… Απάτης!
Οι εκκαθαριστές ψάχνοντας να μειώσουν τις υποχρεώσεις των Εταιρειών προς τους δικαιούχους, δεν γνωρίζουμε γιατί, υποχρεώσεις τονίζουμε, που απορρέουν από τα “Κεφάλαια” των Επενδυτών που βρίσκονταν “Υπό Διαχείριση” από την Aspis, εμπνεύστηκαν την αλλαγή της “Ημερομηνίας της Τροποποίησης” που έγινε το 2007, και την κατέγραψαν ως “Ημερομηνία Έναρξης” των εν λόγω Συμβολαίων, μειώνοντας τη διάρκειά τους και επομένως και την Αξία της Εξαγοράς τους! Έτσι, οι Επενδυτές που θα διεκδικούσαν τα Κεφάλαιά τους θα εισέπρατταν πολύ λιγότερα Κεφάλαια! Το παράδειγμα της εξαγοράς της ΑΤΕ Bank από την “Τράπεζα Πειραιώς” είναι ίσως το πλέον κατάλληλο για να καταλάβουν οι αναγνώστες το μέγεθος της Παρανομίας. Η “Τράπεζα Πειραιώς” είναι υποχρεωμένη να τιμήσει και να εξοφλήσει όλα τα “Προθεσμιακά Αποταμιευτικά Συμβόλαια’ που είχε εκδώσει η ΑΤΕ Bank την ημερομηνία που λήγουν καταβάλλοντας ολόκληρο το Επιτόκιο που καθόριζε η Σύμβαση! Δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι επειδή δεν Κέρδισε το ανάλογο ποσοστό, θα καταβάλλει μικρότερο Επιτόκιο στον Καταθέτη της ΑΤΕ Bank και να μην τιμήσει τις Υποχρεώσεις της Τράπεζας που εξαγόρασε; Ναι μεν τα Επενδυτικά Συμβόλαια Ασφάλισης Ζωής τύπου unit Linked, μεταφέρουν τον κίνδυνο της Επένδυσης στον Ασφαλισμένο (άρθρο 67), όμως στην προκειμένη περίπτωση, τα εν λόγω Συμβόλαια Aspis Bond και Aspis Plus, εγγυόντουσαν το Κεφάλαιο στον Επενδυτή και καταργούσε την ανάληψη του κινδύνου από τον Επενδυτή!
Μάθαμε επίσης, ότι το εν λόγω συμβάν κατατέθηκε σε κάποιο δικαστήριο και το δικαστήριο ενέκρινε την προσβολή των ενεργειών των εκκαθαριστών από τους Επενδυτές. Η Έρευνά μας συνεχίζεται και θα σας ενημερώνουμε με ό,τι νεότερο προκύψει.
Η Εταιρεία των Ορκωτών Λογιστών που πληρώθηκε από τους εκκαθαριστές για να Μελετήσει τα στοιχεία δεν πρόσεξε αυτήν την αλλαγή;
Εδώ και τρία χρόνια η λογική αυτή της εναρξης και της τροποποιησης έχει αναφερθεί πολλές φορές και εχει ερωτηθεί ακόμη περισσότερες ο Εκκαθαριστής αλλά και οι υπάλληλοι της εταιρίας που βρίσκονται σήμερα στην υπο εκκαθάριση εταιρία Ασπίς Πρόνοια. Οι περισσότεροι εχουμε αγοράσει μια τροποποίηση και όχι μια καινούργια έναρξη ,στα υπάρχοντα συμβόλαια . Μόνον ο εκκαθαριστής μπορεί να μας πει γιατί λειτούργησε με αυτόν τον τρόπο στα ήδη λήξαντα συμβόλαια bond